Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015



Ο Παπανδρέου είχε επιβάλλει το ζιβάγκο –Θεός σ`χωρέστον (αν!) σήμερα ο κ Τσίπρας επέβαλε το ανοιχτό πουκάμισο καταργώντας τη γραβάτα και έσπευσαν να τον μιμηθούν όλοι. Τηρουμένων των νέων ηθών θα καταργηθεί και ο εκκλησιασμός και – φαντάζομαι –και οι δοξολογίες.Δεν αποκλείεται ο νέος υπουργός  Παιδείας και θρησκευμάτων (που ο ίδιος δε φαίνεται να τους έχει και τόσο…υπόληψη αφού δεν ορκίστηκε)  να καταργήσει τον όρκο και στα δικαστήρια .Είδομεν

Αδημοσίευτο



                                                   ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

    ΟΙ  ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ



    Το βιβλίαριο-το βιβλιάριο, δεν το βρίσκω - είπα και πετάχτηκα κάθιδρως  από τον ύπνο μου. χτες Κυριακή ξημερώνοντας

   -Χριστιανέ μου , τι να το κάνεις ;Εφιάλτες έβλεπες; Τόσα χρόνια ψηφίζομε με την ταυτότητα  και τον κωδικό μας αριθμό.

 Για να πω την αλήθεια το νοστάλγησα. Ωραία εποχή. Καθόμαστε στην ουρά καθώς ήταν λίγα τα εκλογικά τμήματα και περιμέναμε υπομονετικά.

   Στην πόρτα στεκόταν φρουρός στρατιώτης με εφ` όπλου λόγχη λες και επρόκειτο να σουβλίσει … εχθρόν και πολέμιον.

   Κώστα – Κώστα ποιόν μου είπες να ψηφίσω; Τον Καραμανλή ή τον Παπανδρέου –ρωτούσε η γριούλα  μέσα από το παραβάν τον…Κώστα, που περίμενε στην πόρτα.

  -Αυτόν που σου έχω βάλλει στην τσάντα !

  Και εν ήταν το μόνο ευτράπελο των εκλογών. Πήγε η κυρία ψήφισε, αλλά έξω από το  εκλογικό κέντρο τους άκουσε όλη η γειτονιά

  -Μωρή χαζοβιόλα ( άλλη  λέξη είπε πιο βαριά ) σου είπα να ρίξεις το ψηφοδέλτιο που σου είχα βάλλει στη αριστερή τσέπη κι όχι στη δεξιά μωρή, χάσαμε την ψήφο

   Ωστόσο, το βιβλιάριο τον καιρό εκείνο τον παλιό, είχε τη δική του …προσωπικότητα!!!

  .Μαζί του τέλειωσε μια εποχή .Και τι εποχή. Πανώ, σημαίες , κασκόλ, ροκάνες, μεγάφωνα να παίζουν την «κάρμινα μπουράνα»,να δονείται η  ατμόσφαιρα από εμβατήρια, να γεμίζουν οι τοίχοι αφίσες, να κυκλοφορούν στρατιές αφισοκολλητών (οι περισσότεροι εξελίχθηκαν υπουργοί)  να μυρίζει η ατμόσφαιρα σουβλάκι με τζατζίκι κρεμύδι και μουστάρδα. Από όλα μάστορα. Ζήτω η ψωροκώσταινα!!!

   «Ο εν τη πρώτη σελίδι σημειούμενος εκλογεύς, εψήφισεν» Πάτρα  21/11/1954.Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιούσα  το κατακαίνουργο κολαριστό και κατακάθαρο εκλογικό μου  βιβλιάριο και μάλιστα με φωτογραφία, σαν σταρ του Χόλυγουντ .

    Τώρα μπορείς να πεις ότι έγινες άντρας - είπε ο συχωρεμένος ο πατέρας .   

    -Ποιόν να ψηφίσω - ρώτησα.

   -Αυτό είναι προσωπική σου υπόθεση.

  -Βρε άσε τις προσωπικές υποθέσεις και κοίτα ποιόν μας συμφέρει να σε διορίσει κάπου –επενέβη η μάνα πιο πρακτική. Οι ιδεολογίες μας μάραναν ;

   Από τότε  "Ο εν τη πρώτη σελίδι σημειούμενος εκλογεύς " έπαιρνε το βιβλιάριο του και πήγαινε καμαρωτός στο εκλογικό τμήμα να ασκήσει το ύψιστο δικαίωμα -ποιο σωστά την υποχρέωση-του πολίτη .Να εκλέξει Δημοτική ή Βουλευτική αρχοντία

   Η πρώτη φορά που το αναθεμάτισα, ήταν όταν έχοντας γεμίσει όλες τις σελίδες πήγα να μου προσθέσουνε άλλες.

   -Θα περάσετε σε τρεις ημέρες - μου είπαν στο Πρωτοδικείο, αλλά όταν το πήρα παρατήρησα με αγανάκτηση ότι είχα αλλάξει…φύλο. Γένους θηλυκού. «Η εν τη πρώτη σελίδι σημειουμένη εκλογεύς , εψήφισεν».

   - Ε, όχι και …γυναίκα. Είμαι αρσενικός- έβαλα τις φωνές : Θέλετε να σας…δείξω, έκανα πως ξεκουμπώνομαι !

    Έγινε το …Σώσον ελέησον !

   Δεν έχει σημασία - σας πιστεύουμε- είπε ο δικαστικός. Δεν είχαμε  άλλες σελίδες πρόχειρες και βάλαμε …γυναικών. Άλλωστε ποιος δίνει σημασία σε κάτι τέτοια. Άντρας ,γυναίκα ένα και το αυτό. Φοράτε και…αλυσιδάκι στο χέρι - έκανε το καλαμπούρι του.

   Για σκέψου!!! Από τότε ήταν που έβγαλα ακόμα και τον βαφτιστικό σταυρό με τη χρυσή αλυσίδα. Όποιος φυλάει τα ρούχα του…ε:

Κάποτε τέλειωσαν και οι θηλυκές σελίδες και …" Η εν τη πρώτη σελίδι σημειουμένη εκλογεύς " πήγε να προσθέσει νέες.

    Αυτή τη φορά είχε αλλάξει η γλώσσα. Είχαμε  πια δημοτική. " Ο εκλογέας που σημειώνεται στην πρώτη σελίδα…ψήφισε "

Πάτρα 9/4/2000.

   Αυτό ήταν και το τέλος του εκλογικού βιβλιαρίου. Σήμερα καθώς το θυμήθηκα, με την ωραία του φωτογραφία και τις τόσες γεμάτες σελίδες του -37 ψηφοφορίες- μου  ήρθε ένα δάκρυ. Ήταν ένας καλός φίλος -και… φίλη για  10 σελίδες ! - για να θυμίζει Κυβερνήσεις ,Δημάρχους ,Μεταπολίτευση, Αλλαγή, αλλά και το πέρασμα από την καθαρεύουσα στη Δημοτική.

    Και το χειρότερο, το πέρασμά  μας- μαζί με τόσα άλλα - από την προσωπικότητα στον απρόσωπο αριθμό: 0718924002816

Τουλάχιστον δεν κινδυνεύουμε να μας αλλάξουν φύλο. Βλέπετε οι αριθμοί δεν είναι  ούτε αρσενικοί ούτε θηλυκοί. Είναι …τρανσέξουαλ

                                                ΣΤ.ΙΝΤΖΡΕΓΙΑΝΝΗΣ






Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ 27/1/15



                                                   ΚΑΘ ΟΔΟΝ
     ΤΟ ΔΩΡΟ

   - Παππού μου `φερες καραμέλα;
    Κάπου εβδομήντα χρόνια πίσω η ιστορία. Καραμέλα ποιο παιδί ζητάει σήμερα καραμέλα; Πλαίυ μομπίλ ή πλαίυ στέσιον ζητάνε  τα μικρά Τα μεγαλύτερα τάμπλετ ,τα ακόμη πιο μεγάλα, κινητά πανάκριβα!
  Μια καραμέλα ήταν στην εποχή μας ο κόσμος όλος και η αγάπη του παππού που την έκρυβε δήθεν στην τσέπη του, για να ψάξουμε να τη βρούμε σα θησαυρό. Μια καραμέλα , ένα  τόπι, μια σβούρα ή ένα μολυβένιο στρατιωτάκι. Τα κορίτσια  μια πάνινη κούκλα που τη χτενίζανε, την κανακεύανε, από το πρωί  ως το βράδι, καθώς το μητρικό φίλτρο υπάρχει στα γονίδια της γυναίκας από τη μωρουδιακή ηλικία της.
  Δεν υπήρχε η τηλεόραση να μας εκμαυλίζει με τις λαμπερές της διαφημίσεις που άκουσον- άκουσον μόνο225 ευρώ το μόμπιλ στέσιον, λέει σα να σου λέει… ένα τίποτε. Μάλιστα 225 ευρώ την ώρα που η χώρα έχει γεμίσει ανέργους και με 225 ευρώ περνάει μια οικογένεια  δεκαπενθήμερο να μη πω…μήνα.
  Χώρια πια οι διαφημίσεις για τα κινητά που έχουν καταντήσει-λέει- ηλεκτρονικός υπολογιστής τσέπης και έχουν μόνο…560 ή και 700 ευρώ. Μόνο!!!΄! Και απευθύνονται κατά κανόνα στις νεαρές ηλικίες που ακόμη δεν ξέρουν πως βγαίνουν και από πού τα 560 και τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο γεννήτορας ή κάποιος άλλος με αγνώστου είδους -καλύτερα να μη το σκεφτόμαστε-ανταπόδοση. Διότι βλέπετε έχει και η Μίνα και η Λίζα και ο Τάκης και ο…ο…ο!!!
  Στην προχθεσινή οικογενειακή μας συγκέντρωση η ιστορία.
   -Τι δώρο να σου πάρω;
    Ο πιτσιρικάς - εγγονός μου-πήρε το διαφημιστικό φυλλάδιο να μου δείξει, ενώ η μητέρα του από απέναντι μου έκανε νόημα : πρόσεξε μη τάζεις !
   - Αυτό παππού!
    Η κόρη μου έβαλε τα γέλια. «Σού είπα να προσέξεις. Ξέρεις  πόσο έχει αυτό που σου δείχνει; 195 ευρώ»
    Θεέ και Κύριε 195 ευρώ; Μ` αυτό ζει οικογένεια. Που το είδες αγόρι μου;
  Το δείχνει η τηλεόραση, παππού!
 Ε βέβαια η τηλεόραση. Αυτός ο μεγάλος εκμαυλιστής μικρών και μεγάλων. Δεν ζούμε βλέπετε στην εποχή που ο παππούς είχε μια καραμέλα στην τσέπη και την πήγαινε δώρο ακριβό στον εγγονό « Κοίτα τι  έφερε ο παππούς»
   Τα παιδιά σήμερα δεν αρκούνται σε μια καραμέλα. Τι να την κάνουν που έχουν μπουχτίσει γαριδάκια, πατατάκια και κρουασάν
   Όχι βέβαια πως δεν υπήρχαν και τότε ακριβά – για τα μέτρα της εποχής-δώρα. Τραινάκια που έτρεχαν σε γραμμές ή αεροπλανάκια. Αλλά αυτά ήταν για τα πλουσιόπαιδα μόνο. Ίσως και αυτά να ήταν ελάχιστα, γιατί οι πλούσιοι είναι γεγονός ότι είναι πιο σπαγγοραμένοι από τους φτωχούς οι οποίοι τη φτώχια τους  δεν την πουλάνε για την αξιοπρέπειά τους. Και τότε και σήμερα. Αλλά για τους περισσότερους ένα τόπι, μια σβούρα, ένα νεροπίστολο ήταν όλος ο κόσμος. Δεν υπήρχε πρόσβαση σε δώρα ακριβά παρά μόνο μέσα από τη βιτρίνα ενός μεγάλου καταστήματος. Τα κορίτσια μια κούκλα πάνινη ή κοκάλινη-δεν είχε βγει ακόμη το πλαστικό- που τη χτενίζανε . Σήμερα τα παιδιά παίζουν με δώρα ακριβά που βέβαια δεν τα συγκινούν περισσότερο από ότι τα πάνινα (και που θα παίξουν λίγο και θα τα βαρεθούν για κάτι  πιο φανταχτερό) αλλά βλέπετε η μαγεία της τηλεόρασης είναι τέτοια που ακόμη και μεγάλοι μένουμε εκστατικοί. «Για δες .πω πω»
   Πέρα από αυτό καθημερινά τα σπίτια γεμίζουν διαφημιστικά φυλλάδια. Πλαίυ μομπίλ ή πλαίυ στέσιον η κάπως έτσι -που να ξερεις;-και τα οποία λέει έχουν μόνο…100 ή 150 ή 200 και βάλε ευρώ μόνο!!!
    Βέβαια είναι θαύματα κατασκευής που ξυπνάνε το μυαλό για να πούμε του στραβού το δίκιο αλλά…
   Αλλά πώς να διαθέσεις τόσα λεφτά την ώρα που ακόμη κι αν τα έχεις σκέφτεσαι ότι κάποιοι άλλοι πεινάνε και με αυτά θα κάνανε Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά
 Να παππού αυτό– λέει-  ο πιτσιρικάς μου. Είναι ένας αστυνομικός σταθμός με εκπληκτικές λεπτομέρειες –μέχρι και δεσμωτήριο και σταθμό για τα 100 και δεσμοφύλακες και ανακριτικό γραφείο, κάπου 250 μικροσκοπικά κομματάκια που τα συναρμολογείς βάσει σχεδίου και που σίγουρα είναι μια κατασκευή που ξυπνάει το μυαλό αλλά…αλλά έχει 195 ευρώ.
   Το έχει η τηλεόραση παππού. Μάλιστα. Η τηλεόραση που διαφημίζει και τάμπλετ μόνο 399 –προσοχή όχι… 400 ΜΟΝΟ