Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΘ ΟΔΟΝ
ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

- Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει !
-Εμένα μου λες ;
Με κοιτάζει γελώντας -χαρά στην αισιοδοξία σου. Πάντως για την ώρα άναψε κι ένα αλογόνο ή το αερόθερμο ακόμη γιατί το καλοριφέρ δε ζεσταίνει καθόλου. Οικονομία λέει ο Διαχειριστής ,το πετρέλαιο ακριβαίνει κι άλλο.8-10.30΄το βράδι και πολύ είναι.
Ο Φεβρουάριος ή Φλεβάρης κατά τη δημοτική μας γλώσσα στην καθομιλουμένη πια.. Ο δεύτερος μήνας του χρόνου κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και Κουτσοφλέβαρος γιατί έχει 28 ημέρες εκτός από τα δίσεκτα -κάθε 4 χρόνια –οπότε έχει 29 ημέρες.. Στη λαογραφία ο Φλεβάρης παρετυμολογείται από το φλέβες. Δηλαδή από το ότι ο Φλεβάρης είναι κατ` εξοχήν μήνας βροχερός και ανοίγουν –φουσκώνουν οι φλέβες της γης από το νερό της βροχής. Λέγεται ακόμη και κλαδευτής γιατί κλαδεύουν τα αμπέλια .
Η προσθήκη μιας ημέρας επί πλέον κάθε 4 χρόνια ξεκίνησε από το 44 πΧ όταν ο Ιούλιος Καίσαρ άλλαξε το ρωμαϊκό ημερολόγιο με τη βοήθεια του Έλληνα αλεξανδρινού αστρονόμου Σωσιγένη ο οποίος βασίστηκε στους υπολογισμούς του Ίππαρχου πατέρα της αστρονομίας ο οποίος είχε προσδιορίσει το ηλιακό έτος σε 362,242 ημέρες .Έτσι ο Σωσιγένης διόρθωσε το ημερολόγιο προσθέτοντας μία ημέρα μετά την έκτη προ των καλενδών του Μαρτίου. Από αυτό και bis sextus δηλαδή η οποία μετριότανε δύο φορές ( δις εκτος) από αυτό και ο χρόνος που περιέχει αυτή την ημέρα δις-έκτος και άρα …δίσεκτος! Η παρετυμολογία του δίσεκτου ως γρουσούζη ωφείλεται στο Δυς έκτος Δύσεκτος ( Κι αν έρθουν χρόνοι δίσεκτοι, πέσουν καιροί οργισμένοι-Παλαμάς –οι πατέρες)
Κύριο χαρακτηριστικό του Φλεβάρη το Τριώδιο (από το τρεις ωδές) που αρχίζει με την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου που διδάσκει την προσευχή και την ταπείνωση ,συνεχίζεται με την Κυριακή του Ασώτου που διδάσκει την συμφιλίωση με το Θεό –την επιστροφή και τη μετάνοια-.Την Τρίτη Κυριακή είναι η Κυριακή των Απόκρεω η οποία είναι αφιερωμένη στη φοβερή ημέρα της Κρίσεως κατά την οποία θα ξεχωρίσει ο Κύριος τα πρόβατα (Δεύτε οι ευλογημένοι του Πατρός μου κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν από καταβολής κόσμου…) από τα ερίφια. Η τέταρτη και τελευταία Κυριακή του Τριωδείου αναφέρεται ως Τυρινή (επιτρέπονται τα γαλακτερά) και αναφέρεται στην αποβολή των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο. Την επομένη έχουμε την καθαρή Δευτέρα η οποία συνεχίζεται με την Α Κυριακή των νηστειών.
Στη λαογραφία μας ο Φλεβάρης έχει ένα ωραιότατο παραμύθι. Βγήκε λέει η βοσκοπούλα ( η ποιμενίς για να θυμηθούμε λίγο τον Παπαδιαμάντη) τον Μάρτη είδε τον καιρό χαρά θεού έβγαλε τα πρόβατά της να βοσκήσουν και κορόiδεψε τον Μάρτη « Δε σε φοβάμαι εσένα Μάρτη» Θυμωζε τότε ο Μάρτης και δανείστηκε τρεις μέρες βροχέρες από τις τελευταίες του αδερφού του Φλεβάρη και την έκανε τουλούμι στο νερό κι αυτή και τα ζωντανά της γι αυτό και λείπουν τρεις μέρες από τον φλεβάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: