Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013






                                                           ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
   ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ
      (Παλαμάς-1859-1943)
 
        Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι
         στοιχειό και σαν απάτητο με ζει και με προσμένει
      Ναι ποιητή. Σε προσμένει 150 χρόνια  από τότε που το 1867 παιδάκι  οχτάχρονο ορφανεμένο πρόωρα  κι από τους δυο γονείς σου  έφυγες για το Μεσολόγγι- Τη θάλασσα εκεί τη ρηχή και την ήμερη, τη θάλασσα εκεί την πλατειά τη μεγάλη- και δεν ξανάρθες  από τότε.
  Κι ας φωνάζουμε. Κι ας παρακαλούμε. Κι ας ζητιανεύουμε μερικά ψίχουλα. Ν` αγορασθεί από τους τωρινούς ιδιοκτήτες του κληρονόμους –αν δεν κάνω λάθος- του άλλοτε –αξέχαστου κι αυτού φαρμακοποιού –του Γεωργίου Βασιλόπουλου.
  Ο Βασιλόπουλος ήταν φαρμακοποιός στην κυριολεξία –ποιώ φάρμακα-και όχι λίγες φορές έφτιαχνε τις συνταγές. Ζύγιζε τα διάφορα συστατικά   σε μια ζυγαριά γραμμαρίων και τα έτριβε σε ένα πορσελάνινο δοχείο-γουδί- με ένα μικρό  από το ίδιο υλικό κι αυτό-γουδοχέρι. Άσε που πολλές φορές του έδειχνες την πληγή κι αυτός σου έφτιαχνε τη κατάλληλη αλοιφή που σε γιάτρευε αμέσως !
    Και χρειάσθηκε η ιδιωτική πρωτοβουλία –κι ας φώναζε η Αλέκα το κράτος και το κράτος!!!-του Συλλόγου των Νέων Καλλιτεχνών( πρόεδρος ο Θεόδωρος Μαλλιάς, Γ. Γραμματέας ο Γιάννης Λιβαθινός) που πήραν την υπόθεση στα χέρια τους και κάνανε το αγώνα –προσωπικό τους αγώνα και το βάλανε στοίχημα -καθώς λέμε να γίνει το σπίτι του Παλαμά-σπίτι της Πάτρας.
   Σε πρώτη φάση πήραν τα κλειδιά –με χίλια παρακάλιο και χίλιες δυο εγγυήσεις-από τους κληρονόμους για να το επισκευάσουν –συντηρήσουν –να το σώσουν που κατέρρεε με τη σκεπή του  σχεδόν ανύπαρκτη από τη βροχή και τον χρόνο που τη σκέβρωσε.
   Και σημάνανε συναγερμό-χτύπησαν πόρτες και καρδιές- και ξεσηκώσανε κόσμο και άρχισαν με προσωπική εργασία πολλές φορές, αλλά και με τη  βοήθεια ειδικών που ξέρανε από αυτή τη δουλειά και προσφέρθηκε  πρόθυμα η μαστοράντζα που μπορεί και να μην ήξερε για Παλαμά , που μπορεί και να αγνοούσε για ποιο μέγεθος , για ποιον γίγαντα μιλάμε-και βοήθησε και βοηθά  δωρεάν(!!!)γιατί οι απλοί άνθρωποι – ό Έλληνας λαός- έχουν ευαισθησίες που δεν τις έχει η εξουσία!
  Και βάλθηκαν να σώσουν το σπίτι του Παλαμά που ρήμαζε (ντροπή της Πάτρας.) και τους πρέπει ένα μεγάλο, ένα γιγαντιαίο  μπράβο, γιατί τόλμησαν αυτό που είχε χρέος  να κάνει το κράτος ( ποιο κράτος;)ο Δήμος ( ποιος Δήμος ;) το Υπουργείο Πολιτισμού (ποιο Υπουργείο Πολιτισμού;) οι βουλευτές της Πάτρας ( ποιοι βουλευτές;).Όλοι αυτοί που μοιράζουν εκατομμύρια – εκατομμυρίων για ποδοσφαιρικά  σωματεία  κι έχει καταντήσει το ποδόσφαιρο όπως κατάντησε και σε αμφιλεγόμενα φεστιβάλια  και πολιτιστικά δρώμενα (!!!) διότι εκεί έχει καθώς φαίνεται …ψωμί!!!
   Προ μερικών ημερών ο κ Πρωθυπουργός  εγκαινίασε στην Αθήνα το σπίτι του Πολιτισμού –μεγάλο έργο και εύγε-αλλά κύριε Πρωθυπουργέ- εκ Πελοπονήσου κι εσύ –χάθηκαν και μερικά ψίχουλα για το σπίτι του Παλαμά- ο οποίος μάλιστα υπήρξε και επιστήθιος φίλος της αδελφής της γιαγιάς σου, της Πηνελόπης Δέλτα-
 Και χρειάστηκε να πάρει στα χέρια του την υπόθεση ένας σύλλογος με ευαισθησίες, ο Σύλλογος νέων Καλλιτεχνών για να σώσει από τη φθορά  το Σπίτι του Ποιητή που μπορεί να γίνει τόπος προσκυνήματος του πνευματικού κόσμου και όχι μόνο Ελλήνων αλλά διεθνώς, μια και παντού υπάρχουν Παλαμιστές που θα ερχότανε εδώ να μιλήσουν να απαγγείλουν να προσφέρουν σπονδή στο πνεύμα και την ποίηση.
  Και βρέθηκαν ευτυχώς άνθρωποι πρόθυμοι και συγκινήθηκαν και προσφέρανε. Γράφω τα ονόματά τους γιατί τους πρέπει ένα μπράβο:   
  Πρόσφεραν: οι Ζαχαρόπουλος Βέρρας την μεταλλικό σκελετό. Οι Φούρας –Μεσσαλάς  την ξυλοκατασκευή της  σκεπής. Ο Ανδριόπουλος Ηλίας την θερμαντική κάλυψη .ο Μπαράκος Διαμαντής  τα είδη κιγκαλερίας. Ο Αντώνιος Χατζηιωάννου  οικοδομικά υλικά. Κι ακόμη έσπευσαν να προσφέρουν  βοήθεια ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών ,η ΕΛΜΕ Αχαίας ,Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το επιμελητήριο Αχαϊας κι ακόμη ο πανταχού παρών και ιδιαίτερα ευαίσθητος στα πολιτιστικά φωτογράφος της Πάτρας Ο Παναγιώτης Ανθόπουλος και η κόρη του Ελισάβετ  πρόσφεραν το πολύτιμο ιστορικό αρχείο της ιστορία του σπιτιού και της ανακατασκευής του.
  Και το Κράτος, θα ρωτήσετε ; ο Δήμος, οι Βουλευτές; Αλλά γι αυτούς την επομένη Δευτέρα διότι η στήλη που μεγάλωσε και γέρασε διαβάζοντας και μιλώντας για Παλαμά δε μασάει λόγια.
               Σταύρος Ιντζεγιαννης
                        


  































   

Δεν υπάρχουν σχόλια: