Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

χρονογραφημα Δευτέρα १७

+ΕΛΟΝΤΙ ΕΙΠΕΊΝ
ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΜΕΜΕΤΗΔΕΣ

Ώδινεν όρο και έτεκεν μυν
Τζίφος οι συμφωνίες με την Τουρκία. Τζάμπα τους φιλοξενήσαμε δυο μέρες φαϊ ποτό ύπνο, σεργιάνι, ψυχαγωγία , πουτάνες ,και ώπα – ώπα στο Χιλτον αδερφέ μου. Και είναι και γερά πηρούνια χώρια που θέλανε και σουίτες .Μέχρι χτες κουβαλάγανε τις βαλίτσες με σαμάρια στην πλάτη !!!
Και ποιός είναι ο απολογισμός ;Συμφωνήσαμε στα μικρά αφήσαμε κατά μέρος τα μεγάλα. Μη θίγετε τα κακώς κείμενα. Σοφός ο λόγος
Μας έχουν ταράξει στις εισαγωγές –φουντούκια , λεμόνια, καρυδόψυχα, μέλι, φασόλια, μπάμιες, σύκα ακόμα και αυγά και ένα σωρό άλλα- κι εμείς δε μπορέσαμε ούτε το βίντεο της Τζούλιας να τους πουλήσουμε. Το είδανε και βάλανε τα γέλια. Από τέτοια ελάτε να σας δώσουμε εμείς όσα θέλετε και τζάμπα .Τότε λοιπόν γιατί ήρθανε ; Μόνο για να μας τονώσουνε τις εξαγωγές του που είναι 2 προς 10 με τις δικές μας.
Πάντως μην ανησυχείτε. Τα Τουρκικά αεροπλάνα ναι μεν δε θα πάψουν να πετάνε επάνω από την Αθήνα-δεν αποκλείεται και πάνω από την Πάτρα-αλλά μη φοβάστε είπε ο Ερντογάν στην Μαρία Χούκλη δε θα είναι οπλισμένα –δε θα σας βομβαρδίσουμε. Λόγω τιμής !!! Δόξα τω θεώ. Είναι κι αυτό κάτι.
Διαψεύδεται ότι η κυρία Τσιμπουκτσού (όνομα που το βρήκε κι αυτή)υπουργός παιδείας της Τουρκίας ζήτησε να καθιερωθεί δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους τα Τουρκικά. Δε σφάξανε απάντησε η δική μας .Τα κατεβάζουμε για να σας κοροϊδεύουμε και όχι για να μας πηδήξετε !!!
Πάντως συμφωνούνε –λένε-να ανοίξει η σχολή της Χάλκης αλλά με Τούρκους δασκάλους και να διδάσκεται η Τουρκική ιστορία και ο χορός της κοιλιάς !
Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Τουρκία πιέζει να διαγραφεί η Ελληνική επανάσταση από τα βιβλία της ιστορίας .Άμοιρε Κολοκοτρώνη κάποτε σε δικάσανε χωρίς να σε εκτελέσουν. Σήμερα προσπαθούν να σε εκτελέσουν χωρίς να σε δικάσουν. Σημεία των καιρών.
Ωστόσο επειδή τα πάντα είναι δυνατά καλού -κακού η στήλη δημοσιεύει μερικά απαραίτητα τουρκικά για να ξέρετε να συνεννοηθείτε.
Ο κτηνίατρος = χαϊβάν ντοκτόρ
Το μίξερ= τουρλού- τουρλού μαραφέτ
Ο κινηματόγραφος = Καργκιόζ μπερντέ
Ο τραπεζίτης = Τσιφούτ μπέη
Ο Υπουργός οικονομικών= Παρά σουλτάν
Το κινητό = λακριντί μαραφέτ

Το ευρώ =μπιρ παρά
Το καφενείο = χασομέρ οντά
Το αυτοκίνητο =Σεϊταν αραμπά
Η πιστωτική = βερεσέ τεφτέρ
Όπως και να έχει το πράγμα το γεγονός είναι ότι οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν σε δευτερεύοντα ζητήματα των διμερών σχέσεων- των εμπορικών συναλλαγών κυρίως- αλλά αφήσανε απείραχτα τα φλέγοντα. Αν και ο μακαρίτης ο πατέρας μου που γλίτωσε από τις σφαγές του 1915 ( όχι όμως και η πρώτη οικογένειά του) έλεγε « Ο Τούρκος δεν έχει μπέσα» Αυτές οι διακρατικές συμφωνίες επιβεβαιώνουν αυτό που έλεγε ο Όσκαρ Γουάιλντ : Οι όρκοι έγιναν για να τους παραβαίνουμε.
Καμιά συμφωνία κρατών δεν κράτησε περισσότερο χρόνο από όσο χρειάστηκε η μελάνη για να στεγνώσει. Η υψηλή διπλωματία δεν έχει αισθήματα και αναστολές. Επάνω από όλα βρίσκεται το συμφέρον του ζωτικού χώρου και της οικονομίας που κι αυτό ρυθμίζεται από τις ορέξεις του δυνατού.
Όταν οι Γαλάτες –Κέλτες( 390-387 π.Χ) πολιόρκησαν τη Ρώμη ζήτησαν λύτρα για να αποχωρήσουν. Οι Ρωμαίοι για να αποφύγουν την εισβολή και τη λεηλασία αναγκάστηκαν να διαπραγματευθούν ,αλλά επειδή προσπαθούσαν –λέει η ιστορία- να ζυγίσουν τα λύτρα λειψά ο αρχηγός των Γαλατών ο Βρένος έβγαλε το σπαθί του και ρίχνοντας το στην πλάστιγγα αναφώνησε “vae victis”δηλαδή αλλοίμονο στους νικημένους .Θέλοντας προφανώς να δηλώσει ότι ο νικητής βάζει τους όρους.
Από θέση ισχύος και με τις πλάτες τις Αμερικής να τη στηρίζουν η Τουρκία. Χώρια που και η Ευρώπη δε θέλει ουσιαστικά, να εγγυηθεί τα σύνορά μας, ως σύνορα της Ευρώπης, όπως και είναι και θα έλυνε το οικονομικό μας πρόβλημα αφαιρώντας μας το βάρος των εξοπλισμών που έχει καταντήσει βραχνάς-
Η Τουρκία καμώνεται το λιοντάρι που βρυχάται και γράφει συμφωνίες και νουθεσίες στα παλιά της παπούτσια.
-Για πόσο;
Η ιστορία δείχνει ότι η πολλή υπεροψία πάντοτε έβλαψε αυτούς που νόμισαν πως είχαν τη δύναμή ώσπου κατάλαβαν την ανοησία τους. Ισχύει πάντα το γνωστό : Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι !
Ψυχραιμία αδέρφια. Βγάλαμε πέρα μια κατοχή και δε θα καβαντζάρουμε τώρα .Βρε ουστ Μεμέτηδες
Σταυρος Ιντζεγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: