Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Εκκλησιολογος 24/11/2012

ΕΝ ΠΡΟΣΕΥΧΉ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΊΑ




Νηστεία και προσευχή παραγγέλλει ο εκκλησιαστής για όλο το σαραντάμερο από του Αγίου Φιλίππου 15 Νοέμβρη μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Κακομοίρηδες μη σας πιάσω να τρώτε αρτύσιμα γιατί χαθήκατε : μας έβαζε κανόνα η θεία Μαλβίνα από του Αϊ Φιλίππου 15 του Νοέμβρη και αλλοίμονο αν τολμούσαμε να βάλλουμε κομμάτι τυρί στο στόμα ή μια φετούλα, τόση δα, από το σαλάμι που φύλαγε στη κλούβα (δεν υπήρχαν ψυγεία εκείνη την εποχή )για το μεσημεριανό ουζάκι του πατέρα που τον είχε στα ώπα- ώπα .Ήταν που το `νοιωθε ευγνωμοσύνη γιατί τις είχε μαζέψει όλες τις αδερφές της μάνας μου, κατατρεγμένες από τη συμφορά της Μικρασιατικής καταστροφής, μέχρι που αποκαταστάθηκαν και φτιάξανε το δικό τους νοικοκυριό.

Νήστευε αυστηρά και μαζί της νήστευε όλη η οικογένεια. Ποιός τολμούσε να της ξεφύγει. Ήταν δα η οικονόμος του σπιτιού και ο λόγος της σε μας τα παιδιά δε σήκωνε αντίρρηση.

Και γιατί ο πατέρας δε νηστεύει-την πειράζαμε ξέροντας ότι ο πατέρας νήστευε μεν αλλά κάπου, κάπου με την παρέα του στο καφενείο απέναντι από το σπίτι μας έτρωγε λίγο κεφαλοτύρι ή μια φέτα σαλαμάκι, φτωχομεζέ για το ουζάκι τους..

-Αυτός έχει βασανιστεί τόσο στη ζωή του ,που ο Θεός του χαλαλίζει μια τόση δα μικρή αμαρτιούλα. Φιλεύσπλαχνος και μακρόθυμος ο Κύριος, ξέρει να ξεχωρίζει και να συγχωρεί. Δίκαια δικάζει δεν του ξεφεύγει τίποτε, τον δικαιολογούσε.

Ωστόσο τον στρίμωχνε κάπου – κάπου, προσέχοντας όσο μπορούσε να μην τον κακοκαρδίσει. Πρόσεξε Νίκο μου σε βλέπουν τα παιδιά θα κάνουν κι αυτά το ίδιο. Ήταν βλέπετε η παλαιά παιδαγωγική μέθοδος της ελληνικής οικογένειας (πριν μας αλλοτριώσουν οι ξενόφερτες μέθοδοι περί απελευθερώσεως και ειδικών προνομίων των νεαρών βλαστών) που πρόσεχαν τον τρόπο της ζωής τους πιστεύοντας – και σωστά νομίζω- ότι το σπουδαιότερο μάθημα διδάσκεται με το παράδειγμα και όχι μόνο με τα λόγια.

Κάπως έτσι μάθαμε στις νηστείες από τα μικράτα μας, ώσπου μεγαλώνοντας αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε την αξία της νηστεύοντας συνειδητά πια. Βέβαια για να πούμε την πάσαν αλήθεια, με το που χάθηκαν οι ευλογημένοι μας και γίνανε μνημόσυνα , ο πατέρας, η μάνα, οι θείες, οι δάσκαλοι , οι παιδαγωγοί μας, ένα σωρό μνήματα ,σταυροί, όλοι τους, κεριά στους κηροστάτες και προσευχές υπέρ σωτηρίας της ψυχής αυτών και αιωνίου αναπαύσεως ,κάτι άλλαξε
Αλλάξαμε εμείς, αλλάξανε οι καιροί, άλλαξε ίσως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα - μπορεί λίγο από όλα –και δεν είμαστε πια οι ίδιοι. Νηστεύουμε –ναι, αλλά μόνο το φαγητό;
Να νηστεύετε έλεγε η θεία Μαλβίνα, όχι μόνο στο φαγητό αλλά και στις επιθυμίες και στις ορέξεις και στα λόγια. Κάποτε μάλιστα που η μάνα οργίστηκε και τα χοντροείπε με κάποια γειτόνισσα η θεία την ανακάλεσε την τάξη αυστηρά. Σε έχω καλή να μαζέψεις τη γλώσσα σου και όχι μόνο το φαγητό.
Και είναι αλήθεια. Πως νηστεύουμε σήμερα; Τι είδους νηστεία είναι αυτή; Γεμίζουμε το τραπέζι μα ένα σωρό νηστίσιμα με κύριο μέλημα να φάμε , να χορτάσουμε, να απολαύσουμε. Να μη στερηθούμε τίποτα από την καλοπέρασή μας αδιαφορώντας για τον εκκλησιαστή που συνιστά
όχι μόνο τη σωματική άσκηση αλλά και την πνευματική. Τη λιτότητα λόγω και έργω και διανοία. Ίσως μάλιστα αυτό να είναι και το κυριότερο ζητούμενο. Και το δυσκολότερο. Αφού το να μη φας κρέας ή γαλακτοκομικά ή άλλες ζωικές τροφές είναι σχετικά εύκολο ειδικά στη σημερινή εποχή όπου αφ ενός τα Σούπερ Μάρκετ είναι γεμάτα από λογίς νηστίσιμα αφ ετέρου δε η οικονομική στενότητα αναγκάζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να περιορίσει τη φαγοποτική του διάθεση και να αρκεστεί σε εδεσματική λιτότητα. Σε σεμνότητα διαβίωσης.. Δεν αρκεί όμως .
Είναι σημαντικό ότι όλοι οι λαοί συνιστούν τη νηστεία και μάλιστα όλοι σαν άσκηση όχι μόνο θρησκευτικής άσκησης αλλά και κανόνα πνευματικής και σωματικής υγείας. Άραβες, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Βουδιστές, Αιγύπτιοι , Αφρικανοί. Ακόμη και οι αρχαίοι Έλληνες, ο Σωκράτης, ο Πλάτων, οι Πυθαγόριοι δίδασκαν την λιτότητα, μια μορφή νηστείας δηλαδή.
Τι άλλη καλύτερη μαρτυρία για την αξία της νηστείας θέλουμε.Και μη ξεχνάτε ότι το καλύτερο φαγητό – για όσους είστε λιχούδηδες –δεν είναι αυτό που τρως καθημερινά αλλά αυτό που πειθυμείς μετά από καιρό!!!

Σταύρος Ιντζεγιάννης

Ο Σταύρος Ιντζεγιαννης παρουσιάζει κάθε Δευτέρα γύρω στις 10,30 στο κανάλι «Λύχνος» την εκπομπή ΤΕΡΙΡΕΜ με θρησκευτικά , κοινωνικά και ιστορικά θέματα.















Δεν υπάρχουν σχόλια: