Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

προδημοσίευση -Εκκλησιολόγος 8/12/12

Καθ οδόν


ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ



Πλούσιος στη λαογραφία μας ο Δεκέμβρης αλλά και στη Ορθόδοξη θρησκευτικότητά όπου αρχίζοντας την προετοιμασία για τη μεγάλη Δεσποτική γιορτή, έκδηλη η αλλαγή στην ατμόσφαιρα κι ας έχουν αλλάξει οι εποχές. Τότε που οι μανάδες μας ξεσηκώνανε το σπίτι πάνω κάτω, φτιάχνανε τα σπιτικά γλυκά –κουραμπιέδες μελομακάρονα, καταϊφι , ραβανί-και μοσχοβόλαγε ακόμη και το τελευταίο φτωχόσπιτο πάστρα και αρχοντιά για να καλωσορίσουν τον νεογέννητο Χριστό .

Ζούμε σε πεζή και άχαρη εποχή όπου ισοπεδώνοντας τα πάντα φροντίζουμε να επιβιώνουμε και όχι να ζούμε. Να ζούμε στην πληρότητα του όρου δοξολογώντας τον Δημιουργό και τη Δημιουργία , την ομορφιά της ζωής με τις παραδόσεις και τις αξίες της. Τα ήθη και τα έθιμά μας.

Μήνας των εορτών ο Δεκέμβρης ,ανοίγει με τα Νικολοβάρβαρα ( Αί Βαρβάρα βαρβαρώνει, Αί Σάββας σαβανώνει και Αί Νικόλας παραχώνει ) για να για να συνεχίσει…Αχ Αννούλα του χιονιά / δεν θα είμαι πια μαζί σου / στου Δεκέμβρη τις εννιά / που έχεις Άννα τη γιορτή σου!

9 Δεκέμβρη της Αγίας Άννης και μετά με τον Άγιο Σπυρίδωνα - τον Άγιο Πίπη που λενε οι Κερκυραίες, Οι οποίες του έχουν μια μοναδική λατρεία.

Ο Πρωτομάρτυρας Στέφανος ( Θανατώθηκε με λιθοβολισμό) γιορτάζεται στις 27 του μήνα ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων έχουμε τη γιορτή τη Αγίας Ευγενίας της παρθενομάρτυρος.

Με τα Χριστούγεννα αρχίζει το Δωδεκαήμερο. Δηλαδή οι γιορτές των δώδεκα ημερών που είναι από τις ωραιότερες της Λαογραφίας μας. Τα Χριστούγεννα είναι από η μια τις πέντε Δεσποτικές γιορτές. Δηλαδή τις γιορτές που είναι αφιερωμένες στον Δεσπότη Χριστό. Γέννηση- Βάφτιση-Σταύρωση- Ανάσταση- Ανάληψη. Το Δωδεκαήμερο στη λαογραφία μας βγαίνουν οι καλικάντζαροι - δηλαδή τα μικρά πνεύματα του κακού που είναι καταχωνιασμένα στη γη και πριονίζουν το δέντρο της ζωής για να το ρίξουν. Στις 24 που είναι έτοιμο να κοπεί γεννιέται ο Χριστός και το δέντρο ξαναγίνεται. Οι Kαλλικάντζαροι αγανακτισμένοι φανερώνονται, στη γη μπαίνουν στα σπίτια από την καπνοδόχο και κάνουν τα πάντα άνω- κάτω. Μαγαρίζουν τα φαγητά, ανακατεύουν το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι, μπερδεύουν τα παπούτσια των παιδιών, χαλάνε τα παιγνίδια τους κλέβουν τη μπουγάδα. Αλλά εκεί πάνω μπαίνει ο παπάς να αγιάσει τα σπίτια την παραμονή των Θεοφανίων και οι Καλλικάντζαροι τρομαγμένοι ξανακατεβαίνουν στα έγκατα της γης όπου αρχίζουν πάλι να πριονίζουν έως τα επόμενα Χριστούγεννα το δέντρο της ζωής.

Δεκέμβρης 1901 -12. Ο Μαρκόνι στέλνει το πρώτο τηλεγράφημα επάνω από τον Ατλαντικό. Που να φανταστεί την εξέλιξη της τηλεφωνίας.

Δεκέμβρης του 1903- Στις 17 οι αδελφοί Ράιτ πετούν για πρώτη φορά με διπλάνο - Η πτήση διαρκεί 1 λεπτό και διανύουν 850 πόδια δηλαδή κάπου 380 μέτρα. Πετάει-πετάει ο γάιδαρος ; Και βέβαια πετάει!!!

1911 στις 14 Δεκέμβρη ο Ρόαλντ Αμούδσεν κατακτά τον Νότιο Πόλο.( Τον Βόρειο έχει ήδη κατακτήσει ο ναύαρχος Ρόμπερ Πύρη τι 1909) Τη σελήνη; Αυτή θα την κατακτήσει η Αμερική εξήντα χρόνια μετά!

1922 .Δεκέμβρης 30. Ιδρύεται η Σοβιετική Ένωση που επιβάλλει την αθεϊα, αλλά 80 χρόνια μετά θα ομολογήσει όπως και ο Ιουλιανός ο παραβάτης (26 Ιουνίου 363) και τόσοι άλλοι « Νενικηκάς με Ναζωραίε » αναγνωρίζοντας το μάταιο των προσπαθειών του να επαναφέρει το Δωδεκάθεο της Αρχαίας Ελλάδος.

Το 1929 ο Δρ.Τσαρλς Μπέιτς ανακαλύπτει την Ινσουλίνη σώζοντας έκτοτε εκατομμύρια διαβητικούς.

1948 Δεκέμβρης Διχοτομείται η Παλαιστίνη για να αποκτήσει πατρίδα το Ισραήλ και από τότε ….Ο αγώνας των Παλαιστινίων.

1952.Η πρώτη εγχείρηση αλλαγής φύλου στον Κρίστιαν Γιογκερσεν. Του κάνανε 2000 ορμονούχες ενέσεις και έξη εγχειρήσεις. Διότι η φύση δεν ανέχεται να τη διαστρέφουν .

1963 Ο Σεφέρης παίρνει το Νόμπελ λογοτεχνίας,

1967 Δεκέμβρης 21. Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από το Κρίστιαν Μπάρναντ, ενώ το 1982 ο Δρ Ουίλιαμ Ντε Μπρις θα κάνει την πρώτη εμφύτευση τεχνητής καρδιάς.

Δεκέμβρης 2012.Η Ελλάδα ζει με την αγωνία του τι θα μας προκύψει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο! Ο θεός να βάλλει το χέρι του γιατί όσο το βάζουν οι εταίροι μας πάμε χαμένοι

Αυτά είναι μια συνοπτική σταχυολόγηση από τα πολλά και ενδιαφέροντα των όσων αναφέρονται στο συναξάρι του Δεκέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: