Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΓΝΩΜΗ 4/2/2013




ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ;



Παρακολουθούσαμε σε φιλικό σπίτι προχθές τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. «Ποιός είναι κατάλληλος να κυβερνήσει τη χώρα; Ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας ;» όταν ο Τακούλης ο δωδεκάχρονος γιος τη οικογένειας έβαλε τα γέλια. Εδώ δεν ξέρουμε ποιος κυβερνάει το σπίτι μας και θα ξέρουμε ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα;

Η ερώτηση έπεσε σαν βόμβα και η κυρία Θάλεια παραλίγο να γκρεμίσει το δίσκο με τους καφέδες. «Τι είπες παλιόπαιδο; Δεν ντρέπεσαι; Ποιος κυβερνάει το σπίτι;»

-Γιατί μαμά εσύ κυβερνάς ή ο μπαμπάς;

Για δυο λεφτά απειλήθηκε εμφύλιος εντός οικογένειας. Διότι ο μεν Αναστάσης (ο μπαμπάς) χάιδεψε με σημασία το μουστάκι του η δε Θάλεια( η μαμά) τον κοίταξε κάνοντας μια γκριμάτσα σαν να έλεγε : « Σιγά το νταηλίκι σου».

Ο μπαμπάς ή η μαμά, ποιος κυβερνάει λοιπόν ;

Θυμήθηκα δημοσκόπηση που είχε γένει γύρω στο 1984ή85 ( κάπου εκεί γύρω) όταν ήταν σε έξαρση το φεμινιστικό κίνημα με τις ΕΓΕ επί Παπανδρέου του πατρός και της Μαργαρίτας !

Στο ερώτημα «ποιος κυβερνάει το σπίτι ;» είχε γίνει έρευνα τηλεφωνικώς σε πανελλαδικό επίπεδο σε 2000 νοικοκυριά του αστικού χώρου και περιχώρων από βουνού μέχρι στάνης με ερωτηματολόγιο το οποίο βασίστηκε σε παρατηρήσεις παιδοψυχολόγων, ψυχολόγων, ψυχιάτρων, σεξολόγων, ανδρολόγων, γυναικολόγων, νηπιαγωγών, δασκάλων, κοινωνιολόγων, οικονομολόγων, κομμωτών και ινστιτούτων καλλονής, αισθητικών και…αναισθητικών , χαρτοριχτών, καφετζούδων, μπαρ γούμαν, λεσχειαρχών, ιερόδουλων και τραβεστί σεσημασμένων ή παρανόμων, αστυνομικών του τμήματος ηθών και ανηθίκων καθώς και πολιτών διαφόρων ηλικιών από 6 έως 96 ετών. Εν κατακλείδι πάντων και πασών που έχουν σχέση με την οικογένεια καλώς ή κακώς..

Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε καίριες ερωτήσεις, για το ποια είναι η θέση του καθενός από τους γεννήτορες και που βαδίζει η ελληνική οικογένεια από τον πατέρα , στη μάνα και ως τα παιδιά και ποιο είναι το μέλλον της . Ερωτήματα δηλαδή σοβαρά δεδομένου ότι οι γυναίκα δεν είναι πια η κυρά και δούλα αλλά μόνο η κυρά. Χώρια που και τα παιδιά δε σηκώνουν κουβέντα και καθώς λέει και ο Φάνης ο χασάπης σηκώθηκαν τα πόδια και βαράνε το κεφάλι !!!

* Στο ερώτημα ποιος κυβερνά το σπίτι, ο μπαμπάς , η μαμά , τα παιδιά ή οι μπόμπιρες; 13% απάντησαν ο πατέρας,54% απάντησαν η μητέρα ενώ 31% απάντησαν τα παιδιά !

* Στο ερώτημα ποιος μπορεί καλλίτερα να κυβερνήσει το σπίτι, η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε ο πατέρας, ενώ οι γυναίκες σε μεγάλο ποσοστό θεώρησαν καλλίτερη τη μητέρα. Οι νέοι και οι μπόμπιρες απάντησαν κανένας από τους δύο. Είναι και οι δύο για τα πανηγύρια. Καιρός να μπούμε στο οικογενειακό συμβούλιο να βάλουμε τάξη.

* Γιατί θεωρείτε καλλίτερο τον πάτερ φαμίλια –ήταν η επομένη ερώτηση.

-Πρώτον γιατί δεν τον βλέπουμε συχνά ώστε γλιτώνουμε τις παρατηρήσεις. Δεύτερον γιατί υπογράφει τον έλεγχο του σχολείου χωρίς να τον κοιτάξει και τρίτον γιατί η μαμά συνεχώς φωνάζει καμιά φορά και δέρνει. Άσε που κάποτε μας έγραψε την έκθεση ιδεών και έκανε τόσα ορθογραφικά λάθη που κοκκίνισε η κόλα από ντροπή.

* Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας διαφοροποιεί τον μπαμπά από τη μαμά ;

Εδώ οι απαντήσεις ήτα καταλυτικές. Οι έφηβοι απάντησαν πως όταν τους έπιασε η μαμά να καπνίζουν τους τάραξε στο ξύλο, ενώ ο μπαμπάς μοιράστηκε μαζί τους το πακέτο!!! Κάποιος μπόμπιρας απάντησε πως όταν έπιασε τον μπαμπά στο δωμάτιο της Ουκρανέζας οικιακής βοηθού του διπλασίασε το χαρτζηλίκι, ενώ η μαμά του , του υποσχέθηκε να του πάρει μηχανάκι, αν παρακολουθεί τον πατέρα του και τη ειδοποιεί.

* Ποιος νομίζετε ότι μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον σας –ήταν η επόμενη ερώτηση.

Κανείς από τους δύο-ήταν η απάντηση. Με το μυαλό που έχουν αυτοί και με τον τρόπο που ανακατεύονται στην πολιτική, κανείς δε μπορεί να ξέρει τι του ξημερώνει, αφού τη μια χειροκροτούν και την άλλη φασκελώνουν τους ίδιους που ψήφισαν, αλλά τους ξαναψηφίζουν πάλι στις επόμενες εκλογές .

Η τελευταία ερώτηση ήταν. Ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής οικογένειας ;Εδώ επί 2000 ερωτηθέντων οι 1999 συμφωνούσαν ότι όπως πάμε, θα καταντήσουμε να γίνει «της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το κιγκλίδωμα» κοινώς της πουτ …το κάγκελο !!!

Σταύρος Ιντζεγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: