Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟς-12-2-2013




ΚΑΙ ΟΔΟΝ



ΟΛΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΔΎΣΚΟΛΑ!!!



Το θέμα ανέκυψε όταν μιλώντας στη Διακίδειο ο γιατρός Σπύρος Παπουτσάκης αναφέρθηκε στα νέα ήθη, λέγοντας ότι ο πολιτικός γάμος που μέχρι πρότινος ήταν στατιστικά σε αμελητέα νούμερα, ήδη λόγω της οικονομικής κρίσης κερδίζει έδαφος, καθώς ο θρησκευτικός γάμος θεωρείται ακριβότερος .

Η κυρία της απογευματινής συντροφιάς, όπου σχολιάζαμε την ομιλία, διαμαρτυρήθηκε έντονα : Δεν είναι ο θρησκευτικός γάμος ακριβότερος. Εμείς τον κάνουμε ακριβό, καθώς έχουμε μετατρέψει το μυστήριο σε θεατρική παράσταση.

Κόκκινα χαλιά , στολισμοί στην εκκλησία ,φωτογράφοι - βιντεοσκοπίσεις και δε συμμαζεύεται. Μέχρι και σκηνοθέτη από την Αθήνα είχε φέρει γνωστό πατρινό ζευγάρι για να σκηνοθετήσει την είσοδο και την έξοδο από το Ναό. Μη χειρότερα. Η εκκλησία δεν παίρνει τίποτε. ΤΙΠΟΤΕ ! Κατά το «δωρεάν ελάβετε ,δωρεάν δότε» δε ζητάει τίποτε. Το αφήνει στη διακριτική διάθεση του ζεύγος ή του κουμπάρου. Αν θέλει δίνει. Αν όχι, φεύγει χωρίς καν να ντραπεί ή έστω να σκεφθεί ότι η Ναός έχει δαπανήσει την ώρα της τελετής για φωτισμό ή για την μετέπειτα καθαριότητα του –είναι και το ρύζι βλέπετε που γεμίζει δάπεδα, χαλιά, καρέκλες ,στασίδια μέχρι και εικονίσματα- περισσότερα από πενήντα (50) ευρώ. Από πού πληρώνονται αυτά; Από τις πενταροδεκάρες χάλκινα ή τα …κουμπιά που ρίχνουν στο παγκάρι δήθεν πως ρίχνουν κέρμα και μάλιστα οι…εύποροι .Έχω προσωπική αντίληψη και δε δέχομαι αντιρρήσεις.

-Και τη δεξίωση που τη βάζεις .Αυτή κι αν είναι- συμπλήρωσε ο κύριος Χρήστου, που πρόσφατα είχε παντρέψει την κόρη του.14.000 είχαμε συμφωνήσει αλλά ξεπέρασε τις 16 διότι η κόρη μου είχε παραγγείλει εν αγνοία μου και διπλές τούρτες και σαμπάνιες πέραν των συμφωνηθέντων και βιολιά για να είναι πιο… ρομαντικά..

Είναι γεγονός. Έχουμε μετατρέψει το Μυστήριο σε πασαρέλα όπου η νύφη «χωρίς αιδώ» εμφανίζεται συχνά με γυμνή την πλάτη ή με ένα μπούστο πρόκληση χωρίς να σέβεται την ιερότητα του χώρου, ούτε ότι θα ασπασθεί το Ιερό Ευαγγέλιο, ούτε καν τον ιερέα. Και όχι μόνο αυτή αλλά και οι φίλες της.

Το θέμα είναι άλλο-επενέβη ο κύριος Ελπιδοφόρος . Χαλάνε τόσα λεφτά για πράγματα που θα πεταχτούν ύστερα από μία ώρα το πολύ και τσιγγουνεύονται τις 100 ή τις 50 που πρέπει να δώσουν –αν έχουν μια στάλα φιλότιμο- για τα έξοδα του Ναού .Θέλουν όμως όλους τους πολυελαίους αναμμένους και το κλιματιστικό για δροσιά και τα καλοριφέρ στο φουλ μη κρυώσει η…γυμνή πλάτη της νύφης !!! Και μετά παραπονιούνται: Μα θα δώσουμε και στην εκκλησία; Στοιχίζει!!!

Γνωστό ζευγάρι έδωσε 4.000 για το νυφικό της νύφης ραμμένο στην Αθήνα σε οίκο υψηλής ραπτικής. –2.000 για στόλισμα της εκκλησίας και 500 ευρώ για ανοιχτό αυτοκίνητο (θέλουμε και τέτοια βλέπετε για την… κόμισσα ντε λα τσίμπιλα) και 18-20.000 ευρώ για δεξίωση στο κτήμα Διαμαντή για 600 καλεσμένους χώρια οι φωτογράφοι και οι κάμερες και τα συμποραμαρτούντα μέχρι και τα δωμάτια που είχαν κλείσει σε ξενοδοχείο της πόλης για τους καλεσμένους που ήρθαν από μακριά ( σημ: με δάνειο βάζοντας υποθήκη το σπίτι τους) και όταν η πεθερά είπε να δώσουν 100 ευρώ για την εκκλησία χάλασε ο κόσμος.

-Τι λες συμπεθέρα;100 ευρώ στην εκκλησία ; 20 και πολύ είναι αγρίεψε ο συμπέθερος .Λεφτά είναι αυτά δεν τα βρίσκουμε στον δρόμο!!!

Κάτι πήγε να πει η κακομοίρα: Μα στην εκκλησία; Εκεί μέσα μεγαλώσαμε. Βαφτιστήκαμε- παντρευτήκαμε-εκεί μέσα μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και εκεί θα μας ψάλλουν όταν…!

-Έβγαλα και έδωσα εγώ- μου είπε χωρίς να πω σε κανέναν τίποτε.

Τι έχουμε πάθει; Σκορπάμε ασυλλόγιστα για το τίποτε και εκεί που πρέπει να δώσουμε, κλειδώνουμε τις τσέπες. Ζούμε το απόλυτο παράλογο στον 21ον αιώνα.

Μας λείπει η αγωγή, η παιδεία, ο σεβασμός. η αίσθηση του σωστού και του μέτρου.

Η γενιά μου μεγάλωσε με τον φόβο και την ευλογία το Θεού που μας ενέπνευσαν οι γονείς μας. Αυτοί οι ΑΓΙΟΙ ΓΟΝΕΙΣ που μας έμαθαν να θα πει σεβασμός και τι θα πει μέτρο και που δυστυχώς λείπουν σήμερα

Δεν είναι ο θρησκευτικός γάμος ακριβός. Αντίθετα. Είναι η αλαζονεία και η διάθεση επίδειξης που μας τυφλώνει. Και δε βλέπουμε ούτε που πάμε ούτε πως !

Σταυρος Ιντζεγιαννης





ΑΛΕΞΗ : Παράκληση. Η ώρα της εκπομπής μου στον Λύχνο άλλαξε .Είναι 9.30 περίπου. Αναβαθμίστηκα !!! Στ.Ιν

Δεν υπάρχουν σχόλια: