Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΓΝΩΜΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013



                                                 ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
  Ο ΘΕΟΣ ΣΟΙΜΠΛΕ

 Ώδινεν όρος και έτεκεν  μυν! 
Ήλθε είπε και απήλθε ο κ Σόιμπλε και κανείς δεν κατάλαβε γιατί και πως!. Μας χτύπησε χαϊδευτικά στην πλάτη «Μπράβο καλά παιδάκια. Είδατε τι ωραία περνάμε όταν είστε φρόνιμοι και πίνετε και το …κώνειο που σας δίνουμε. Και για να δείτε πόσο σας αγαπάμε  σας έφερα και μια ..κουδουνίστρα ( βραγκανίδι τι λέγανε στο χωριό μου)  100 εκατομμύρια από τη θεία Αγγέλα».
  -Τι θα γένει με τις πολεμικές επανορθώσεις –ρώτησε η δημοσιογράφος.
  - Ω ποίον έπος φύγεν σε έρκος οδόντων!!! Τι πράγματα είναι αυτά που λέτε. Πιπέρι στη γλώσσα. Αυτό δεν είναι προς συμφέρον σας να το ανακινείτε είπε ξεκάθαρα ο Ντόκτωρ Σόιμπλε. Σαν να μας έλεγε δηλαδή μην ανοίγετε πληγές γιατί θα σας κόψουμε τον κω.. Σόρυ θα σας κόψουμε τις δόσεις. Απειλή ανοιχτή και ξεκάθαρη. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Μη θίγετε τα κακώς κείμενα.
  Ενθουσιασμένος ο Γερμανός εντυπωσιάστηκε από την αγάπη του λαού. Ούτε στρακαστρούκες ,ούτε μολότωφ, ούτε διαμαρτυρίες. Ούτε Τσίπρας ή Καμένος .Υποδοχή 5 αστέρων μέχρι που  μαντρώθηκαν οι Αθηναίοι και δεν έτρεξε ρουθούνι.  
  Τελικά μας υποσχέθηκε  ότι αν είμαστε καλά παιδιά και κάνουμε αυτό που μας λέ4νε θα μας δώσουν –μπορεί ε, μην το κομποδένετε-και ένα σοκολατάκι.
 Έμπα –ψυχή, έβγα ψυχή, το βερεσέ κρασί έλεγε ο συγχωρεμένος μεθάει δυο φορέας.. Από καταβολής Ελλάδος άλλωστε με  δανεικά ζούμε. Από το 1804 που πήραμε το πρώτο δάνειο των 800 χιλιάδων λιρών Αγγλίας μέχρι τώρα δε σηκώσαμε κεφάλι  από τα  δανεικά Μας ζητάνε τόκο 10 γράφουν στα χαρτιά τους 25 και  τελικά τόκο στον τόκο και επανωτόκια μας χρεώνουν 45%. Μέχρι να ξοφλήσουμε το ένα δάνειο παίρνουμε ένα  δεύτερο, για να ξοφλήσουμε το προηγούμενο.
    Παλιό χαλί νέα κλεψιά  πώς να συχωρεθείς λέει ο Ομαρ Καγιάμ
  Αν προσέξατε κάθε δέκα λέξεις μας πέταγε και ένα «σεβόμαστε τους Έλληνες και αναγνωρίζουμε τις θυσίες τους αλλά προσπαθήστε ακόμη  σε καλό δρόμο είστε. Λίγο ακόμη και θα συνηθίσετε να μη πεινάτε, οπότε..»
 Απάνω που έμαθα το γάιδαρό μου να μη τρώει μου ψόφησε –είπε ο ανατολίτης!
   Βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκιο δε φταίνε μόνο οι ξένοι.   Ο δανειστής σου το πρώτο που κοιτάζει είναι το δικό του συμφέρον. Άλλωστε η τοκογλυφία των δυνατών ήταν πάντα στο παιγνίδι. Φταίμε κι εμείς που μια ζωή χαροκόποι, γλεντζέδες  και «ωχ βρε αδερφέ» το είχαμε ρίξει στο τρελό. Πάρε δανεικά έλεγε ο θείος ο Μίμης και …όποιος έχει θα χάσει –ήταν ανέκαθεν η φιλοσοφία του Έλληνα. Μη μου χαλάς τα γούστα μου και πάρε μου τα ούλα. Άλλωστε ευή- ευάν τούτη η γη που την πατούμε όλοι μέσα της θα μπούμε!!!
  Πιστωτική στην πιστωτική στο τέλος θα σου πάρει το σπίτι η τράπεζα λέω του Κωστάκη που ζει  ζωή χαρισάμενη με τις 6ή 7 πιστωτικές που κυκλοφορεί,
-  Μέχρι να μου το πάρουν θα έχω πεθάνει και θα πληρώσουν οι κληρονόμοι.
   Στριφογύριζε στο κρεβάτι ο Παμίνος άγρυπνος όλη τη νύχτα. «Πως να κοιμηθώ βρε γυναίκα που χρωστάω στον Ιωχανά απέναντι 1100 ευρώ και δεν έχω να τα δώσω»
  -Και γι αυτό στενοχωριέσαι; Ανοίγει το παράθυρο η γυναίκα του και φωνάζει στον Εβραίο απέναντι.  Ιωχανά , ε Ιωχανά ο άντρας μου σου χρωστάει 1100 ευρώ. Ξέχαστα. Δεν πρόκειται να τα πάρεις γιατί δεν έχει να στα δώσει!
 Γυρίζει και λέει στον άντρα της  κοιμήσου τώρα  εσύ .Από εδώ και πέρα θα ξαγρυπνάει ο Ιωχανάς.
  Θα μου πείτε ότι αυτό είναι ανέκδοτο. Αλλά ο Λαφαζάνης επιμένει. Στάση πληρωμών .Θα φυτέψουμε πατάτες στις γλάστρες που συμβούλευε ο μακαρίτης ο Μεταξάς. Κάποτε πρέπει να μάθουμε ότι δε γίνεται να ζούμε με πιστωτικές κάρτες που μας ώθησαν στην αλόγιστη κατανάλωση και ξοδεύαμε 100 την ώρα που εισπράταμε 70.
   Πήγαμε τις εκδρομές μας , κάναμε τις δεξιώσεις μας φτιάσαμε τα πατρικά μας καλύβια βίλες ντ αμόρε , καιρός να κόψουμε το πρωινό με αυγά και ζαμπόν και έμενταλ και σαμπάνια και να ξαναγυρίσουμε στο κουρκούτι που είναι και πιο υγιεινό.
 Αν έχεις νύχια να ξυστείς –ξύσου έλεγε η γιαγιά, αλλιώς αν περιμένεις από τους άλλους να σε ξύσουν θα σου ματώσουν την πλάτη.
-Είχε άδικο;
                               Σταύρος Ιντζεγιάννης


Δεν υπάρχουν σχόλια: