Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Σάββατο 20 Iouliou 2013



               ΑΝΟΙΧΤΉ ΕΠΙΣΤΟΛΉ
 Του Δηνήτρη Βλαχοπάνου γέννημα και θρέμμα του Κομμένου Άρτας που κάηκε ρημάχτηκε από τους προγόνους του κ.Σόιμπλε


Καλώς να ’ρθείτε και στο Κομμένο, κύριε Σόιμπλε

Καλώς ήλθατε, κύριε Σόιμπλε. Καλώς ήλθατε στη χώρα του φωτός, στη χώρα του πολιτισμού και των κλασικών γραμμάτων. Η Ελλάδα, ξέρετε, δίδαξε τον κόσμο πώς ν’ αγαπά τον άνθρωπο και να πιστεύει πως η αξία του είναι ανεκτίμητη και αδιαπραγμάτευτη. Οι Έλληνες, γνωρίζετε, στη μακραίωνη ιστορική τους διαδρομή, έχουν μάθει πως στην κορυφή της πολιτιστικής τους κληρονομιάς βρίσκονται τα μεγάλα ιδανικά της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Και τοποθετούν αυτά τα ιδανικά πιο πάνω κι απ’ τη ζωή τους.
Αλλά, κύριε Σόιμπλε. Τις αξίες αυτές του ελληνικού ανθρωπισμού τις κακοποίησαν βάναυσα και βάρβαρα οι συμπατριώτες σας όταν εισέβαλαν στη χώρα μας και έσπειραν σε κάθε γωνιά της τον τρόμο, το θανατικό και την απόγνωση. Ξέρουμε πως δεν ήρθατε ως φίλος των Ελλήνων και προσκυνητής των τόπων μαρτυρίου. Ήρθατε ως νέος κατακτητής, για να ηχήσουν ξανά στην Ελλάδα τα κανόνια των απειλών και των εκβιασμών της νέας τάξης πραγμάτων.
Θα ήταν πολύ όμορφο, κύριε Σόιμπλε, να συλλογιστείτε και να αισθανθείτε πως, μετά  τη μεγάλη και σκληρή εκείνη δοκιμασία του πολέμου, οι λαοί όλου του κόσμου τίποτε άλλο δεν επιθυμούν παρά την ειρήνη, τη φιλία και την αγάπη. Αυτό το μήνυμα θα διαβάζατε, αν ερχόσαστε στο Κομμένο, πάνω στο μαρμάρινο κενοτάφιο της πλατείας μας. Εκεί που έχουν χαραχτεί τα ονόματα των 317 θυμάτων της γερμανικής ναζιστικής βίας χωρίς όρια. Και θα μαθαίνατε από τους λίγους επιζώντες πως η φρίκη που τύλιξε το Κομμένο εκείνο το γλυκό πρωινό της 16ης Αυγούστου 1943, όταν τα πολυβόλα της Βέρμαχτ ξερνούσαν το θάνατο αλύπητα, είναι ακόμη ζωντανή και στάζει ακόμη αίμα και δάκρυ.
Αντί να πάτε, κύριε Σόιμπλε, να κλειστείτε στα πολυτελή γραφεία του πρωθυπουργού για να σχεδιάσετε μαζί την καταστροφή της Ελλάδας, θα ήταν καλύτερο και για σας και για τον κόσμο να έρθετε να προσκυνήσετε τα ματωμένα χωριά μας. Για να αντικρίσετε με τα ίδια τα μάτια σας τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι γερμανικές φάλαγγες. Και τότε, αν λίγο γυρίσει ο νους σας αλλιώς, θα καταλάβετε πως τα χρέη σας προς τους Έλληνες και την Ελλάδα είναι απερίγραπτα. Και παραμένουν αιώνια. Και δε λησμονιούνται. Ούτε ποτέ παραγράφονται.

Δημήτρης Βλαχοπάνος
Κομμένο Άρτας 18 Ιουλίου 20

Δεν υπάρχουν σχόλια: