Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013


                                                        Εν κατακλειδι

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ



  Το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη σε μια περίοδο που ο τουρισμός -η ζωή του νησιού- βρίσκεται σε περίοδο αιχμής έφερε στην επικαιρότητα το πρόβλημα της τεχνολογίας που μπήκε  και καταδυναστεύει τη ζωή μας  με τα καλά και τα κακά της .Ζούμε ελεύθεροι πολιορκημένοι από την τεχνολογία

   Πιο εύκολη η  ζωή αλλά  αποδιοργανώνεται σε δευτερόλεπτα. Με ένα κλικ. Υπερφορτώθηκε  το δίκτυο!

 Περιμέναμε υπομονετικά για να πληρωθούμε τη σύνταξη όπου ξαφνικά το σύστημα έπεσε. Θα περιμένετε είπε η ταμίας, ας ελπίσουμε ότι δε θα αργήσει. Άργησε 48 λεπτά! Πιο εύκολες οι συναλλαγές αλλά ένας  διακόπτης που έπεσε  και το σύστημα αχρηστεύεται. Όσο πάει η ζωή μας εξαρτάται  από ένα κλικ!

   Στο φουλ τα κλιματιστικά. Κλείνουμε  πορτοπαράθυρα λες και είμαστε στο καταχείμωνο γιατί το κλιματιστικό – λέει-  σε θέλει διπλοαμπαρωμένο προκειμένου να δροσίσει την ατμόσφαιρα .Χώρια που τραβάμε και τις κουρτίνες  γιατί η τηλεόραση-άλλο μηχάνημα  κι αυτό -  θέλει τον κατάλληλο φωτισμό χώρου προκειμένου να αναδείξει τη λεμπερότητα των χρωμάτων  και να δεις σε όλη του την μεγαλοπρέπεια  το στήθος της  παρουσιάστριας  η οποία  το προβάλλει προκειμένου να μεταδοθεί η εκπομπή  κατά το ήχος και φως!!!

   Δεν είχε άδικο ο μπόμπιρας που βλέποντας το στήθος της κυρίας Μενεγάκη έβαλε της φωνές. Μαμά γάλα .Θέλω γάλα !!!

  Όπως και να΄χει αλλάξαμε από χρόνια τρόπο, ζωής. Καλύτερα-χειρότερα ποιος μπορεί να μετρήσει. Παλιά κατακαλόκαιρο καταβρέχαμε το πεζοδρόμιο και το δρόμο να κατακάτσει η σκόνη και οι «κυρίες της αυλής» βγάζανε τα σκαμνάκια και με τη βεντάλια στο χέρι –μερικές στις γειτονιές –και με τα νυχτικά αρχίζανε το κουτσομπολιό. Σήμερα το λένε …κοινωνικό σχόλιο !Και όχι περί δια κακίαν – που λέει η κυρά Σταματίνα του πάλαι ποτέ  παγοπώλη του κυρ-Θόδωρου-αλλά λόγω επειδή την κόρη της Αντριάνας του μανάβη την έφερε προχτές ξημερώματα μια χόντα (όλο προσόντα οδηγός και αμάξι που λέει η διαφήμιση)  και τη φίλαγε και τη ξαναφίλαγε πριν ξεκλειδώσει τρομάρα της και μπει στο σπίτι της.

     Ωραία εποχή  του… κατά Λουκάν. Μίζερη βέβαια για να πούμε την «πάσαν αλήθειαν» αλλά τουλάχιστον καθόμαστε με τις πόρτες ανοιχτές .Είχε τη  φυσική του δροσιά-όσοι δε ζούσαμε στα πολυώροφα μεγαθήρια που σου κλείνουν το αέρα πανταχόθεν και δε σου αφήνουν αδερφέ μου να δεις μια στάλα ουρανό να ξανοίξει η καρδούλα σου. Κλείνουμε πόρτες και παράθυρα με το αιρκοντίσιον στο φουλ και με το  ζάπινγκ πολεμάμε « ελεύθεροι πολιορκημένοι» να ξεγελάσουμε εαυτούς και αλλήλους ότι η τεχνολογία μας έκανε τη ζωή πιο εύκολη

   Δεν αντέχω τη ζέστη είπε η κόρη μου. Θα πάω να κάνω ένα ντους!

  Εμείς είχαμε ένα μεγάλο σιδερένιο βαρέλι στην αυλή  σκεπασμένο για να μένει καθαρό και βουτάγαμε ένα τσίγκινο κανάτι που υπήρχε γι αυτό τον λόγο  και βρεχόμαστε πατόκορφα να δροσιστούμε. Το καλοκαίρι ήταν  ζεματιστό από τον ήλιο και το χειμώνα…πάγος.

   Είπα πάγος και θυμήθηκα . Κάθε πρωί ο κυρ-Θόδωρος  ο παγοπώλης μοίραζε τον πάγο στη γειτονιά. Μισή κολώνα- μία κολώνα ή ένα τέταρτο για όσους είχαν μικρό ψυγείο. Μόλις είχαν βγει τα ψυγεία πάγου και αποστρατεύσαμε άρον- άρον το φανάρι (άλλοι το λέγανε κλούβα ) όπου συντηρούσαμε τα φαγητά  για να παίρνουν αέρα  αλλά και για το φόβο της γάτας. Εδώ είμαστε νηστικοί εμείς, θα ήταν χορτάτη αυτή;

   -Πήραμε ψυγείο πάγου – είχε καυχηθεί η Θάλεια του κυρ-Χρήστου του Δικαστικού.

 -Πάγου; Εμείς έχουμε ηλεκτρικό εδώ και δυο μήνες – καυχήθηκε η  Σταματίνα του κυρίου Χαράλαμπου του τραπεζικού.

 Ηλεκτρικό ψυγείο;

  Κάπως έτσι άρχισε το ένα μετά το άλλο να αλλάζει η οικοσκευή μας και το σπίτι από ανθρώπινη κατοικία μεταβλήθηκε σε συνεργείο.

  Ραδιόφωνο στην αρχή μετά ηχοσύνολο, τηλεόραση, ηλεκτρική σκούπα, ηλεκτρικό πλυντήριο. Στα αζήτητα πλέον η σκάφη.Πήραμε ηλεκτρική κουζίνα καταψύκτη , καφετιέρα άλλη για γαλλικό άλλη για εσπρέσσο  βραστήρα αποχυμωτή, Προ καιρού πήραμε και κλιματιστικό .Τι άλλο ηλεκτρικό μένει να πάρουμε αναρωτήθηκε η θεία.

 -Μια ηλεκτρική καρέκλα!!!

 Δεν πρόλαβε να αποσώσει τη κουβέντα της και ξαφνικά σβήσανε τα φώτα. Η ΔΕΗ είχε διακοπή. Υπερφορτώθηκε το δίκτυο. Ξανανοίξαμε τις πόρτες, καταβρέξαμε τη βεράντα και πιάσαμε τις βεντάλιες.

  Ένας διακόπτης  και αχρηστεύθηκε όλη η τεχνολογία. Ανάψαμε τα κεριά και τις λάμπες πετρελαίου και σε δευτερόλεπτα γυρίσαμε έναν αιώνα πίσω !  


                                  Σταυρος Ιντζεγιαννης










Δεν υπάρχουν σχόλια: