Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ 28/12/13



                                                           Καθ οδον
    ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ !

   Χριστός γεννάται δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε, Χριστός επί γης υψώθητε, άσατε τω Κυρίω πάσα η γη..
    Χρόνια πολλά. –λέει.
.  Χρόνια  καλά να λες  γιατί η ποιότητα  ενδιαφέρει. Τι να τα κάνεις τα πολλά αν δεν έχεις την υγεία σου , αν δεν έχεις την ησυχία σου, αν δεν έχεις αγάπη  γύρω σου. Πως μπορείς να απολαύσεις  τα χρόνια  τα πολλά, όταν γύρω σου όλοι υποφέρουν.     
Χρόνια καλά με υγεία – λέει ο Χαρίδημος .Υγεία αγαθόν γαρ πρώτον λέει ο Ιπποκράτης. Το λέει κι ο λαός μας. Γειά μου πλούτη μου. Για ρωτήστε αυτούς που είναι ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι πόνου. Υγεία θα σας πουν. Δεν καταλαβαίνεις την αξία της υγείας παρά μόνο όταν τη χάσεις. Ένας πονοκέφαλος απλός σε πιάνει  και θορυβείσαι ή όχι;
   Θυμάμαι μια διάλεξη του κ Σταύρου Μπεσμπέα (καθηγητής  γεννετικής νομίζω) ο οποίος είπε ότι η ιατρική έχει τη δυνατότητα να κρατήσει ζωντανό τον άνθρωπο μέχρι και τα 120. Σε ερώτηση όμως πως δηλαδή θα ζει. Απάντησε, μπορεί και διασωληνομένος  σε ένα κρεβάτι, αλλά για την ιατρική θα είναι ζωντανός.
   Τέτοια ζωή … να λείπει.
    Χρόνια πολλά με ειρήνη –δευτερολογεί ο Παμίνος. Όσοι προλάβανε την κατοχή το ξέρουν καλά. Έβγαινες από το σπίτι σου και δεν ήξερες αν θα γυρίσεις. Εκατόμβες τα θύματα του πολέμου και εν συνεχεία  του εμφυλίου που ζήσαμε. «Ο άνθρωπος για τον  άνθρωπο λύκος» Χρόνια ειρηνικά να λέτε. Ρωτήστε αυτούς που προλάβανε τον πόλεμο να σας πουν.
   Και με πολλά ...λεφτά επεμβαίνει ο Αρίστος ο καφετζής που όλο και λιγοστεύει τον μεζέ με το τσίπουρο, άσε που δεν κόβει ποτέ  απόδειξη. Όλη η ζωή του ο μπεζαχτάς. Το διάφορο. Τα έχετε όλα –το φιλοσοφεί κι από πάνω-αν δεν έχετε φράγκο στην τσέπη, άντε να πάτε στον γιατρό, άντε να ζήσετε χρόνια πολλά  μιζέρικα, Άντε να βλέπεις τον άλλον με  όλα του τα καλά  και με τα ρούχα του και με τα σπίτια του και με τα σέα και τα μέα του και εσύ να ζεις βρέξει χιονίσει τη,,, ζωή εν τάφω. Το είπε και ο… παππούς μας ο Δημοσθένης  Δει δε χρημάτων ω ...άνθρωποι.!          Σα δε ντρέπεστε  επεμβαίνει η κυρά Σοφία η γυναίκα του καφετζή που φροντίζει πάντα  με τον τρόπο της να μας  επαναφέρει  στην τάξη.   «Μείζον πάντων η αγάπη» είπε ο Παύλος και τίποτε δε μπορεί να το ξεπεράσει. Ούτε τα πολλά χρόνια, ούτε τα με ειρήνη ,ούτε τα με υγεία. Αγάπη αν μη έχω χαλκός γέγονα κενός ή κύμβαλον αλαλάζον.
  Χριστός γεννάται δοξάσατε.
  Ο σοφός εκκλησιαστής το τοποθετεί σωστότερα από όλους. Μας θυμίζει ο Νώντας.: Ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά κι αυτό τα λέει όλα.  
   Συμφωνούμε αλλά… τόσοι άνθρωποι, τόσες γνώμες.
   -Πως περάσατε τα Χριστούγεννα ;
   Κλασική η ερώτηση την επαύριον της γιορτής καθώς μαζευόμαστε στον πρωινό καφενέ μας.
  Δεν ξέρω να απαντήσω. Δύσκολη η ερώτηση σε μια εποχή που η γενική δυσπραγία χτυπάει την πόρτα του καθενός. Ναι φάγαμε . τραγουδήσαμε είπαμε κάλαντα, γελάσαμε, είπαμε ανέκδοτα, αλλά λίγο πιο πέρα  στη γωνία του δρόμου ένας παιδί έψαχνε  στους κάδους.
   Καθημερινή η σκηνή θα πείτε, τόσο που πια δεν κάνει εντύπωση, αλλά άλλο η κάθε μέρα και άλλο  τα Χριστούγεννα  όπου «Οι ουρανοί αγάλλονται χαίρει η κτίσης όλη»
 - Χρόνια πολλά
 -Καλά κι ευλογημένη-απαντάει! Αλλά στην τηλεόραση ατέλειωτες ουρές ανθρώπων που περιμένουν να πάρουν φαγητό από τα συσσίτια  της αρχιεπισκοπής ή του Δήμου.
  Γυρίζω πίσω άθελά μου.1942 κατοχή πείνα. Άνθρωποι με κουρέλια  που ψάχνουν στα σκουπίδια για  μια φέτα  ψωμί – μπομπότα ή από κριθάρι.
  Σήμερα έχουμε όλα μας τα καλά κι αντί να λέμε Δόξα τω Θεώ– πιο σωστά να το νοιώθουμε και όχι να  απλά το λέμε  σαν λόγο κενό. καθόμαστε και συζητάμε  πια ευχή είναι η πιο σωστή. Όλες οι ευχές όταν είναι από καρδιάς, είναι σωστές.
   Δηλαδή καταλήγουμε στο «Χρόνια καλά, πολλά κι  ευλογημένα» – διορθώνει την ευχή ο  φίλος που τα θέλει όλα. Και καλά και πολλά και ειρηνικά κι ευλογημένα και με… πολλά λεφτά Είναι βλέπεις και τα χαράτσια  στη μέση!!!
 
                                       Σταύρος Ιντζεγιάννης 
                                         


Δεν υπάρχουν σχόλια: