Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

EKKLHSIOPLOGOS 8/01/14



                                          Καθ οδον

       ΣΑΚΧΑΡΟ 3.40

     - Χρόνια  πολλά. Καλή χρονιά!
     - Πάλι;
    - Και πάλι και ξανά και πάλι. Διότι πρώτον οι γιορτές  στην Ελλάδα κρατάνε  σαράντα μέρες .Δεύτερον διότι οι ευχές  είναι ότι καλύτερο μπορείς από την καρδιά σου να δώσεις μια κι άλλωστε είναι το μόνο ανέξοδο. Τρίτον  διότι υπογραμμίζουν αν μη τι άλλο την αγάπη σου και τέταρτον διότι που ξέρεις, λέγε, λέγε μπορεί και να πιάσουν. Χρόνια πολλά  λοιπόν.
 - Καλά κι ευλογημένα.
 - Πως περάσατε το δωδεκαήμερο, είναι η συνηθισμένη ερώτηση μετά τις γιορτές
 -Χάλια λέει ο Παμίνος.
  Αίσθηση. Απορεί η παρέα. Τι συνέβη βρε; Αρρώστησε κανείς; Πήρες το εκκαθαριστικό της εφορίας ή ήρθε η κουνιάδα σου με το τσούρμο της και θρονιάστηκαν δυο βδομάδες ;
   -Τίποτε από αυτά. Σάκχαρο 3.40. Τρεις μέρες τώρα  και δε λέει να πέσει. Ούτε με glucophage.ούτε με solosa και δε συμμαζεύεται . Τρέμω μην αρχίσω τις ινσουλίνες και μετά άντε να βρεις άκρη.
  Διότι εξηγεί πέσανε μαζεμένα τα γιορτάσια  και δε λένε να τελειώσουν. Γλυκό ο ένας, κουραμπιέ ο άλλος , πάστα πιο πέρα, πιε κι ένα τσίπουρο ή μια τεντούρα και ξανά κουραμπιέ στο σπίτι του μπατζανάκη ή του πρωτοξάδερφου. Άσε πια η πεθερά θα φας οπωσδήποτε μελομακάρονα γιατί τα έφτιαξα ειδικά για σένα. Ολόκληρη κόρη σου έδωσα!
  -Γιατί υπήρχε περίπτωση να μου δώσετε τη μισή;
   Κοινωνικοί άνθρωποι είμαστε, κάπου θα πας για χρόνια πολλά. Ακόμη και στην καφετέρια σου  σερβίρουν καφέ και βάζουν και ένα κομμάτι κέικ ή ένα γλυκό ( από τα κατεψυγμένα  φυσικά που τα ζεσταίνουν  εκείνη την ώρα αλλά τέλος πάντων η χειρονομία μετράει).
   Φάε εδώ , φάε εκεί - του  δώσαμε και κατάλαβε! Το  είχα υπό έλεγχο τόσο καιρό γύρω στο 1-1.10 το πολύ 1.20 και ξαφνικά να που ανέβηκε 3.40 και δε λέει να πέσει.
    -Και γιατί έτρωγες βρε αφού ξέρεις ότι έχεις ιστορικό και το πας  δίαιτα σε δίαιτα.
    -Έλα ντε. Μου λες  γιατί η Εύα παράκουσε την εντολή του Θεού; Η απαγόρευση είναι πειρασμός που σε πολιορκεί: δοκίμασε, φάε, χόρτασε. Κοίταξε τους άλλους που τρώνε.    
  Έφτιασε η  Ελπινίκη μου  κουραμπιέδες  για το καλό που γιόρταζε κι η βασιλικούλα μας, κάτι που μας φέρανε  και οι κουμπάροι μας μια τούρτα τιραμισού , έφερε κι ξάδερφος ένα κουτί γλυκά, νάτο το σάκχαρο στα ύψη. Μπορείς να μη φας; Εδώ σε θέλω. Βλέπεις τα γλυκά στην πιατέλα  και κάτι σε πιάνει. Λες και σου φωνάζουν φάε-φάε βρε  μια μπουκιά , τι θα πάθεις;
 Δεν τα βάζεις  εύκολα με τον πειρασμό. Συμβαίνει κάτι το ανεξήγητο. Από τη στιγμή που ο γιατρός σου είπε απαγορεύονται τα γλυκά λες και σε πιάνει μια ανεξήγητη μανία να φας γλυκό. Σαν τα μικρά παιδιά που ψάχναμε πότε θα λείψει η μάνα για να βουτήξουμε το βάζο με το βύσσινο ή το κεράσι.( πήγε  η συγχωρεμένη να κεράσει τις φίλες της και  δεν υπήρχε κουταλιά στο βάζο!)) Σε τραβάει σα μαγνήτης η απαγόρευση, όπως τους πρωτόπλαστους  ο απαγορευμένος καρπός. Βλέπεις τον άλλον να τρώει και όχι μόνο, αλλά και να γλείφεται κιόλας  και συ να κοιτάς από μακριά.Αντέχεις ;
  Δεν έχει άδικο. Και δεν είναι μόνο τα γλυκά. Μετά τη νηστεία του σαραντάμερου – που δεν είναι δα και από τις πιο βαριές  -πέσαμε μονοί διπλοί στο φαγητό, με το κρέας και τα μεζεκλίκια και τα γλυκά σε πρώτη ζήτηση, λες και τα είχαμε στερηθεί  χρόνια. Και δεν είναι μόνο ο φίλος που παραπονείται. Όλοι μας λίγο- πολύ αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων ΄-της Πρωτοχρονιάς  φάγαμε κάτι παραπάνω από το συνηθισμένο και… βόγκηξαν οι ζυγαριές .
  -Πω πω πήρα  3 κιλά ! Από αύριο δίαιτα.
  -Γιατί από αύριο και όχι από σήμερα;
  -Πρώτον διότι όλες οι δίαιτες αρχίζουν από …αύριο!!! Και δεύτερον διότι  έχουν μείνει κάτι κουραμπιέδες  στο σπίτι και είναι… κρίμα να τους πετάξουμε. Άλλοι δεν έχουν να φάνε κι εμείς να πετάξουμε τα γλυκά;
  -Κοροϊδεύετε λέει ο Παμίνος. Αλλά εγώ από …αύριο και τον καφέ  χωρίς ζάχαρη.3.40 είναι αυτό δεν αστειεύεται!
  - Μπράβο  Παμίνο από…αύριο και συ. Σήμερα με 3.40, βαρύ γλυκό και με το κέικ μάλιστα !!! 
                                             Σταύρος Ιντζεγιαννης






     

Δεν υπάρχουν σχόλια: