Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ 3/8/14




                                                  ΚΑΘ ΟΔΟΝ

    ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ- Ο ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

    Αύγουστος ο ιερός μήνας .Ο μήνας της Παναγιάς. Ένας από τους πιο αγαπητούς μήνες της ορθοδοξίας, η οποία λατρεύει την Παναγιά  με μια πρωτόγνωρη λατρεία. Αλλά και μήνας αγαπητός από όλους αφού θεωρείται ο κατ` εξοχήν μήνας των διακοπών. Από αυτό και το γνωστό : Αύγουστε καλέ μου μήνα να `σουν δυο φορές το χρόνο!!!. Στη σύγχρονη… κομματική γλώσσα «τα μπάνια του λαού» όπου κατά παγίαν παράδοση (!!!) το Ελληνικό Δημόσιο… βάζει λουκέτο!!!
    Για  το εκκλησιαστικό ημερολόγιο- ο Αύγουστος θεωρείται ο τελευταίος μήνας του έτους, το οποίο αρχίζει τη 1η Σεπτεμβρίου οπότε και έχουμε  Ινδικτιώνος 1η. Από αυτό και ο λαός μας ονομάζει την τελευταία  ημέρα του Αυγούστου Κλειδοχρονιά. Πριν από την επικράτηση του Ρωμαϊκού ημερολογίου ο Αύγουστος αντιστοιχούσε στον Αθηναϊκό Μεταγείτωνα. Όχι άδικα θεωρείται από τους πιο ζεστούς μήνες του έτους και δεν είναι λίγα τα προσωνύμια με τα οποία τον χαρακτηρίζει ο λαός μας. Πενταφάς- συκολόγος (συλλέγονται τα σύκα)- Τραπεζοφόρος και ακόμη και…διπλοχέστης­- με το συμπάθιο!!!-  λόγω της αφθονίας των φρούτων που δημιουργούν …ανάγκες!!! - Ακόμη σε πολλές περιοχές ονομάζεται και Δριμάρης από τις Δρίμες του Αυγούστου. Δρίμες  ή και ημερομήνια, ονομάζονται οι πρώτες έξη ( κατ` άλλους οι πρώτες δώδεκα ) ημέρες κατά τις οποίες,(δεισιδαιμονία φυσικά!) όποιος λούζεται ή πλένει ρούχα τις ημέρες αυτές κινδυνεύει να πάθει κακό ή να του καταστραφούν τα ρούχα γι αυτό και τις ξορκίζουν με Αγίασμα από τη ακολουθία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  που γιορτάζουμε  στις  6 του μηνός και η οποία θεωρείται μία από τις δώδεκα ( άλλοι τις θέλουν 6) Δεσποτικές γιορτές-Δηλαδή τις γιορτές προς τιμήν του Δεσπότη Χριστού! Όσον αφορά τα ημερομήνια αυτά θεωρούνται προγνώσεις του καιρού που θα κάνει όλο το έτος!
   Στην  ορθόδοξη πίστη μας  η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου είναι από τις σοβαρότερες νηστείες που με ιδιαίτερα ευλάβεια τηρούνται.
   Στο Ζαγόρι της Ηπείρου  το πρωί τρώνε κράνα ( θεωρείται  αντιπυρετικό !) για να είναι γεροί όλο το χρόνο. Με το γάλα  δε που δεν καταναλώνουνε λόγω της νηστείας φτιάχνανε  τραχανάδες και χυλόπιτες Μια κόμη συνήθεια ήταν να πλένουν τα χάλκινα σκεύη και να προσφέρουν σταφύλια, σύκα και ελιές σε όσους δεν είχαν να φάνε !
   Τη  6 Αυγούστου εορτή της μεταμορφώσεως φέρνουν στην εκκλησία για να ευλογηθούν  με ειδική ευχή τα πρώτα σταφύλια τα οποία εν συνεχεία μοιράζονται στο εκκλησίασμα !
    Στις  27 Αυγούστου η εορτή του Αγίου Φανουρίου του νεαρού  Αγίου του οποίου η εικόνα ευρέθη  τον 14ο αιώνα στη Ρόδο και ο οποίος σύμφωνα με αυτή παρουσιάζεται ως νεαρός στρατιώτης.
   Από την εύρεση της εικόνας εκεί θεωρείται προστάτης της Ρόδου. Γρήγορα μάλιστα η φήμη του ως Αγίου απλώθηκε στα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την Κρήτη, τη Χίο, τη Λέσβο και τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο. Σήμερα υπάρχουν πολλές εκκλησίες κτισμένες στο όνομά του που γιορτάζουν με «φανουρόπιτες» τις οποίες φτιάχνουν οι πιστές  και οι οποίες παρετυμολογούν το όνομά του με το Φανούρης -φανερώνω πράγματα που έχουν χαθεί. Ακόμη και τον…γαμπρό που ονειρεύονται!!!
    Η Φανουρόπιτα κατασκευάζεται με  9 ειδών υλικά: Αλεύρι-νερό-ζάχαρη – καρύδια- κανελλογαρύφαλλα- λάδι- ξύσματα πορτοκαλιού –η χυμό λεμονιού –σταφίδες και αλάτι!
   Φυσικά κορυφαία εκδήλωση  παραμένει η κοίμηση της Θεοτόκου –το Πάσχα του καλοκαιριού – όπου η λατρεία που έχει ο λαός μας στην μητέρα των μητέρων φτάνει στο απόγειό της .Κέντρο των εκδηλώσεων σε πανελλαδικά κλίμακα  η Τήνος ( ιστορικά την ημέρα αυτή οι Ιταλοί τορπίλισαν το αντιτορπιλικό μας Έλλη τι οποίο συμμετείχε στον εορτασμό της Μεγαλόχαρης και  θεωρείται  το ανάκρουσμα του Ελληνοιταλικού πολέμου). Όμως εμείς εδώ στην Πάτρα, έχουμε τη δική μας, την Παναγιά τη Γηροκομίτισσα-τη μάνα μας- όπου στο πανέμορφο μοναστήρι της,  όπως το επιμελήθηκε και το ανακαίνισε, συγκεράζοντας το ωραίο με το ιερό, ο πατήρ Συμεών- ο φλογερός τη ψυχή και ταπεινός  τη καρδία - ηγούμενος του μοναστηριού και η συνοδεία του με τη ευλογία του Μητροπολίτη μας κ.κ Χρυσοστόμου και όπου κάθε χρόνο στη γιορτή της, η λατρεία που της έχουμε, έρχεται πολλές φορές γυμνόποδη και έρπουσα να προσκυνήσει τη χάρη της και να προσευχηθεί με κλάμα ψυχής - Την  πάσαν ελπίδαν εις Σε ανατήθι μι- σ`Αυτή τη μεγάλη μας μάνα.
                              Σταύρος Ιντζεγιαννης



Δεν υπάρχουν σχόλια: