Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΓΝΩΜΗ 28/7/14



                                         ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ   
    ΚΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Κράτος της  διαφθοράς και της παρανομίας, μας χαρακτηρίζουν οι ξένοι Σιγά το νέο. Άλλωστε δεν είμαστε οι μόνοι. Μερικοί από αυτούς είναι ακόμη χειρότεροι από μας, αλλά  τα δικά μας είναι καρύδια και βροντάνε ,τα δικά τους είναι σύκα και δεν ακούγονται, θα έλεγε η γιαγιά αν ζούσε..      
   Το βέβαιο είναι ότι αν δεν είμαστε πρωταθλητές, πάντως είμαστε στην πρώτη πεντάδα. Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!
 Για να πω την αλήθεια νοιώθω και λίγο υπερήφανος κι ας ακούγεται κάπως …παλαβό! Διότι τίμιος μπορεί να είναι ο καθένας (αν και δεν είμαι βέβαιος ούτε και γι αυτό εδώ που φτάσαμε) αλλά  κομπιναδόροι και παράνομοι μόνο οι ατσίδες είναι. Χρειάζεται να έχεις μυαλό, να έχεις θράσος και…να ζεις  και στην Ελλάδα. (μεταξύ μας πρέπει να έχεις και πάρε δώσε με το Δημόσιο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία) είναι ο ιδεώδης συνδυασμός Κάνε κι εσύ μια λαδιά .Μπορείς;  
  Βλέπετε με το σταυρό στην πλάτη δεν πας μακριά. Ένας τον κουβάλησε κι Αυτόν τον σταυρώσανε. Άσε που κι Αυτός ακόμη κουράστηκε και χρειάστηκε να τον βοηθήσουν.
   Τι μας μαθαίνανε στο σχολείο αν θυμάστε. Ο Ηρακλής βρέθηκε στο σταυροδρόμι της αρετής και της κακίας. Από εδώ ο δρόμος της αρετής, ανήφορος, στενός, χωματόδρομος και γεμάτος αγκάθια. Ο άλλος είναι ο δρόμος της κακίας. Μια πλατιά λεωφόρος  γεμάτη χαρές και ώπα –ώπα (πρόσκαιρα βέβαια)! Διαλέγεις και πορεύεσαι αναλόγως
  Έρχεται το λοιπόν  ο άλλος και σου λέει «βάλε μια υπογραφή στις …προμήθειες ή στο διαγωνισμό ή στην εργολαβία, να κονομήσουμε κι  εσύ κι εμείς και τα παιδιά  των παιδιών μας;
  Και «βάζον» εσύ μία υπογραφή-που έλεγε ο μακαρίτης ο Μποστ- τα πάντα χρήμα διαδέχεται. Εισπράττεις ένα νούμερο εξαψήφιο ή και οκταψήφιο ενίοτε, αναλόγως του μεγέθους της υπογραφής (τα τετραψήφια πια δεν τα καταδέχεται κανένας  σοβαρός και αξιοπρεπής απατεώνας !) και από εκεί και πέρα ζουν αυτοί καλά κι εμείς …όπως – όπως!
   Θα μου πείτε ότι τα λεφτά δεν κάνουν την ευτυχία .Ναι. Αλλά σε βοηθάνε να περάσεις τη δυστυχία σου πιο άνετα. Μη μου πείτε όχι!!!
  Λένε, ότι για να αποκτήσεις «την σήμερον ημέραν» περιουσία μόνο με τρεις τρόπους μπορείς. Ή από κληρονομιά ή από λαχείο ή από κομπίνα που είναι και το πιο σίγουρο, γιατί  στις δύο πρώτες περιπτώσεις, τα περισσότερα σου τα παίρνει το κράτος!
   Έρχεται λοιπόν ο κ… τάδε με  τις βίλες του, με την κουρσάρα του και με το κότερό του και σου κάνει μάθημα τουρισμού. Θα πάμε λέει στις Αζόρες και μετά στα νησιά Φίτζι. Μπορεί να πάμε και στο Θιβέτ να δούμε τον εξάχειρο Βούδα
  -Έχετε πάει στα νησιά Φίτζι-σε ρωτάει και η κυρία του.
  -Όχι …μαντάμ. Εμείς  το μόνο ναυτικό ταξίδι  που κάναμε ήταν  Ρίο- Αντίριο πριν γίνει η γέφυρα και εν συνεχεία φτάνουμε και μέχρι την ορεινή Ναυπακτία ή στη Μονή Βαρνάκοβας να φιλήσουμε τη δεξιά της ηγουμένης που είναι και Πατρινιά
  Γελάει η κοντέσσα  ντε λα τσίμπιλα! Αχ καλέ τι ωραία τα λέτε.
  Μάλιστα κυρία μου. Εμείς απλώς τα λέμε ωραία, ενώ εσείς, απλώς τα κάνετε ωραιότερα.
   Κάπου εκεί είναι που λέει ο Καβάφης Ο αρνηθείς δε μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν  πάλι όχι θα`λεγε/ όμως εκείνο το όχι το σωστό τον καταβάλλει σ` όλη τη ζωή του.
  Θα με εγκαλέσετε. Τι διδάσκεις χρονογράφε, την παρανομία, την κομπίνα, την απάτη;
  Όχι βέβαια. Καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός και πνεύμα ευθές εγκαίνισον εν τοις εγκάτοις μου. Εξ άλλου και η Κυριακή προσευχή δέεται : Ρύσαι ημάς  από του πειρασμού!!!¨ Όμως το κουβεντιάζουμε διότι ο πλούτος  θέλει καλοπέραση και η φτώχεια…φιλολογία, έτσι «πουρ πασέ λε ταν» που λένε οι Γάλλοι, Να περνάει η ώρα !
  Κάποτε πριν πολλά χρόνια ένας γνωστός επαινούσε τον πατέρα μου –εν ζωή τότε- Είναι πολύ καλός- είπε. Άγιος. Ανθρωπάκι του Θεού!
  Όταν το είπα-στον μακαρίτη πια-γέλασε και είπε. «Πρόσεξες; Όταν είσαι τίμιος  δε σε λένε  άνθρωπο. Αλλά ανθρωπάκι. Δηλαδή κάτι λιγότερο» !
  Γελάστε αναγνώστες μου  Μην  το παίρνετε κατάκαρδα. Άλλωστε η προθεσμία για την πληρωμή της Α! δόσης του φόρου λήγει την Τετάρτη και μέχρι τότε καλή Δευτέρα και καλή εβδομάδα !!!
                             ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗς
   
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: