Τρίτη 26 Αυγούστου 2014



 




ΓΝΩΜΗ 25/8/2014

                                           ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
                     ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΡΕΛΈΣ !!!
Ερέτω  γερόντων φιλοσοφία 
ερέτω μελέτη και  βάθος σπουδής
αλήθεια μόνη, γυνή ευειδής
τα δ` άλλα  βλακεία
       Σπύρος Βασιλειάδης ( 1896)
--------------
    Γυνή ευειδής, σύμφωνοι. Ποιός δε θέλει δίπλα του μια ωραία γυναίκα. Αλλά « εκ γυναικός ερρύει τα φαύλα». Kάτι ήξερε ο Θεόφιλος άσχετα αν η Κασσιανή του βγήκε με γλώσσα, όπως οι περισσότερες γυναίκες .
    Για τα γυναικεία ρεκόρ  το θέμα μας σήμερα και εδώ που τα λέμε, ευτυχώς υπάρχει και το διαδίκτυο και ψωνίζουμε θέματα. Μέσα στη γενική απραξία και με εκείνη τη φοβερή φωτογραφία του μακελάρη, που έσφαξε τον Αμερικανό δημοσιογράφο σαν αρνί, τι  μυαλό να έχεις για επικαιρότητα.
   Δροσερό το θέμα μας  σήμερα .Κατά γυναικών; Όχι δα. Άλλωστε «γι` αυτές δουλεύουμε γι` αυτές ιδροκοπάμε» τραγουδούσε ο Γούναρης !
   Να τι βρήκα στο διαδίκτυο. Διπλάσιες  οι μοιχαλίδες από τους μοιχούς. Κι αν μάλιστα δεν είχαν την πονηριά να κρύβουν τα ξεπορτίσματά τους, μπορεί και να ήταν μεγαλύτερο το ποσοστό. Το γυναικείο μυαλό  έχει πει κάποιος –παθών σίγουρα-είναι φοβερό στην κατάστρωση τεχνασμάτων.
 Ενώ εμείς οι χαζοβιόλιδες οι αρσενικοί, όχι μόνο δεν κρυβόμαστε, αλλά το κάνουμε και βούκινο!!!
  6,2 προς 3,8 η αναλογία των γυναικών στη μοιχεία, ενώ και τα διαζύγια, τα οποία παλαιά ήταν σε βάρος  των  γυναικών τα περισσότερα, (ήταν οι εποχή που στην έδρα ήταν όλο άνδρες),τώρα που όλο προεδρεύουν γυναίκες, κατά πλειονότητα βγαίνουν σε βάρος των ανδρών.Λογικό θα πείτε. Αδέκαστη η δικαιοσύνη- σωστά, αλλά και κόρακας  κοράκου μάτι βγάζει;
   Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία, υπογραμμίζει ότι οι γυναίκες απατούν  το σύζυγο με νεότερους, κατά κανόνα άγαμους, ενώ οι άνδρες αντίθετα ρίχνονται στις παντρεμένες. Μία εξήγηση- είναι ότι  δεν κινδυνεύουν να εκτεθούν, γατί δε συμφέρει και στην άλλη πλευρά! Μια άλλη παράγραφος είναι και το ότι το ξένο φρούτο είναι πάντα νοστιμότερο κι εδώ που τα λέμε η προ-προγιαγιά μας ή Εύα  από φρούτα κάτι ήξερε
  Ο Ναπολέων, έλεγε ότι η μοιχεία δεν είναι παρά υπόθεση …καναπέ! Εννοώντας ότι αν βρεθείς δίπλα-δίπλα και πεις την κατάλληλη λέξη στην κατάλληλη στιγμή την έριξες!!! – είναι βέβαια και το ότι ανέκαθεν η εξουσία τραβούσε τις γυναίκες ( Όρα σχετικά και πρόσφατα ελληνικά  συμβάντα-δε λέμε ονόματα) 
  Η συχνότερες δικαιολογίες- κατά τη έρευνα- είναι ότι  ήμουνα  στο κομμωτήριο.
   -Μα είσαι αχτένιστη.
  -Αγάπη μου είχε αφήσει ο ταξιτζής το παράθυρο ανοιχτό και μου πήρε ο αέρας τα μαλλιά!!
  Η δεύτερη συχνότερη δικαιολογία είναι θα πάω στις μαμάς μου ή πιο συχνά                    θα πάω στη φίλη μου τη Θεώνη-Φυσικά υπάρχει προσυνενόηση με τη…Θεώνη. «Αν πάρει τηλέφωνο ο Αλέξης, πες του ότι πήγαμε  να ψωνίσουμε και αργήσαμε»
   Θα πείτε δουλειά δεν είχαν οι άνθρωποι τριγύριζαν στα σαλόνια ή στις καφετέριες και ρωτάγανε πόσες φορές  απάτησε ή μία και η άλλη τον άντρα της;
   « Εγώ; Α πα  πα ποτέ μου. Μόνο μια φορά με τον κουνιάδο μου και δυο φορές  με τον λογιστή που μας έκανε τις δηλώσεις και άλλη μία με τον προϊστάμενο της αδερφής μου γιατί απειλούσε να τη διώξει. Α ναι κι άλλη μία νομίζω -δε θυμάμαι καλά- με κάποιο φίλο του συζύγου, τι να `κανα  απειλούσε να πέσει από τον 4ο και καταλαβαίνεις ότι θα γινόμαστε ρεζίλι. !!!
  Αντίθετα, οι συχνότερες δικαιολογίες των ανδρών, είναι, έχουμε συμβούλιο στο συνδικαλιστικό κίνημα ή πάω  στον Θανάση να δούμε τον αγώνα.
   Το είχε διηγηθεί ο Μητσάρας αυτό στην παρέα. Εκλέχτηκα σύμβουλος  στο συμβούλιο του πεζοποριακού συνδέσμου.
  Τον κοιτάμε με απορία. Από πότε είσαι πεζοπόρος ;
   -Όχι μωρέ δεν είμαι, αλλά πρέπει να είσαι σε ένα συμβούλιο, για να έχεις  δικαιολογία να ξεφεύγεις!!!
    Φυσικά όλα αυτά δεν είναι κανόνας και ευτυχώς Όμως, για την ιστορία, η απελευθέρωση της γυναίκας  και η επαγγελματική της άνοδο, μοιραίο ήταν να την απελευθερώσει και από την καταπίεση της συζυγικής παστάδας Η εξήγηση μεταξύ σοβαρού και αστείου δίνεται από… πολύπειρη κυρία η οποία σημειώνει δικαιολογώντας τη μοιχεία.: Με τον άντρα σου μιλάς συνέχεια  για το φαγητό, το σχολείο των παιδιών και τον ερχομό της πεθεράς ή της κουνιάδας Με τον εραστή σου συζητάς  για τον έρωτα, το φεγγάρι και τα…χρυσαφικά. Δεν έχω δίκιο;
  Μα τι λέτε κυρία μου. Δίκιο…βουνό!!!
                            ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗΣ
 






ΓΝΩΜΗ 18/8/4014

ΤΖΙΧΑΝΤ

  Όντας ο θεός έφτιαξε  το Ληξούρι
   και τς άλλους τόπους,
  είπε ας κάτσω τώρα να ξεκουραστώ
  κι έφτιαξε και… τς ανθρώπους
   ( Λασκαράτος)
 
  ‘Οποιος δεν είναι με μας είναι εχθρός του Αλλάχ.
   ( Τζιχάντ)

    Το πώς ο αλάθητος Θεός έκανε το λάθος κι έφτιαξε τον άνθρωπο, οποίος χάλασε την τάξη που υπήρχε στη Δημιουργία είναι ένα μυστήριο!
   Ανέκαθεν ο κόσμος χωριζότανε σε στρατόπεδα αλλά τελειώνοντας ο 20ος αιώνας, (με τους δύο παγκοσμίους πολέμους, τις εκατόμβες των θυμάτων και τις ανυπολόγιστες καταστροφές) με την προσπάθεια παγκοσμιοποίησης και παρ` όλο που αυτή αφορούσε πρωταρχικά την οικονομία, είχαμε πιστέψει ότι θα εξομάλυνε όχι μόνο τις διακρατικές σχέσεις, εγκαθιδρύοντας μια παγκόσμια ειρήνη, αλλά και τις διαπροσωπικές ανθρώπινες σχέσεις με βάση τον αλληλοσεβασμό, την ανεξιθρησκία και την ελευθερία της σκέψης μεταξύ των λαών.
  Ωστόσο μπαίνοντας ο 21ος αιώνας όλα αυτά διαψεύστηκαν και οι θεωρίες κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Ο κόσμος βρίσκεται διαιρεμένος όσο ποτέ άλλοτε σε στρατόπεδα, είτε με βάση τη θρησκεία ( Τζιχάντ), είτε με βάση την οικονομία ( εμπάργκο) είτε με βάση την ενέργεια-φυσικό αέριο-πετρέλαιο! 
  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Εν αρχή  ην… η αρχή!!!
  Και εν αρχή της  αρχής ο Θεός, ο οποίος  ζούσε στον ουρανό περιστοιχισμένος από τις στρατιές των Σεραφείμ και των Χερουβίμ και των Αγγέλων
   Επειδή όμως έπληττε, από την απόλυτη τάξη έφτιαξε τον κόσμο. Έφτιαξε τη μέρα και τη νύχτα, τη στεριά  και τη θάλασσα χωρίς όμως και πάλι να διαταραχτεί η απόλυτη αρμονία.
  Μετά  έφτιαξε τα ζώα τα οποία ζούσαν ειρηνικά μεταξύ τους και τότε ήταν που έφτιαξε το… Ληξούρι και τους ανθρώπους λέει ο  Λασκαράτος!!!   Αλλά και πάλι η κατάσταση δεν άλλαξε γιατί ο Αδάμ  τα βρήκε με τα ζώα και ούτε αυτά τον πείραζαν και ούτε αυτός τα πείραζε Και τότε ο Θεός έκανε τη μεγάλη κίνηση. Έφτιαξε την Εύα Αλλά και πάλι τι θαρρείς; Ο Αδάμ με την Εύα μέλι γάλα. Γκρινιάζανε βέβαια το πρωί όπως όλα τα αντρόγυνα από τότε μέχρι σήμερα για το
 ποιος θα κατεβάσει τα σκουπίδια-ποιος θα ανάψει τη φωτιά  για να βράσει το πλιγούρι αλλά το βράδι που πλαγιάζανε, κουλουριαζότανε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου για να ζεσταθούνε κι όπως ήτανε θεοτσίτσιδι (Δεν είχαν εφευρεθεί ακόμη τα ρούχα) τη…βρίσκανε όπως όλα τα αντρόγυνα από τότε μέχρι σήμερα. Και τότε ο καλός και παντοδύναμος Θεός έκανε τη μεγάλη κίνηση. Προίκισε τον Αδάμ με τις 7 θεϊκές αρετές :Υπομονή, υπακοή, καλοσύνη, σεμνότητα, τιμιότητα, εγκράτεια και…βαρύ χέρι!!!
  Εν συνεχεία προίκισε την Εύα με τα 7 θανάσιμα ελαττώματα :Απληστία, αλαζονεία, θρασύτητα, λαγνεία, ακολασία, λαιμαργία και…μεγάλη γλώσσα!!
  Αυτό ήταν. Γέμισε ο παράδεισος φωνές, φασαρία ,τσακωμούς και μαλλιοτραβήγματα. Έριχνε ο Αδάμ της Εύας κάθε  τόσο ένα βρωμόξυλο ( το βαρύ χέρι ε;) αλλά και αυτή τον έλουζε πατόκορφα (η μεγάλη γλώσσα ε;) και χώρια που τον απατούσε και με τον όφι (λαγνεία και ακολασία ) ώσπου ο Θεός έχασε την ηρεμία του και τη υπομονή του και τους έδιωξε κλωτσηδόν από τον Παράδεισο. Από τότε είναι που ο κόσμος χωρίστηκε σε δύο. Αρσενικοί – θηλυκοί (εσχάτως βέβαια εμφανίστηκαν και οι…τέτοιοι –οι οποίοι  όμως αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση. Θα τα πούμε άλλη  φορά)
    Έκτοτε και «λόγω επειδή»  ούτε τον διάβολο να δεις ούτε τον σταυρό σου να κάνεις ο κόσμος χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα. Ή με εμάς ή εναντίον μας  
   Καλοί – κακοί. Πλούσιοι- φτωχοί. Γραμματισμένοι – αγράμματοι. Εργοδότες – υπάλληλοι. Κυβερνητικοί – Αντικυβερνητικοί .Δεξιοί (οι καλοί ε;) Αριστεροί ( οι κακοί ε;-) Θεοφοβούμενοι- άθεοι.  Προοδευτικοί – καθυστερημένοι. Άνθρωποι – ζώα ( Όσο γι` αυτό δεν είμαι  σίγουρος, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είναι ζώα και κάτι ζώα που είναι καλλίτερα από ανθρώπους) Παλαιότερα υπήρχαν και άλλες δύο κατηγορίες. Κομμουνιστές- Ιμπεριαλιστές. Ανατολικό –Δυτικό μπλοκ. Καπιταλιστές – Σοσιαλιστές  που τους χώριζε το τείχος του Βερολίνου,  μέχρι που το γκρέμισαν και γίνανε όλοι…καπιταλιστές!!!
   Ώσπου το τελευταίο καιρό ο κόσμος  χωρίστηκε με βάση τον θρησκευτικό φανατισμό τον χειρότερο από όλους σε  άλλα δύο στρατόπεδα. Τζιχαντιστές –ειρηνιστές. Φιλήσυχοι – τρομοκράτες. Με τον Αλλάχ ή με το μαχαίρι.

  Για να το ξεκαθαρίσουμε εγώ δεν είμαι με τους Τζιχάντ, αλλά πάλι… κι ο θάνατος δύσκολος μου φαίνεται. Αστεία με το Χάρο ;
                                Σταύρος Ιντζεγιαννης

 ΓΝΩΜΗ  12/8/2014

                                                  ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ 
        ΑΧ !

        Στου γιαλού τα βοτσαλάκια  κάθονται δυο καβουράκια.
    Και τα μεν καβουράκια κατά το γνωστό άσμα κάθονται, αλλά  είναι και κάτι παιδάκια  των 20 25 ετών, λίγο πιο μικρά, λίγο πιο μεγάλα και κάτι ακόμη μεγαλύτερα, σωστές καβουρομάνες, να μη κρυβόμαστε, που δεν κάθονται . Αντίθετα, τρέχουν, ξαπλώνουν, παίζουν ρακέτες  ή άλλα τινά τολμηρά, όπως αναφέρονται στα  περί δημοσίας αιδούς, παιγνίδια. Φιλιούνται, χαϊδολογιούνται, ακκίζονται, ερωτεύονται και τέλος πάντων ενεργούν ή πάσχουν  κατά τη  γραμματική του Τζάρτζανου που μαθαίναμε στη γενιά μου δηλονότι π.Χ !. Δηλαδή θες στην ενεργητική φωνή,  χαϊδεύω –θες στην παθητική, χαϊδεύομαι το ρεζουμέ είναι τα νιάτα και χαρά σ`τον που τα έχει  Οι άλλοι τουμπεκί ψλοκομμένο, που λέγανε παλιά στην αγορά.. Κοιτάτε, μη μιλάτε. Μη μου πείτε ότι δε θα θέλατε να είστε στη θέση τους!
        Αύγουστος, ο μήνας του κατακαλόκαιρου και της πάσης αισθητικής ασυδοσίας. Διότι υπάρχουν και θεάματα, που λες να είχα και άλλα μάτια να απολαμβάνω και δυνάμεις να τα χαίρομαι, αλλά και άλλα που σου θυμίζουν το γνωστό «απόστρεψον τους οφθαλμούς Σου από των αμαρτιών μου».
       Η χρυσή, λόγω ηλικίας, να εξηγούμεθα -διότι από χρήμα μάλλον δεν υπάρχει μία- νεολαία  δίνει το παρών της αδιακρίτως και ακατακρίτως φύλλου μια και έτσι που γίναμε θα καταντήσουμε όλοι…Τιτσιολίνες!!
        Δεν είναι απλώς  ένας με μία, αλλά και δύο με μία, για να βολεύονται καλύτερα. Κουτσομπόληδες που είμαστε, θα πείτε, μερικοί – μερικοί  παρελθούσης χρήσεως. Ε, τι να γίνει. Καιρός φέρνει τα λάχανα , καιρός τα παραπούλια.-λέγανε οι παλιοί.
         Αποκαλυπτικά τα μαγιό. Δηλαδή τρόπος του λέγειν μαγιό. Φύλλα όχι συκιάς – που τέλος πάντων μερικά τους είναι πλατιά, αλλά… λεμονιάς ή και γραμματόσημα, πριν από την κατάχρηση των συνδικαλιστών στα ΕΛΤΑ. (Που είσαι Αντρέα  να δεις τι μας έκανες με τον συνδικαλισμό σου Δε φτάνει που φάγανε αλλά και ακόμα τρώνε λένε οι ειδήσεις)
       Ευφρανθήσονται οφθαλμοί και αναστηλωθήσονται οστέα τεταπεινομένα!!! Τυχαίως ή σκοπίμως πως, εις κοινήν θεάν τα εντός – εντός και ενδότερον. Ιδού κύριε «έχω πράγμα που σαλεύει και τον μουστερή γυρεύει» που διαλαλούσε ο ψαράς μας ο κυρ-Χαράλαμπος πριν ανέβει στο βουνό και επιστρέψει …καπετάν Χάρος!
        - Κοιτάς –με ρωτάει ο Παμίνος.
        - Κοιτάω. Μήπως μπορώ να κάνω και τίποτε άλλο; Και ευτυχώς που έκανα και επέμβαση καταράχτη και κάπως ξεκαθαρίζω καλλίτερα τις λεπτομέρειες. Με εννοείς;     
      -  Τι σκέφτεσαι;
        - Ότι σκέφτονται όλοι όσοι πέρασαν την …κόκκινη γραμμή: Να `μουνα νιος να ξάπλωνα κοντά της
       Για κοίτα με σκουντάει: Εκεί απέναντι, σε απόσταση μερικών βημάτων, «πάνω στην άμμο την καυτή» –που έγραψε ο Σεφέρης ο εκείνος χαϊδολογάει την… εκείνη που γουργουρίζει σα γατούλα. Τολμηρό το χάδι του, δε βρίσκει εμπόδια ούτε τη σεμνοτυφία της ούτε την παρουσία των άλλων, που μερικοί τους –σα δε ντρέπονται οι αδιάκριτοι !-έχουν εγκαταλείψει το σταυρόλεξο που λύνανε και απολαμβάνουν τη  …συνέχεια  επί της οθόνης!
           Το φιλοθεάμων κοινόν  αφήνει το φαγητό του –μία σαλάτα, μία γάβρο και μία μπύρα-και χορταίνει θέαμα.
        Το εφηβικό χέρι, νευρικό, ανυπόμονο,  εξερευνά περιοχές αποκλειστικού ενδιαφέροντος σεξολόγων. Δε διστάζει προ ουδενός και ούτε υποχωρεί. Αντίθετα προχωρεί στα… απροχώρητα.
        Ω βαβαί, παπαί, ιατατέ.. Γαργαλιέται το…πάσχων θηλυκό. Τεντώνεται- μαζεύεται- κουλουριάζεται-ηλεκτρίζεται- τινάζεται. Αδημονεί για την επόμενη κίνηση.
        -Χριστόφορε ντροπή.
        Ω όχι μη νομίσετε πως κάποιος επαναφέρει τον θρασύ νεαρό στην τάξη.(Ούτε εγώ σκοπεύω να γράψω…πορνογράφημα.. Ό,τι  είδα καταγράφω)!!! Ένα γύρω είναι έτοιμοι όλοι να χειροκροτήσουν τη συνέχεια. Μπιζ! Κι άλλο κι άλλο!
     - Χριστόφορε ντροπή!
    Είναι η ηλικιωμένη κυρία από το διπλανό τραπέζι η οποία παρατηρεί οργισμένη τον σύζυγό της –προφανώς-ο οποίος έχει εγκαταλείψει το φαγητό του –τέτοια ώρα τέτοια λόγια-και καθαρίζοντας κάθε τόσο τα γυαλιά του –μη χάσει λεπτομέρεια- παρακολουθεί όπως όλοι μας  το…φαγοπότι!!! του νεαρού.
      -Χριστόφορε! Είναι τόσο δυνατή η φωνή της,  που γυρίζουμε όλοι να δούμε.
        Για δυο λεφτά, το ενδιαφέρον στρέφεται στη γηραιά ευτραφή κυρία, η οποία προσπαθεί να επαναφέρει τον οπτικώς –και μόνο-παρεκτραπέντα σύζυγο.
   Μόνο ο νεαρός  με τη νεαρή του μένουν αδιάφοροι και…απτόητοι  συνεχίζουν. Ή μάλλον όχι .Δε συνεχίζουν αυτοί, άλλα ή ζωή η ίδια, που εκεί στην πλαζ του Ακταίου –στο γιαλού τα βοτσαλάκια, δεν κάθονται μόνο τα… καβουράκια αλλά και τα νιάτα. Αχ!!!
              Σταυρος Ιντζεγιαννης



Δεν υπάρχουν σχόλια: