Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ 15-10-14



                                                ΚΑΘ ΟΔΟΝ     
     ΑΞΙΟΣ

   Σε πανηγυρική  και ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα, στον λαμπροστόλιστο Ναό του Αποστόλου Ανδρέου- καύχημα της πόλης και αγλάισμα της ορθοδοξίας- με την παρουσία τόσων αρχιερέων – «με τες μεγαλοπρεπείς των παρουσίες, λαμπρότατοι μες των αμφίων το στολισμό… να θυμίζουν τιμές μεγάλες της φυλής μας τον ένδοξό μας Βυζαντινισμό» - όπως λέει ο Καβάφης- ο π. Χρύσανθος Στελλάτος ο «αγωνιστής Κυρίου ηλιοκαυτός» κατά Μπολέτση εχειροτονήθη υπό του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών κ.κ Χρυσοστόμου, Επίσκοπος Κερνίτσης και Βοηθός Επίσκοπος της Ι. Μ, Μητροπόλεως Πατρών.
   Του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ.κ Χρυσάνθου πολλά τα έτη. Αξιος !
    Στιγμές χριστιανικού μεγαλείου, με την συγκίνηση  να υγραίνει τα μάτια και να δονεί τις καρδιές, πλήθος λαού, η Πάτρα που καθαγίασε η  σταυρική θυσία του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων, έχοντας καταργήσει το αδιαχώρητο – συν γυναιξί και τέκνοις- σε ένα παραλήρημα χριστιανικής αγάπης και χαράς, επιβράβευσε τον αγώνα μιας ζωής, μπροστά στο Θυσιαστήριο της Χριστού Ευωδίας, αναφωνώντας από τα βάθη της ψυχής :ΑΞΙΟΣ-ΑΞΙΟΣ-ΑΞΙΟΣ !
    Μεγάλη η τιμή που επεφύλαξε στην πόλη ο Σεβασμιώτατος Πατρών,   να χαρεί και να συμμετάσχει, στη χειροτονία στον ανώτατο βαθμό της ιεροσύνης, ενός κληρικού, που το βιογραφικό του κοσμεί με μεγάλα γράμματα ως ανεξίτηλη σφραγίδα η έξωθεν « καλή κ`αγαθή μαρτυρία» όλης της πόλης και όχι μόνο της ενορίας, την οποία εποίμανε επί τριάντα έτη με τρόπο που να δικαιούται τον τίτλο.Κοσμαγάπητος !
   Ένα από τα μεγάλα ηθικά αναστήματα της πόλης μας, ο Θεοφιλέστατος  κ.κ Χρύσανθος, περιβεβλημένος την αγάπη όλων για την ταπεινότητά του, τη σεμνότητά του, την ακεραιότητα του χαρακτήρος του. Χαμηλών τόνων, μειλίχιος, πράος, στάθηκε για τους ενορίτες του στον Άγιο Νεκτάριο όπου υπήρξε προϊστάμενος - καθώς όλοι ομολογούν- ο πατέρας, ο αδελφός, ο φίλος  ο οδηγός και σύμβουλος με τη χάρη του ανθρώπου που έχει την ευλογία του Θεού και τη σοφία του Ευαγγελίου.
  Πρώτος βεβαίως  ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Πατρών εξετίμησε τα προσόντα του και τον πρότεινε  στην Ι. Σύνοδο, ως βοηθό Επίσκοπο της Ι. Μητροπόλεως Πατρών και του οφείλουμε χάριτες πολλές.  
  Δεν είναι μικρή η τιμή και δεν είναι τυχαίο το γεγονός για τον Θεοφιλέστατο κ.κ Χρύσανθο, το ότι είναι Βοηθός επίσκοπος σε μία Μητρόπολη όπου Μητροπολίτης είναι ο νουνεχής και λαοφίλητος  Σεβασμιότατος κ.κ Χρυσόστομος ο παρά πάντων λαού και κλήρου τιμώμενος  δια τον τρόπο και την ευλογία με την οποία ποιμαίνει μια τόσο μεγάλη και ένδοξη Μητρόπολη. Αυτή που του εμπιστεύθηκε η ευλογία του Κυρίου και η χάρη του Αποστόλου Ανδρέου και τον περιβάλλει με την αγάπη της η πόλη!   
  Ήταν από τις σπάνιες στιγμές που μπορεί να ζήσει η χριστιανική σύναξη. Ο παμμέγιστος ναός του Αγίου Ανδρέου να μη  αρκεί να χωρέσει «το πλήθος και το πάθος» για να θυμηθούμε τη ρήση γνωστού αειμνήστου  πολιτικού.
  Συγκινημένος- με δάκρια-ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε όλους  από τον ανώτερο έως το πιο ελάχιστο για την στήριξη που του έδωσαν μέχρι τώρα και βέβαια πρωτίστως στον Μητροπολίτη κ κ. Χρυσόστομο και τους συλλειτουργούντες Αρχιερείς , τον κλήρο, τους ενορίτες  του Αγίου Νεκταρίου και όλο τον λαό .Και ήτο ιδιαίτερα συγκινητική η ευχαριστήρια  αναφορά στην οικογένεια του αδελφού του, που του συμπαραστάθηκε-και του συμπαραστέκεται-στο δύσκολο - αληθινά δύσκολο έργο- της ιερωσύνης.
   Με το ιερό δέος που νοιώθει ο κληρικός όταν στέκεται μπροστά στο Ιερό Βήμα και αισθάνεται το βάρος της Χάρης του Θεού αλλά και της  
Ευθύνης, καθώς καταξιώνεται η διαδρομή του, επιβραβεύεται το έργο του,  αναγνωρίζεται η εν Κυρίω αρετή του, ο Θεοφιλέστατος αξιώθηκε με δάκρια στα μάτια να ακούσει τον Δεσπότη  και ποιμενάρχη του ο οποίος με την καλλιέπεια που τον διακρίνει, την καθαρότητα των διανοημάτων του και το  βάθος τα σκέψης του να αναφωνεί  ΑΞΙΟΣ και το πλήθος να επαναλαμβάνει από τα βάθη της ψυχής του ΑΞΙΟΣ ,ΑΞΙΟΣ, ΑΞΙΟΣ!
  Στιγμές ανεπαναλήπτες χριστιανικού μεγαλείου που δεν είχαμε ξαναζήσει μέχρι σήμερα,  καθώς είχαμε βρεθεί σε χειροτονία πρεσβυτέρου αλλά όχι και επισκόπου. 
     Είη ευλογημένο το όνομα Κυρίου που μας αξίωσε να ζήσουμε αυτές τις μοναδικές στιγμές. Θεοφιλέστατε πολλά τα έτη σας.
                              Σταύρος Ιντζεγιαννης


χ

Δεν υπάρχουν σχόλια: