Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ 22-10-14





                                Καθ οδον
    ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΝΗΜΗΣ
    Άρτα .Οκτώβρη 1940 λίγες μέρες πριν τον πόλεμο
 
    Από όσα θυμάται ένα παιδί του Δημοτικού σχολείου
    --------------------------------
   Χτες έφυγε ο Κώστας ο γιος του κυρ- Χρήστου του τσαγκάρη για τα Γιάννενα  Είπαν πως πήρε ατομική πρόσκληση να παρουσιαστεί στο  στρατόπεδο. Προχθές έφυγε και ο κύριος Κώστας, απόστρατος ταγματάρχης που  μένει απέναντί μας Ήδη  έχουν φύγει αρκετοί από τη γειτονιά και φεύγουν κάθε  τόσο.
  Ο πατέρας μου  κλήθηκε στην αεράμυνα όπως και ο δάσκαλός μας ο κύριος Γκέκας κι ο κυρ-Θανάσης ο μπακάλης, από την περασμένη εβδομάδα, αλλά δε λένε  τίποτε για την κατάσταση. Ψιθυρίζεται ότι θα γίνει πόλεμος. Φοβάμαι .Όλοι φοβόμαστε.
  Ο μπαμπάς είπε χθες στη μαμά ότι οι τράπεζες και το ταχυδρομικό ταμιευτήριο δίνουν μόνο να μικρό ποσό  από τις καταθέσεις .μας .Δεν μπορείς να  αναλάβεις όσα θέλεις –είπε ο πατέρας μου. Στους τοίχους έχουν κολλήσει τεράστιες αφίσες που δείχνουν ένα πελώριο  αφτί και από κάτω γράφει: «Μη μιλάτε. και οι τοίχοι έχουν αφτιά»
    Η μαμά επιμένει πως πρέπει να φύγουμε για την Πάτρα κοντά στις θείες μου, γιατί η Άρτα είναι πιο κοντά στα σύνορα αλλά  ο πατέρας αρνείται  Εδώ είναι ο τόπος μας, λέει, εδώ θα μείνουμε κι αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε όπως στη Μικρά Ασία (Ήταν λοχίας του ιππικού) Στα καφενεία όλοι  συζητάνε για το ότι μπορεί να γίνει πόλεμος.  Πάντως στην αεράμυνα κάθε απόγευμα ή βράδι κάνουν ασκήσεις. όλο και περισσότεροι.
   Χτες βγήκε διαταγή να κολλήσουμε χιαστί λωρίδες σε όλα τα τζάμια για να μη σκορπάνε τα γυαλιά αν σπάσουν. Η μαμά έφτιαξε αλευρόκολα και κολλήσαμε  λωρίδες από εφημερίδες σε όλα τα τζάμια.
   Εξ  άλλου είναι δύο ημέρες τώρα, που κάθε βράδι κόβουν το ρεύμα για μία ώρα προκειμένου όπως λένε να μάθουμε πως πρέπει να κάνουμε συσκότιση Λένε πως θα πρέπει να σκεπάζουμε τα παράθυρα με κουβέρτες  για να μη φαίνεται φως.. Παντού υπάρχει ανησυχία και κάθε μέρα όλο και κάποιος φεύγει για τα σύνορα  με ατομική πρόσκληση.  
   Χθες έγινε ένα  επεισόδιο έξω από τη γέφυρα. Η Χωροφυλακή συνέλαβε δύο  ξένους που φωτογραφίζανε το γεφύρι. Ακούστηκε  πως μπορεί να είναι κατάσκοποι των Ιταλών. Πάντως κάθε ημέρα  έρχονται  και άλλοι Αθηναίοι που πηγαίνουν προς τα Γιάννενα.
     Στον στρατώνα  όπου εδρεύει το 3/40 σύνταγμα  ευζώνων έρχονται για κατάταξη έφεδροι και αξιωματικοί. Η πόλη  έχει γεμίσει  ξένους που προωθούνται για τα σύνορα.. Ο Μπαμπάς – λέει ότι είναι στρατιώτες με πολιτικά για να μη φαίνεται ότι γίνεται επιστράτευση.
    Τη Δευτέρα ήρθαν στο σχολείο μας κάποιοι κύριοι με έναν αξιωματικό και  μαζί με δύο κυρίες που φορούσανε  περιβραχιόνια με το σήμα του Ερυθρού Σταυρού και κοιτάζανε τις αίθουσες.. Ρωτήσαμε το δάσκαλό μας αλλά δε θέλησε  να μας πει το γιατί. Μάλλον αν γίνει πόλεμος, λένε, θα επιτάξουν το σχολείο μας για να το κάνουν νοσοκομείο.
    Στην  ΕΟΝ (η νεολαία του  Μεταξά όπου υποχρεωτικά  είμαστε όλα τα παιδιά και οι νέοι. Εμείς τα  μικρά φορούσαμε μπλε κοντά παντελόνια με άσπρο πουκάμισο και μπλε  γραβάτα με μπλε δίκωχο. Οι μεγαλύτεροι φορούσαν μακριά μπλε παντελόνια με άσπρες γκέτες, άσπρο πουκάμισο γραβάτα   και δίκωχο.. Κάνουμε στρατιωτικές ασκήσεις με κοντάρια  όπως αυτά που είχαν οι πρόσκοποι.) μας  είπαν αν δούμε κανέναν ξένο να φωτογραφίζει το σχολείο ή άλλα μέρη  ή να ρωτάει πληροφορίες για το σύνταγμα ή το δρόμο που οδηγεί στη στρατώνα να το αναφέρουμε.
    Μια μέρα μας στείλανε ειδοποίηση που θα παραδώσουμε το μουλάρι μας, σε περίπτωση επιστράτευσης.  Στο σπίτι η μαμά έχει οργανώσει συνεργείο  από κορίτσια της γειτονιάς και τα μαθαίνει να πλέκουν κουκούλες , γάντια ,φανέλες και κασκόλ για το κρύο για να τα στείλουν στο στρατό.
  Την Κυριακή ο Παπα-Κώστας μας έβγαλε κήρυγμα για τον μαρμαρωμένο βασιλιά και μετά το δι ευχών ψάλαμε τον εθνικό ύμνο. Πολλοί έχουν αρχίσει και αποθηκεύουν τρόφιμα. Ο πατέρας επιμένει ότι δε γίνεται πόλεμος άλλα αν γίνει θα πολεμήσουμε λέει και θα νικήσουμε. Γιατί όπως είπε και ο Δεσπότης στο κήρυγμά του ο Θεός είναι μαζί μας. Αμήν φώναξε μια γυναικούλα!
--------------------
ΥΓ: Τώρα που τα σκέφτομαι βρίσκω πως είχε δίκιο. Ναι ήταν ο θεός μαζί μας αλλιώς δεν εξηγειται!
    Σταύρος Ιντζεγιαννης
   
    
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: