Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΓΝΩΜΗ 17-11-14



                                              ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
          TZAK ΠOT
     
     Λένε πως για να γίνεις πλούσιος, υπάρχουν μόνο τρεις τρόποι. Κομπίνα. Κληρονομιά.Λαχείο. Υπάρχει βέβαια και μια τέταρτη περίπτωση. Δηλαδή να  κάνεις ένα πλούσιο γάμο, αλλά επειδή «ενός  κακού ελθόντος μύρια έτερα έπονται» άστο καλλίτερα να λείπει. Ρώτησαν την αλεπού την ώρα που τη γδέρνανε: Πως περνάς κυρά –Μαριώ κι απάντησε  από σώγαμπρος καλλίτερα!
   Από κομπίνα λοιπόν ή από κληρονομιά ή από λαχείο. Διότι αν περιμένεις με τον ιδρώτα του προσώπου σου, να δεις άσπρη μέρα και να φας μια φέτα βούτυρο με μέλι φέξε μου και γλίστρησα. Άσε που μπορεί ιδρώσεις –όλη μέρα εργασία ,κούραση κι ορθοστασία-που λέει το τραγούδι με τον Τραμπαρίφα, να βγεις  ιδρωμένος να  αρπάξεις κρυολόγημα. Πνευμονία λέει ο γιατρός-θα πάρεις αυτά τα χάπια τρεις φορές την ημέρα. τα παίρνεις και το ίδιο βράδι πας «άμωμοι εν οδώ» 
   -Γιατρέ τον χάσαμε τον Χριστόφορο.
  -Τι λές; Μήπως κατά λάθος του έδωσα το χάπι για το εγκεφαλικό που έπρεπε να το δώσω στην Αποστόλη τον περίπτερα .Συγνώμην λάθος  δεν το…ξανακάνω!!!
 - Δεν πειράζει γιατρέ μου, αλλά με ρωτάνε οι φίλες μου, μήπως μπορείς να γράψεις το ίδιο χάπι…για τον άντρα τους !!!
   Η κομπίνα βέβαια αν πετύχει, καλά, αλλά  αν δεν σου κάτσει; Διότι αν την βγάλεις πέρα όλοι σε μακαρίζουν. Ξύπνιος ο Μεμάς. Αετός. Αν όμως δε σου βγει σου ρίχνουν μέχρι και τα παιδιά σου διπλά κι απανωτά τα φάσκελα. Μα χαζός ήσουνα ρε πατέρα;
     Κάπως έτσι ήταν που την πάτησε κι ο Φίλιππας. Έκανε τον έξυπνο: «Εμένα που με βλέπετε  μάγκες δε με πιάνει τίποτε. Έχω μυαλό εγώ ρε, ξυπνάτε» Και κάτι  που έβγαζε όλο πιστωτικό το Φ.Π.Α, καθόσον  «κρίσι κύριε εφοριακέ δε σταυρώνουμε ευρώπουλο σου λέω», χώρια κάτι υπερκοστολογημένα  τιμολόγια, κάτι που πήγε να ξεπλύνει μαύρο χρήμα την πάτησε και παρ`ολίγο να τον κλείσουν δια βίου στη στενή. Διότι λέει ο λαός «αν δεν τ’ωχει η κούτρα σου να κατεβάζει ψείρες…»
   Με την κληρονομιά, ήταν αλλιώς βέβαια. Μόνο στρυχνίνη δεν της ρίχνανε πρόπερσι της θειάς-Μαλάμως να πάει σε  τόπο χλοερό ( στα τσακίδια δε λες καλλίτερα) μέχρι που τεζάρισε κάποτε και να που πέσανε να σφαχτούνε τα πρωτοξάδερφα, ποιος θα πάρει το χωράφι και ποιος το διώροφο. Ανάποδα τώρα τα πράγματα. Τώρα μαλώνουν –πίσσα στο λάκο, της σκατόγριας – τι ήταν να το αφήσει σ` εμένα και να πάρω τον μπελά  επάνω μου, έπρεπε να το φορτώσει στον Γιώργη που την κανάκευε να πληρώνει αυτός τα κερατιάτικα του ΕΝΦΙΑ
  Κάπως έτσι είχαν τα πράγματα και έγινε  προ ημερών το «Σώσον Κύριε» τον…τζογαδόρο σου » Πατείς με πατώς σε στα προπατζίδικα. Από όρθρου βαθέως να παίζει η πάσα Ελλάς τζόκερ μήπως και κερδίσει το τζακ ποτ των δεκαοχτώ εκατομμυρίων.
  Ξαφνικά μετατραπήκαμε σε κράτος τζογαδόρων, που με τις ευλογίες της κυβέρνησης - όπως έκανε κάποτε με το χρηματιστήριο ή με τα ομόλογα-προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της  επιβίωσης .Νεαροί και γραϊδια , στυλάτοι  και… μπασμένοι, σκέλεθρα αλλά και κομψευόμενες , δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιωτικοί, μόνιμοι ή σε διαθεσιμότητα (αυτοί τουλάχιστον δικαιολογημένα) μαθητές του δημοτικού έως απόφοιτοι πανεπιστημίων, εργαζόμενοι και αργόσχολοι, πλούσιοι και προλεταριάτο, προσπαθούσαν  να μαντέψουν τον μαγικό αριθμό που θα τους κάνει ξαφνικά εκατομμυριούχους. Πως το έλεγε ο Μπιθικώτσης. Ρίξε μια ζαριά καλή και για μας παλιοζωή!!!
   Ανάμεσα σ αυτό τον συρφετό ξεχωρίζω ένα γυφτάκι 10 -12 χρονών σκυμμένο πάνω στο μαγικό χαρτάκι να σημαδεύει  αριθμούς με την εμβρίθεια μεγάλου και με την ελπίδα του πλούτου να γυαλίζει στα μάτια του. Γιατί όχι; Ντουμ σπίρω, σπερω!
  -Τι θα τα κάνεις τα λεφτά αν κερδίσεις, τον ρωτάει χαμογελώντας ένας δημοσιογράφος.
  - Θα τα φυλάξω να σπουδάσω, να γίνω γιατρός, να βγάλω λεφτά, για να αγοράσω ένα Ντάτσουν να πουλάω πατάτες !
  Τζακ ποτ !!!
                           Σταύρος Ιντζεγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: