Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Αδημοσίευτο



                                                   ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

    ΟΙ  ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ



    Το βιβλίαριο-το βιβλιάριο, δεν το βρίσκω - είπα και πετάχτηκα κάθιδρως  από τον ύπνο μου. χτες Κυριακή ξημερώνοντας

   -Χριστιανέ μου , τι να το κάνεις ;Εφιάλτες έβλεπες; Τόσα χρόνια ψηφίζομε με την ταυτότητα  και τον κωδικό μας αριθμό.

 Για να πω την αλήθεια το νοστάλγησα. Ωραία εποχή. Καθόμαστε στην ουρά καθώς ήταν λίγα τα εκλογικά τμήματα και περιμέναμε υπομονετικά.

   Στην πόρτα στεκόταν φρουρός στρατιώτης με εφ` όπλου λόγχη λες και επρόκειτο να σουβλίσει … εχθρόν και πολέμιον.

   Κώστα – Κώστα ποιόν μου είπες να ψηφίσω; Τον Καραμανλή ή τον Παπανδρέου –ρωτούσε η γριούλα  μέσα από το παραβάν τον…Κώστα, που περίμενε στην πόρτα.

  -Αυτόν που σου έχω βάλλει στην τσάντα !

  Και εν ήταν το μόνο ευτράπελο των εκλογών. Πήγε η κυρία ψήφισε, αλλά έξω από το  εκλογικό κέντρο τους άκουσε όλη η γειτονιά

  -Μωρή χαζοβιόλα ( άλλη  λέξη είπε πιο βαριά ) σου είπα να ρίξεις το ψηφοδέλτιο που σου είχα βάλλει στη αριστερή τσέπη κι όχι στη δεξιά μωρή, χάσαμε την ψήφο

   Ωστόσο, το βιβλιάριο τον καιρό εκείνο τον παλιό, είχε τη δική του …προσωπικότητα!!!

  .Μαζί του τέλειωσε μια εποχή .Και τι εποχή. Πανώ, σημαίες , κασκόλ, ροκάνες, μεγάφωνα να παίζουν την «κάρμινα μπουράνα»,να δονείται η  ατμόσφαιρα από εμβατήρια, να γεμίζουν οι τοίχοι αφίσες, να κυκλοφορούν στρατιές αφισοκολλητών (οι περισσότεροι εξελίχθηκαν υπουργοί)  να μυρίζει η ατμόσφαιρα σουβλάκι με τζατζίκι κρεμύδι και μουστάρδα. Από όλα μάστορα. Ζήτω η ψωροκώσταινα!!!

   «Ο εν τη πρώτη σελίδι σημειούμενος εκλογεύς, εψήφισεν» Πάτρα  21/11/1954.Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιούσα  το κατακαίνουργο κολαριστό και κατακάθαρο εκλογικό μου  βιβλιάριο και μάλιστα με φωτογραφία, σαν σταρ του Χόλυγουντ .

    Τώρα μπορείς να πεις ότι έγινες άντρας - είπε ο συχωρεμένος ο πατέρας .   

    -Ποιόν να ψηφίσω - ρώτησα.

   -Αυτό είναι προσωπική σου υπόθεση.

  -Βρε άσε τις προσωπικές υποθέσεις και κοίτα ποιόν μας συμφέρει να σε διορίσει κάπου –επενέβη η μάνα πιο πρακτική. Οι ιδεολογίες μας μάραναν ;

   Από τότε  "Ο εν τη πρώτη σελίδι σημειούμενος εκλογεύς " έπαιρνε το βιβλιάριο του και πήγαινε καμαρωτός στο εκλογικό τμήμα να ασκήσει το ύψιστο δικαίωμα -ποιο σωστά την υποχρέωση-του πολίτη .Να εκλέξει Δημοτική ή Βουλευτική αρχοντία

   Η πρώτη φορά που το αναθεμάτισα, ήταν όταν έχοντας γεμίσει όλες τις σελίδες πήγα να μου προσθέσουνε άλλες.

   -Θα περάσετε σε τρεις ημέρες - μου είπαν στο Πρωτοδικείο, αλλά όταν το πήρα παρατήρησα με αγανάκτηση ότι είχα αλλάξει…φύλο. Γένους θηλυκού. «Η εν τη πρώτη σελίδι σημειουμένη εκλογεύς , εψήφισεν».

   - Ε, όχι και …γυναίκα. Είμαι αρσενικός- έβαλα τις φωνές : Θέλετε να σας…δείξω, έκανα πως ξεκουμπώνομαι !

    Έγινε το …Σώσον ελέησον !

   Δεν έχει σημασία - σας πιστεύουμε- είπε ο δικαστικός. Δεν είχαμε  άλλες σελίδες πρόχειρες και βάλαμε …γυναικών. Άλλωστε ποιος δίνει σημασία σε κάτι τέτοια. Άντρας ,γυναίκα ένα και το αυτό. Φοράτε και…αλυσιδάκι στο χέρι - έκανε το καλαμπούρι του.

   Για σκέψου!!! Από τότε ήταν που έβγαλα ακόμα και τον βαφτιστικό σταυρό με τη χρυσή αλυσίδα. Όποιος φυλάει τα ρούχα του…ε:

Κάποτε τέλειωσαν και οι θηλυκές σελίδες και …" Η εν τη πρώτη σελίδι σημειουμένη εκλογεύς " πήγε να προσθέσει νέες.

    Αυτή τη φορά είχε αλλάξει η γλώσσα. Είχαμε  πια δημοτική. " Ο εκλογέας που σημειώνεται στην πρώτη σελίδα…ψήφισε "

Πάτρα 9/4/2000.

   Αυτό ήταν και το τέλος του εκλογικού βιβλιαρίου. Σήμερα καθώς το θυμήθηκα, με την ωραία του φωτογραφία και τις τόσες γεμάτες σελίδες του -37 ψηφοφορίες- μου  ήρθε ένα δάκρυ. Ήταν ένας καλός φίλος -και… φίλη για  10 σελίδες ! - για να θυμίζει Κυβερνήσεις ,Δημάρχους ,Μεταπολίτευση, Αλλαγή, αλλά και το πέρασμα από την καθαρεύουσα στη Δημοτική.

    Και το χειρότερο, το πέρασμά  μας- μαζί με τόσα άλλα - από την προσωπικότητα στον απρόσωπο αριθμό: 0718924002816

Τουλάχιστον δεν κινδυνεύουμε να μας αλλάξουν φύλο. Βλέπετε οι αριθμοί δεν είναι  ούτε αρσενικοί ούτε θηλυκοί. Είναι …τρανσέξουαλ

                                                ΣΤ.ΙΝΤΖΡΕΓΙΑΝΝΗΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια: