Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Γνωμη 3/1/2015





                                                           ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

          ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ - ΚΑΛΉ ΧΡΟΝΙΑ !
    
       Ένας γαλάζιος ουρανός/ παράθυρο και σκέπη
      να ‘χαμε τρεις δραχμές στη τσέπη /και τρεις ο διπλανός
      Θα ‘ταν ο κόσμος μαγικός /παράδεισος η πλάση
      στου φεγγαριού το τάσι /καφές βαρύ γλυκός
-----------
      Καλή χρονιά .Με αγάπη , ειρήνη, να μη ξαναζήσουμε τραγωδίες  όπως η προχθεσινή και με ήρεμη πολιτική αντιπαράθεση. Μας φτάνουν τα τόσα μας σεκλέτια, δε χρειαζόμαστε και άλλες  ρητορικές  χαζοκουβέντες. Μπουχτίσαμε από δαύτες  από την μεταπολίτευση και δώθε.
   - Είδατε  τις δημοσκοπίσεις; Φουριόζος έρχεται ο Χαρίδημος και με το καλημέρα-καλή χρονιά αρχίζει τα συνηθισμένα του: Είδατε τις δημοσκοπίσεις ;
   Διαμαρτύρεται εν ιερά αγανακτήσει η γενική συνέλευση του καφενέ..   - Α, παράτα μας κύριε και συ και τα κόμματα πρωί- πρωί με τα πολίτικά σου. Κάτσε να πιούμε καφέ, με παξιμαδάκι και κουραμπιέ από τον Αι-Βασίλη, να τραγουδήσουμε πρίμο σεκόντο « Έτσι είν η ζωή μωρό μου κι όποιος δε τη ζει πικρά μετανοεί»
   Τίποτε αυτός. «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» Είδατε τις δημοσκοπίσεις –λέει!
   Πολιτικοποιήμενος ο Έλληνας. Από τα γεννοφάσκια του. Από τότε που διακόσια χρόνια πριν, τραβάγαμε τη διμούτσουνη να καθαρίσουμε για πάρτη του Τρικούπη ή του Δηληγιάννη. Και πιο πριν ακόμη. Αγγλικό κόμμα, Γαλλικό. Ρωσικό. Πάντα με τους ξένους να ανακατεύονται στα πόδια μας και να καθορίζουν τη μοίρα μας. Κοτζαμπάσηδες-φτωχοδιάβολοι.  Βενιζελικοί – Κωνσταντινικοί και που καταλήξαμε ; Σαμαράς- Τσίπρας!!!
   Έπεα πτερόεντα οι πολιτικές κόντρες που όλες επικεντρώνονται στην καταγγελία. Εσύ έτσι – εγώ αλλιώς. Όχι. Εγώ έτσι- εσύ αλλιώς. Το μακρύ και το κοντό του ο καθένας. Έχει δίκιο ο  θεία Χριστίνα
 « Μπα γιε μ`πως γίνεται τριακόσιοι άνθρωποι να αγωνίζονται για το καλό της πατρίδας και του φτωχού το καρβέλι και ούτε η πατρίδα να σηκώνει κεφάλι ούτε ο φτωχός να βλέπει Θεού πρόσωπο». Θα γυρίσει κι ο τροχός είναι  το επίγραμμα της αισιοδοξίας. Γέλαγε ο πατέρας καθώς το άκουγε: Ναι αλλά ο τροχός κάνει ολόκληρη στροφή κάθε φορά και ό από κάτω ξαναβρίσκεται κάτω! Σοφός ο λόγος του. Πείρα γαρ κτηθείσα  εν τη ζωή!!!
   Η κυρά  Σοφία του καφετζή σερβίρει ουζάκι με κρύο ψητό με χοντρό αλατοπίπερο και πατάτες του φούρνου με ντομάτα σπυραλατιστή και αυγά λεμονάτα. Πίετε εξ αυτού πάντες –λέει. «Όλα στον κόσμο είναι χίμαιρα το σήμερα μη χάνεις , τρέχει και δε το φτάνεις το τραίνο της ζωής» ψιλοτραγουδάει και μας παρασύρει κι εμάς.
   Τι είναι ο χρόνος. 360 ημέρες  από τις οποίες τις 290 περίπου τις περνάμε δουλεύοντας ( 52 εβδομάδες  μείον Κυριακές αργίες Χριστούγεννα, Πάσχα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, Δεκαπενταύγουστος  κάτι να πας στον γιατρό ή να γράψεις φάρμακα κ.τ.λ μένουν κάπου 290 για δε του Δημοσίους Υπαλλήλους  που δουλεύουν πενθήμερο  γύρω στις  250 ημέρες το χρόνο αναλογικά, αν υπολογίσεις για τις γυναίκες  άδεια τοκετού άδεια λοχείας, το… «έχω τις κακές μου ημέρες» και οι προϊστάμενοι τα  εκτός έδρας ή οι κοπάνες, μένουν –θεωρητικά πάντα- για την προσωπική σου ζωή 80-85 ημέρες το χρόνο δηλαδή 2040 ώρες για ύπνο και ψυχαγωγία. Από αυτές υπολογίζοντας 8 ώρες ύπνο (κι αυτές αν σ`αφήσει η κρεβατομουρμούρα) έχουμε 680 ώρες ήτοι υπόλοιπο για προσωπική ζωή 2040 - 680 : 24 = περίπου 57 ημέρες όλες  κι όλες για να χαρείς ένα ηλιόλουστο πρωινό, ένα μπάνιο στη θάλασσα, να δεις τη βροχή πίσω από ένα τζάμι, να απολαύσεις την οικογενειακή σου ζωή ή  μια ζεστή αγκαλιά από αγαπημένο πρόσωπο ή να  κάνεις όνειρα μπροστά σε ένα αναμμένο τζάκι ακούγοντας την παθητική του Τσαϊκόφσκυ. Να παίξεις  με τα παιδιά ή τα εγγόνια σου ή να απολαύσεις  ένα ποτήρι κρασί με αγαπημένους φίλους σε ένα ταβερνάκι τραγουδώντας την κουτσή κιθάρα «Νάχαμε τρεις δραχμές στην τσέπη και τρεις ο διπλανός θάταν παράδεισος ή πλάση  καφές βαρύ γλυκός»
   57 ΗΜΕΡΕΣ ΖΩΗ ΜΟΝΟ και να`ρχεται ο Χαρίδημος πρωί- πρωί, με το καλημέρα –καλή χρονιά  να σου τη σπάει: Είδατε τις δημοσκοπίσεις;
  Α παράτα μας κύριε και συ και τα κόμματα .Τους βαρεθήκαμε όλους. Καλή χρονιά αδέρφια!!!
                Σταύρος Ιντζεγιαννης


Δεν υπάρχουν σχόλια: