Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Γνωμη 14/04/15



                                                             ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ+
    ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ !

     Κυριακή του Θωμά χθες και η Αριστέα μαζί με τον καφέ άφησε και μπιλιετάκη : Αντρούλη μου χρόνια πολλά, εορτή του Απίστου σήμερα να σε χαιρόμαστε… όσες σ`έχουμε. Η πιστή σου Πηνελόπη!
    Άπιστο τον λέει ο λαός τον Θωμά. Δύσπιστος, θα ήταν πιο λογικό. Κακώς βέβαια: Γιατί μόνο άπιστος ή δύσπιστος δεν ήταν. Κι αυτό, γιατί ο Θωμάς, ήταν απλώς ο εντεταλμένος να εφαρμόσει  το θέλημα του Θεού, ώστε  να υπάρξει απτή μαρτυρία για την κατά σάρκαν ανάσταση του Χριστού. «Εάν μη ίδω  εν τοις χερσίν αυτού τον τύπον των ήλων και βάλω τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων….ου μη πιστεύσω» Για να πάρει την απάντηση «Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες» Μάλιστα ένας θρύλος λέει ότι από τότε το χέρι του Θωμά έμεινε βαμμένο με το αίμα στου Κυρίου
    Στην πραγματικότητα δεν ήταν για να πιστέψει ο ίδιος-που έτσι κι αλλιώς ήταν από τους πιστότερους μαθητές  του Διδασκάλου- αλλά για να πιστέψει ο λαός, οι δύσπιστοι. Και ποιος θα σήκωνε αδιαμαρτύρητα το βάρος που του φόρτωνε η Θεία εντολή, αυτή τη ρετσινιά, τη σφραγίδα του άπιστου, αν όχι ένας από τους πιο πιστούς, τους πιο αγαπημένους Του μαθητές. ( όταν ήταν να θανατώσουν οι Ιουδαίοι τον Χριστό είπε στους άλλους: πάμε να πεθάνουμε μαζί Του παρά να ζήσουμε χωρίς Αυτόν).
   Κυριακή του Θωμά χτες. Γιορτή των παντρεμένων της παλαιάς σχολής, τότε που επάνω από το κρεβάτι είχαν και τα στέφανα για να τα βλέπει και να θυμάται ο …λεγάμενος ότι είχε δύο υποχρεώσεις. Πρώτον να  κάνει έρωτα με την …Ανδρομάχη του έστω κι αν αυτό είχε καταντήσει η σοβαρότερη αγγαρεία του και δεύτερον ότι «ους Θεός συνέζευξεν… τσιλιμπουρδίσματα μη χωριζέτω». Όπως έστρωσες κοιμάσαι λέει ο λαός.
  -Μα πάτερ μου όταν έστρωνα ήταν ένα λαυράκι, που νόμισα ότι είχα κερδίσει τον πρώτο λαχνό του εθνικού. Που να φανταστώ ότι 40 χρόνια  μετά θα αναγκαζόμαστε να βάλουμε υποστηλώματα   για να αντέχει τα 130 κιλά της!!
     Βεβαία υπάρχει και μια τρίτη υποχρέωση του κάθε παντρεμένου κάθε πρωί –εκτός από το να κατεβάζει τα σκουπίδια- να  μου φέρεις το ταγιέρ από το καθαριστήριο, το κρέας  από τον χασάπη και μπέιμυ λίνο για… ηλικιωμένους !!!
   Φυσικά  όλα αυτά τον καιρό εκείνο τον παλιό που η απιστία λεγότανε μοιχεία και αν τους έπιαναν τους κουβαλάγανε στον εισαγγελέα τυλιγμένους με τα σεντόνια του κρεβατιού. Γνωστός μουσικός της Πάτρας (έτος 1951) πήδησε  από ένα παράθυρο του ισογείου στη Γεροκωστοπούλου και έτρεχε με τα εσώρουχα στην πλατεία Γεωργίου κυνηγημένος από τα  αδέρφια της αλλά και τη γυναίκα του για να γλιτώσει το αυτόφωρο!!!
  Για να πούμε την πάσαν αλήθεια, την εποχή εκείνη, απιστία θεωρείτο μόνο το ξεπόρτισμα της γυναίκας. Ο άντρας απαλλάσσετο διότι το αρσενικό γένος  εθεωρείτο πολυγαμικό και άρα…αθώος ο κατηγορούμενος. Η γυναίκα καθότανε σπίτι και περίμενε  πιστή Πηνελόπη πότε θα γυρίσει ο…Οδυσσέας της από το…συμβούλιο. «Δύσκολη μέρα σήμερα .να φανταστείς είχαμε  συμβούλιο με τον κ Γενικό μέχρι αργά τη νύχτα»
 - Σε καταλαβαίνω αγάπη μου, Ήταν και η κυρία  Γενικού εκεί ; Γιατί βλέπω  κάτι κοκκινάδια στο πουκάμισό σου !!!
    Την παλιοβρώμα λέγανε για τη γυναίκα. Κανείς δεν είχε διανοηθεί να πει τον …παλιοβρωμιάρη! Ποιος ήταν ο αναμάρτητος να ρίξει το ανάθεμα; Οι δικαστές τότε ήταν όλοι αρσενικοί και κατά το γνωστό κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει. Τα πράγματα άλλαξαν από τότε που η γυναίκα βγήκε στην αγορά εργασίας και άρχισε να έχει κι αυτή νυκτερινά….συμβούλια. Χώρια που ανέβηκε και στην έδρα και δικάζει!
   Ήρθε ο Χαρίδημο σκασμένος «Μου έριξε δυο χρόνια φυλακή εξαγοράσιμα με 10 ευρώ τη μέρα γιατί στην έδρα ήταν η… τάδε  που μαζί με τον άντρα της είχαμε τη γκαρσονιέρα που με πιάσανε. Έβγαλε  το άχτι της επάνω μου!!!
  Γι αυτό λέω, αδέρφια προσοχή. Ο Θωμάς δεν ήταν άπιστος, αλλά η απιστία είναι σίγουρα ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ !!!

                                    Σταύρος  Ιντζεγιαννης
  
  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: