Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Εκκλησιολογος




                                                    ΚΑΘ ΟΔΟΝ
  ΝΗΣΤΙΚΌ ΑΡΚΟΥΔΙ
    
   Κοινή διαπίστωση των ημερών είναι ότι μπλέξαμε θυμίζοντας τον Δηληγιάννη που είπε στη βουλή ; Ήδη κύριοι βουλευταί αι περιπεπλεγμέναι περιπολοκαί του ημετέρου έθνους εις  περιπλόκους περιπλοκάς περιπλέκονται!
   Κανένας δε μπορεί να σηκώσει βάρος μεγαλύτερο από τις δυνάμεις του. Σοφία Σειράχ και εδώ το βάρος που φορτωνόμαστε ή πιο σωστά μας φορτώνουν είναι μεγαλύτερο από  αυτό που μπορούμε να σηκώσουμε.
   Κάθε μέρα καινούργια μέτρα, «τον γάιδαρό μου φόρτωνα γονάτισε από το βάρος» λέει μια Ανατολίτικη παροιμία. Μηδέν άγαν συμβούλευε και  ο Σόλων αλλά εδώ τραβάμε το σκοινί μέχρι να κοπεί να πέσουμε όλοι. Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη  -Ανάμεσα σε δύο κακά το μη χείρον βέλτιστο αλλά πιο είναι τάχα το βέλτιστο ;:Είπαμε να πάμε στο γιατρό γιε μ` μου μήνυσε η θεία Αρχόντω από τα Θοδώριανα (Ψηλά στην Κωστηλάτα στα κρύα τα νερά)και μας πέθανε από τα φάρμακα.
  Η οικονομία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Μεϊμαράκης
  Μήπως εμείς βρισκόμαστε σε καλύτερη απαντά ο λαός «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Σιγά μπάρμπα βαράς να ισιώσει η καμπούρα μου  στο τέλος μού`σπασες τη ραχοκοκαλιά»
  Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι πλούσιοι θα γίνουν –πλουσιότεροι και οι φτωχοί  φτωχότεροι, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής   της δραχμής. Δε χρειάζεται να είσαι καθηγητής μαθηματικών Απλή αριθμητική. Η υποτίμηση είναι κάτι που το παραδέχονται όλοι. «Στο τέλος θα νικήσουμε αλλά δε θα υπάρχουν χέρια να μας χειροκροτήσουν»  είπε πει ο Τσώρτσιλ στον Β παγκόσμιο πολεμο.
   Σοφός ο λαός μας λέει άλλο να λες προχώρα κι άλλο να βαράς κι από πάνω και να`ναι και ανηφόρα. Ποιός έχει αντίρρηση ότι χρειάζονται θυσίες. Αλλά το σκοινί τράβα, τράβα στο τέλος θα κοπεί κάπου χρειάζεται και λίγο λάσκο. Να πάρουμε μια ανάσα  αδερφέ.
Θυσιαστείτε- είναι το καθημερινό σύνθημα, της κυβερνητικής πρακτικής που θυμίζει τη ποντιακή παροιμία. Μη ψοφάς αγελαδίτσα  μου του χρόνου θα σου κόψω φρέσκο χορταράκι.
  Και νέο πακέτο μέτρων από προχθές .Ποιο σκληρά, είναι το ρεζουμέ που προκύπτει. Σφίξτε και άλλο το ζωνάρι ανοίξτε και άλλες τρύπες.
  Τα λόγια είναι εύκολα  άρχοντά μου , με το στομάχι τι γίνεται; Δε φτάνει να θέλεις  αλλά και να μπορείς. Μια φορά λέει –στα παλιά χρόνια -αρρώστησε η γίδα του χωριάτη και την πήγε στον κτηνίατρο. Την κοίταξε ο γιατρός και του`δωσε  δυο κουτιά χάπια να της δίνει τρεις φορές την ημέρα από ένα και να την πάει την άλλη βδομάδα να την ξαναδεί. Πήγε ο τύπος το είπε  στη γυναίκα του, το και το ο γιατρός. Μην είσαι χαζός  Μήτσο μ` του είπε  βλάχα -πονηρή όπως όλες οι γυναίκες. Να της τα δώσουμε όλα μαζί να  γλιτώσουμε τις επισκέψεις. Έτσι και κάνανε. Τα δώσανε όλα τα χάπια μαζί – ψόφησε η γίδα 
  Κάτι τέτοιο θυμίζει και η σημερινή κατάσταση που κάθε μέρα μια καινούργια περικοπή  έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη. Στο τέλος κάποιος  κυβερνητικός εκπρόσωπος θα βγει στην τηλεόραση και θα ομολογήσει ¨Η εγχείρηση πέτυχε και ο ασθενής απεβίωσε.
Για κάθε κατάντια βέβαια υπάρχει κάποιος υπευθύνως. Αλλά εδώ που φτάσαμε ο γέγονε – γέγονε! Το πρόβλημα  είναι  τι γίνεται από εδώ και πέρα. Είναι αυτό που λέει ο λαός :Εδώ σε θέλω κάβουρα πως τα πηδάν τα κάρβουνα!
   Εύκολο να λες θυσιάσου, αλλά  το αν θα σ` ακολουθήσει ο άλλος  είναι άλλο ζήτημα. Άλλωστε το να λες φέρτε λεφτά να σωθούμε το ξέρουν όλοι και δε χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος, αρκεί να είσαι σατράπης .Κι εδώ που τα λέμε, άλλο να ρίχνεις καρπαζιές κι άλλο να βρίσκεις λύσεις.
  ¨Έκπληκτός ο λαός –ο πολύς κόσμος -η φτωχολογιά  παρακολουθεί  αυτό τα καθημερινό σήριαλ με τα καινούργια μέτρα. Δηλαδή  διώξαμε την αλεπού και φέραμε το λιοντάρι!
   Μεγάλο το εξωτερικό χρέος και φοβερά τα τοκοχρεολύσια που πληρώνουμε. Καμιά αντίρρηση. Στο τέλος θα ξεχρεωθεί η χώρα και θα έχει εξαχρειωθεί ο λαός Το. πρόβλημα όπως είναι φανερό δεν είναι να μη χρωστάμε αλλά και να επιζήσουμε. Το βερεσέ κρασί έλεγε ο συγχωρεμένος  ο πατέρας μεθάει δυο φορές αλλά εδώ δεν πρόκειται πια για το κρασί αλλά για τη ζωή την ίδια. Γιατί εδώ που τα λέμε νηστικό αρκούδι δε χορεύει. Σοφός ο λόγος
  Σταύρος Ιντζεγιαννης
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: