Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ 5/09/15



                                                                 Καθ οδόν

      ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
 
     Σεπτέμβρης ο ένατος μήνας του ημερολογίου μας από το Λατινικό septem= 7( 7ος μήνας κατά τα πάλαι ποτέ Ρωμαϊκό ημερολόγιο) Κατά την ορθοδοξία ο πρώτος μήνας του θρησκευτικού ημερολογίου, Αρχή Ινδίκτου
    Η Ίνδικτος  είναι χρόνος μέτρησης  που διαρκεί 15 χρόνια και ξαναρχίζει κάθε φορά από την αρχή, αρχίζοντας πάντα από την 1η Σεπτεμβρίου.
  Η λέξη Ίνδικτος  είναι Λατινική (index) Ελληνοποιημένη .Σημαίνει πίνακας αλλά και εγκύκλιος ,χρονολογικό  σύστημα.
   Η χρησιμοποίηση της Ινδίκτου άρχισε από Διοκλητιανού το 297-298 μ.Χ στην αρχή πενταετής αλλά αργότερα καθιερώθηκε 15ετής  κι αυτό διότι κατά τον Νικόδημο τον Αγιορείτη το ανθρώπινο σώμα υφίσταται κάθε 15χρόνια αλλαγή. Λ.χ στα 15 ο άνθρωπος έχει την τριχοφυϊα ,στα 30 η ωριμότητα, στα 45 γίνεται μεσήλικας, στα 60 αρχίζει να ασπρίζει και στα 75 αρχίζει να γερνά   Επί Μ. Κωνσταντίνου αρχίζει να εφαρμόζεται η Ίνδικτος (τo 313)ως χρόνος μέτρησης ενώ καθιερώνεται επίσημα το 527 επί Ιουστινιανού.
  Σήμερα η εκκλησία μας (παρά το ότι ισχύει το Γρηγοριανό ημερολόγιο)τηρώντας την παράδοση γιορτάζει την αρχή της Ινδίκτου την 1η Σεπτεμβρίου και η οποία διαρκεί 15 έτη .
  Για να βρει κανείς σε πια Ινδικτιώνα βρισκόμαστε, αρκεί να προσθέσει στην υπάρχουσα χρονολογία  τον αριθμό 3 και να διαιρέσει δια 15.Το πηλίκον δείχνει τον αριθμό των Ινδικτιώνων και το υπόλοιπο την τρέχουσα Ινδικτιώνα.
 Π.χ 2015 + 3=2018 : 15 = 134 και υπόλοιπο 5 .Δηλαδή είμαστε στο 5ο έτος της 134ης  Ινδικτιώνος .
Την 1η Σεπτεμβρίου  διαβάζεται η περικοπή από το Ευαγγέλιο του Λουκά όπου αναφέρεται στο πρώτο κήρυγμα  του Χριστού στη συναγωγή της Ναζαρέτ (Λουκά 4,16-18 ) .
 Σε πολλά μέρη (παρακολούθησα την τελετή στο Άγιο Όρος όπου στη Μονή Παντοκράτορος μοιράστηκαν μαζί με το αντίδωρο και σταφύλια τα οποία είχαν ευλογηθεί κατά τη λειτουργία) μοιράζονται σταφύλια της πρώτης κοπής για να ευλογηθούν οι καρποί της γης. 
    21Σεπτεμβρίου η Φθινοπωρινή Ισημερία .Η ημέρα είναι ίδια με τη νύχτα μέχρι στις 21 Δεκέμβρη οπότε έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο όπου και έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους και τη μικρότερη ημέρα μέχρι στις 21Μαρτίου όπου η Νύχτα είναι ίση με την ημέρα (εαρινό σημείο και ακολουθεί η 21η Ιουνίου-μεγαλύτερη ημέρα , μικρότερη νύχτα!
   14 Σεπτεμβρίου η μνήμη της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακαρίο προς « θέαν και προσκύνησιν »  μετά την ήττα των  Πέρσών ,το 614, οι οποίοι είχαν συλήσει τον Ναό της Αναστάσεως, οπότε ανεκτήθη  και επανατοποθετήθηκε στον Ναό. Ο Τίμιος Σταυρός ανευρέθει υπό της Αγίας Ελένης στον λόφο του Γολγοθά το 326 μέσα σε μία συστάδα με βασιλικά . Στις 14 Σεπτεμβρίου εορτάζουν οι Σταύροι και οι Σταυρούλες. Ημέρα αυστηρής νηστείας
    Στη λαογραφία ο Σεπτέμβρης ονομάζεται και Χρονογράφος γιατί τον μήνα αυτό ο Χάρος (λένε) καταγράφει τα ονόματα αυτών που θα πάρει μέσα στη χρονιά.(χτύπα ξύλο!) Σε πολλές περιοχές σπάνε ρόδια για να τον ξορκίσουν.
Την 1 Σεπτέμβρη εορτή του Αγίου Συμεών οι έγκυες δεν κάνουν καμιά εργασία για να μη βγει το παιδί τους σημαδεμένο.( Συμεών- σημάδι) 
    15 Σεπτεμβρίου το  άνοιγμα των σχολείων.Οι τελευταίοι τουρίστες αποχαιρετούν τον Ελληνικό ήλιο και τις γαλάζιες θάλασσες (Κατ` έθιμον από την άλλη ημέρα απεργούν δάσκαλοι και  καθηγητές για τον μισθό τους  και οι μαθητές για να κάθονται )
   Ο Σεπτέμβρης ωστόσο σημάδεψε και την εθνική  μας ιστορία.
   3 Σεπτεμβρίου 1922 . Η Σμύρνη δεν υπάρχει πια. Τα τελευταία τμήματα του στρατού μας εγκαταλείπουν την Μικρά Ασία. Την ίδια μέρα η χιλιοτραγουδισμένη Σμύρνη το προπύργιο της Ιωνίας , το Παρίσι της Ανατολής –ο αλησμόνητος Ελληνισμός- παραδίδεται από τους Τούρκους στις φλόγες.
    Στις 3 Σεπτέμβρη 1939. Αρχίζει ο Β/ Παγκόσμιος πόλεμος που άλλαξε τη γεωπολιτική μορφή του κόσμου. Η Γερμανία εισβάλει στην Πολωνία ενώ Γαλλία και Αγγλία κηρύσσουν τον πόλεμο εναντίον της.
   Ακόμη. Στις 2-9-1937 πεθαίνει ο βαρώνος Πιερ Ντε Κουμπερτέν που μαζί με τον Δημήτρη Βικέλα αναβίωσαν τους Ολυμπιακούς  αγώνες .Δε μπορούσαν φυσικά να φανταστούν ότι θα καταντούσαν  μια εμποροπανήγυρη γεμάτη απάτες που καμία σχέση δεν έχει πια με τον αληθινό αθλητισμό.
    Τον Σεπτέμβρη του 1949 εμφανίζεται ο πρώτος ηλεκτρονικός Υπολογιστής που σημειώνει την έκρηξη της τεχνολογίας και σημαδεύει τον αιώνα που πέρασε .
                                              Σταύρος Ιντζεγιαννης  .

Δεν υπάρχουν σχόλια: