Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ 17/10/15



                                                              ΚΑΘ ΟΔΟΝ

    ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

   Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω –είπεν ο Κύριος. Αλλά ποιος είναι ο αναμάρτητος;
   Διαφθοράς το ανάγνωσμα. Στην πρώτη θέση της επικαιρότητας των ημερών, μετά το φορολογικό, που ανέκαθεν βρισκόταν σημαιοφόρος  των μεγάλων αθλητικών επιδόσεων  της χώρας, η διαφθορά σε όποια μορφή της,. Και φυσικά επειδή το ψάρι -κατά τη λαϊκή σοφία- βρωμάει από το κεφάλι, από εξουσίας άρξασθε.
   Ζητείται αδιάφθορος.
   Σε κρίση η εξουσία, η οποία καλείται να αποδείξει την αρετή της, καθώς καθημερινά κάποιος αποκαλύπτεται παραβάτης του ποινικού και ηθικού νόμου και αποδεικνύεται  ως μετέχων εις την  περιπλοκή των περιπλοκών και την  διαπλοκή των διαπλεκομένων  κύκλων, όπου τα εκατομμύρια  αλλάζουν χέρια και γεμίζουν τσέπες  ή θυρίδες τραπεζών εντός ή εκτός Επικράτειας, ίνα πληρωθεί το ρηθέν, ποιος έχει το δάχτυλο στο  μέλι και δεν γλύφει.  
   Το διαβάσαμε στις εφημερίδες: πρώην Υπουργός απέκρυψε έσοδα ενός εκατομμυρίου. Βουλευτές  ξέχασαν (!) να δηλώσουν το πόθεν έσχες αν και εκείνο που έχει σημασία όπως καταντήσαμε δεν είναι το έσχον  αλλά το …αίσχον!
  Στο εδώλιο της λαϊκής οργής η εξουσία η οποία καλείται να κοιταχτεί στον καθρέφτη πριν μιλήσει για διαφθορά και οικονομικές ατασθαλίες του λαούο οποίος ακολουθεί πιστά το παράδειγμα της.
  Κατηγορούμενε  εγέρθητι –φώναξε ο πρόεδρος του δικαστηρίου και σηκώθηκε σύσωμη η αίθουσα: Εγώ κύριε;  
   Φυσικά δεν είναι μόνο η εξουσία. Μιλάμε γι αυτή  διότι  αυτή είναι ο φυσικός διώκτης και τιμωρός της παράνομίας  και ο θεματοφύλακας της αρετής και των πολιτικών μας πραγμάτων.
   Κολιός και κολιός λοιπόν από το ίδιο βαρέλι;  Όχι βέβαια,  αλλά ζούμε  στον τροπικό της καχυποψίας. Και δε μιλάμε μόνο για κυβέρνηση ή συμπολίτευση και στην αντιπολίτευση το ίδιο συμβαίνει. Στο στόχαστρο και αυτή. Και ο κρίνων, κρίνεται! Ο Πιλάτος ένιψε τα χέρια του. Αυτοί τα κρατούν λερωμένα. Εδώ κρατούντες και μη, εξουσιάζοντες και παρατρεχάμενοι οι …πολυθρόνες αλλά και οι καρέκλες  και τα σκαμπώ των κυβερνητικών και παρακυβερνητικών κύκλων, επιχειρηματίες και μεσάζοντες ( αυτοί κι αν είναι!) αεριτζήδες και διπλωματούχοι απατεώνες αλληλοκατηγορούνται . αλληλοκαρφώνονται, αλληλοδωροδοκούνται και αποκαλύπτονται πλουσιότατοι, άλλοι με πενταψήφιο και άλλοι με εξαψήφιο νούμερο. Απατεώνες και απατεωνίσκοι έως και μεγαλοαπατεώνες!!!
 Το είχε πει 2.5 χιλιάδες χρόνια πριν ο Σοφοκλής  στην  «Αντιγόνη» του με το στόμα του Κρέοντα. «Ουδέν ανθρώποις οίον άργυρος κακών νόμισμα έβλαστεν! Από πού ν` αρχίσεις και που να τελειώσεις. Χιονοστιβάδα η λίστα Λαγκάρντ απειλεί να θάψει κόσμο και κοσμάκη. Κάτι ξέρουν για να τη κρύβουν.
    Μαζί με   τα ξερά καίγονται και τα χλωρά- έλεγε η συγχωρεμένη η μητέρα. Αναπόφευκτο. Μόνο που δύσκολο να ξεχωρίσεις, καθώς μιλάνε για Δις ή εκατομμύρια όπως εμείς μιλάμε για κατοστάρικα
   Βλέπεις, ακούς , διαβάζεις, από πολιτική εξουσία μέχρι ποδόσφαιρο και από κότερα μέχρι ψαρόβαρκες και από εργολαβίες και προμήθειες μέχρι απλή εξυπηρέτηση, συμπολίτευση, αντιπολίτευση, Οργανισμοί και συνδικαλιστές, βγάζουν τα  άπλυτά τους στο παζάρι της δημόσιας και ιδιωτικής  ζωής.
    Ποιος είναι ο αλώβητος που θα επιτιμήσει τους άλλους; Δείσθε  αρετής, μάλιστα, αλλά που είναι τη;
    Κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε όλοι –διαμαρτύρεται φίλος πολιτευόμενος.
     Εσείς ; Όχι φίλε μου. Τη μεγάλη ζημιά την παθαίνει η Δημοκρατία. Οι Τρικούπηδες, οι Μιχαλακόπουλοι, οι Βενιζέλοι, ο Πλαστήρας που κηδεύτηκε με έρανο των φίλων του, δεν υπάρχουν πια για να παραδειγματίσουν  τον λαό με την  αρετή ,τον λιτό και άμεμπτο βίο τους.
   Και λοιπόν θα βουλιάξει το καράβι; Να εκπέμψουμε S.O S ; Όχι βέβαια. Γερό το σκαρί άντεξε και μεγαλύτερες θεομηνίες, θα αντέξει και τώρα. Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις και στη κυβέρνηση και  στα κόμματα και στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις και στα λαϊκά στρώματα .Υπάρχει εκείνη η γυναικούλα που γονατίζει μπροστά στη Μεγαλόχαρη και προσεύχεται με δάκρυα: Παναγία μου σώσε τον τόπο όπως τον έσωσες τόσες φορές. Και μια προσευχή, κι ένα κερί του ενός λεπτού, όταν βγαίνει από τα τρίσβαθα της πίστης μπορεί να σώσει ολόκληρο το έθνος.
  Χρωστάμε να παραδώσουμε στα παιδιά  μας  μια Ελλάδα σωστή. Η Ελλάδα της διαπλοκής και τη διαφθοράς είναι ένα κακό όνειρο που θα διαλυθεί με το ξημέρωμα που θα φέρει στον τόπο την αληθινή Δημοκρατία της Χριστιανικής ηθικής και του πολιτισμού. Γιατί όπως λέει κι ο ποιητής «χρωστάμε σ` όσους πέρασαν, περνούνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.
   Σταύρος Ιντζεγιαννης



Δεν υπάρχουν σχόλια: