Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

εκκλησιολόγος 2/12/15



ΚΑΘ ΟΔΟΝ

   
     H ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ-ένα θαύμα της

   Μνήμη της Αγίας Βαρβάρας χτες, βοήθειά μας  η χάρη της!
   Μνήμη αγαθή που με γυρίζει πίσω σε χρόνια στρατιωτικής θητείας όπου λοχίας Πυροβολικού δέθηκα με τη μνήμη Της που από τότε τιμώ ιδιαίτερα. Πολύ περισσότερο που ένα θαύμα της - που στάθηκα μάρτυράς - με έδεσε περισσότερο με την Αγιοσύνη Της. Αξίζει να το διηγηθώ ταπεινό μου προσκύνημα στη Χάρη της.
   Όσοι περάσαμε  από το πυροβολικό, έχουμε μια  ιδιαίτερη  ευλάβεια στην Αγία, η οποία θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού. Δεν ξέρω πως ακριβώς και από πού ξεκινάει αυτή η προστασία της Αγίας  στο Πυροβολικό. Ίσως γιατί όπως ξέρουμε από τους συναξαριστές της, όταν ο πατέρας της, τετράρχης της Ηλιούπολης (Συρία) Διόσκουρος  την αποκεφάλισε, κεραυνός πέφτοντας  με  βροντή  που έμοιαζε πυροβόλου, έριξε απάνω του έναν βράχο και τον σκότωσε. Είναι βέβαια   εξωπραγματικό να αποκεφαλίζει ο πατέρας το ίδιο του παιδί, αλλά μη ξεχνάμε πως  έγινε  στα χρόνια των διωγμών του Μαξιμινιανού ( 284-305) όπου ο φανατισμός των ειδωλολατρών ήταν μεγαλύτερος από το πατρικό φίλτρο και η ζωή των Χριστιανών δεν άξιζε περισσότερο από ενός  ζώου που σκοτώνεις χωρίς τύψεις.
   Κόρη του Διόσκουρου η Αγία Βαρβάρα ήτο καθώς μαρτυρούν οι συναξαριστές της πανέμορφη. Αυτό στάθηκε και το αίτιο ώστε ο πατέρας της να την κλείσει σε ένα πύργο ώστε να μη τη βλέπει ανθρώπινο μάτι. Το λουτρό του πύργου είχε δύο παράθυρα για να φωτίζεται, δίπλα από τα οποία όμως, η Αγία, κατά την απουσία του πατέρα της, έχτισε και ένα τρίτο συμβολίζοντας  έτσι το φως που εκπέμπει η Αγία  Τριάδα. Όταν ο πατέρας της γυρίζοντας από μια περιοδεία, της ζήτησε το λόγο, δε δίστασε να του ομολογήσει την πίστη της στον αληθινό Θεό. Αυτό στάθηκε αφορμή να την παραδώσει στον Μαξιμινιανό ο οποίος αφού με σωρεία φοβερών μαρτυρίων ( της ξέσχιζαν το σώμα με σιδερένια άγκιστρα, τα οποία Άγγελος Κυρίου θεράπευε στη φυλακή της κάθε βράδι)) δεν μπόρεσε να την κάνει να αρνηθεί τον Χριστό και να θυσιάσει στα είδωλα, την παρέδωσε  στον πατέρα της, ο οποίος την αποκεφάλισε για να καταπλακωθεί στη συνέχεια και ο ίδιος από ένα βράχο που έριξε επάνω του ένας κεραυνός .Η Θεία Δίκη!
    Στο στρατιωτική μου θητεία είχα την τύχη να υπηρετήσω στα Γιάννινα υπό τον ταγματάρχη Ν. Μπ…  Άριστος αξιωματικός πυροβολικού με όλες τις  αρετές ενός αξιωματικού (ήρωας της Αλβανίας και του Ρίμινι με ένα στήθος γεμάτο παράσημα και τραύματα))–αλλά βλάστημος!
   Βλάστημος όσο δεν μπορεί να φανταστεί  άνθρωπος.. Όταν άρχιζε να βλαστημά, ανατρίχιαζες. Δεν άφηνε ούτε Θεό ούτε Αγγέλους, με μόνη εξαίρεση την Παναγία και την Αγία Βαρβάρα. Όπως μου είχε εξομολογηθεί (ήμουν γραφιάς  του και ο εξ απορρήτων του) σε μια άσκηση που ξενυχτούσαμε  έξω από το αντίσκηνό, όταν τραυματίστηκε στην επίθεση στον Μόραβα τον παράτησαν θεωρώντας τον  ετοιμοθάνατο. Το ίδιο βράδι ο… ετοιμοθάνατος Μπ… είδε δυο μαυροφορεμένες γυναίκες, που η μία είπε στην άλλη. «Αυτός είναι δικός  σου του Πυροβολικού. Φρόντισέ τον εσύ εγώ πάω να δω τους άλλους »  Ήταν η Παναγία  και η Αγία Βαρβάρα. Σε τρεις ημέρες ο Μπ ήταν καλά και πάνω στις 20 ημέρες το `σκασε από το νοσοκομείο και πήγε στο μέτωπο να ξαναπολεμήσει με τη μονάδα του  
  Στο τάγμα είχαμε οδηγό τον Τουφεξίδη, έναν Πειραιώτη βαρύμαγκα οδηγό του ρυμουλκού. Κάποια στιγμή σε μια  άσκηση που το ρυμουλκό είχε πάθει μια βλάβη, μη μπορώντας να την επιδιορθώσει άρχισε ως συνήθως τις βλαστήμιες μαζί και την Αγία Βαρβάρα. Την ίδια στιγμή ο Μπ έβγαλε το περίστροφο και του το ακούμπισε στο μέτωπό. Γονάτισε και πες ήμαρτον Αγία Βαρβάρα.
 Δεν πρόλαβε όμως να αποσώσει το λόγο, γιατί  ο Τουφεξίδης  έπεσε σαν κεραυνοβολημένος, από μια  αόρατη δύναμη. Τα `χάσαμε. Κάποιοι αφόπλισαν τον ταγματάρχη και σηκώσαμε με το ζόρι τον Τουφεξίδη: Ζήτα συγνώμην από την Αγία βρε!
   Πέρασε ώρα, ώσπου ο Τουφεξίδης μπορέσει να πει τραυλίζοντας . Συγχώραμε Αγία Βαρβάρα δε θα βλαστημήσω ξανά .
  Ο γιατρός που στείλαμε εν τω μεταξύ και ήρθε από τον λόχο διοικήσεως κούνησε το κεφάλι του αμήχανος Δεν μπορώ να το εξηγήσω είπε. Όμως ο εωρακός μεμαρτύρηκε και αληθής η μαρτυρία αυτού  Αγία Βαρβάρα μου !   
                           Σταυρος Ιντζεγιαννης

                                  Σταυρος Ιντζεγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: