Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΓΝΩΜΗ




                                                      ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ                                         
  
     ΣΚΟΥΛΗΚΟΜΥΡΜΗΓΚΟΤΡΥΠΑ

   Ελλάς Ελλήνων καθολικώς διαμαρτυρομένων –Γ.Παπανδρεου ο Γέρος!
---------
   Το ασφαλιστικό απειλεί με καταποντισμό την Ελληνική οικονομία καθώς προσπαθώντας να κλείσουμε μια τρύπα  ανοίγουν  άλλες δύο.
   Διαμαρτύρεται η κυβέρνηση : Δε βοηθάτε να μπαλώσουμε τις τρύπες. Διαμαρτύρεται η αντιπολίτευση :Εσείς δε ψάχνεται  για σωτήρα αλλά για συνένοχο.
     Διαμαρτύρονται οι συνταξιούχοι, διαμαρτύρονται οι μισθωτοί, αγανακτούν οι εργοδότες, αλλά και οι Δημόσιοι υπάλληλοι ακόμη και οι συνταξιούχοι βουλευτές που ζητάνε  αύξηση αναδρομικά από το 2000… προ Χριστού !!!  
    Διάτρητη η οικονομία σας, λένε οι θεσμοί .Κλείστε τις τρύπες  να σας δώσουμε λεφτά. Μια κουβέντα είναι αυτό.Το πώς κλείνουν είναι τοπρόβλημα.
  Βέβαια τρύπα από τρύπα έχει διαφορά, αλλά στο κάτω- κάτω  της γραφής, η τρύπα στη γραμματική αλλά και… στη ζωή, είναι  γένους  θηλυκού και επόμενο είναι να φέρνει αναστάτωση είτε στην οικονομική είτε στην κοινωνική ή πολιτική ζωή του τόπου. Ακόμη περισσότερο στην ερωτική να μη κρυβόμαστε!
    Στο περιβάλλον, η τρύπα του όζοντος . απειλεί με ολική καταστροφή τον πλανήτη μας , αλλά αυτό είναι μια μακροπρόθεσμη απειλή που θα την νοιώσουν μετά από 200 χρόνια όσοι από μας καταφέρουν να φτάσουν 250 χρονών. Μέχρι τότε έχετε γεια βρυσούλες κι εσείς κοντές ραχούλες. Δως ημίν σήμερον λέει η προσευχή. Ύστερα από 200 χρόνια φέξε μου και γλίστρησα.
  Στα παλιά χρόνια η πιο γνωστή τρύπα ήταν στα παντελόνια που όμως τώρα η μόδα τα θέλει διάτρητα και κατασχισμένα για να είναι  πιο ορατό το περιεχόμενο. Και φυσικά και τρύπια τσέπη που σημαίνει …πάτος!
     Μερικοί από μας θυμόμαστε ακόμη  τις τρύπιες σόλες που πηγαίναμε στο τσαγκάρη για σόλιασμα  και έτσι και σήκωναν τα πόδια, πολλοί έχοντας καλογυαλισμένα παπούτσια, ρεζιλευότανε γιατί από κάτω ήταν τρύπια. Ήταν η εποχή που δεν πετάγαμε τίποτα προσπαθώντας την οικονομία και οι περισσότεροι εργάτες φοράγανε παντελόνια  με  μπαλώματα στα γόνατα και στον καβάλο, ενώ δεν ήταν και λίγα τα μάλλινα που ήταν τρύπια από τον σκόρο που είχε κι αυτός τις προτιμήσεις του στο αγνό παρθένο μαλλί.
  Αλησμόνητα χρόνια που κάθε χειμώνα είχαμε τα χαλασμένα κεραμίδια. Παρ΄ όλα αυτά, μέναμε σε μονοκατοικίες και φωνάζαμε γλεντούσαμε, πηδούσαμε  ( χοροπηδούσαμε  εννοώ μη πάει ο νους σας αλλού) όσο θέλαμε χωρίς να ενοχλούμε κανέναν και όταν μαλλιοτραβιόμαστε δεν είχαμε τον φόβο :Σιγά μας ακούει η γειτονιά. Σήμερα δεν τολμάς  να αγκαλιάσεις τη γυναίκα σου και σου χτυπάνε οι διπλανοί τον τοίχο: Σιγά ακούγεστε.
   -Σκασίλα μας. Ακουστείτε κι εσείς !
   Ασυναγώνιστος στις τρύπες αποδείχτηκε ο κ. Παπαντωνίου, όπου επί των ημερών του σημειώθηκε η μεγαλύτερη τρύπα στο χρηματιστήριο και βούλιαξαν  χιλιάδες  οικογένειες, ενώ η σπουδαιότερη τρύπα στην οικονομία ήταν η τρύπια δεκάρα που αποτελεί σήμερα συλλεκτικό κομμάτι και έχει αξία - έμαθα- γύρω στα  300 ευρώ, δηλαδή κάπου ένα  χιλιάρικο.
    Στη γλώσσα της αργκό θα σε γεμίσω κουμπότρυπες , σημαίνει θα σε κάνω κόσκινο στις σφαίρες ,ενώ βούλωσε την τρύπα σημαίνει ότι τον έθαψαν.
 Τρύπιο μάτι σημαίνει αχόρταγο ενώ τρύπιος ήταν και ο πίθος των Δαναϊδων που έμεινε στην ιστορία χαρακτηρίζοντας μάταιες προσπάθειες σαν της κυβέρνησης που όμως προσπαθούμε να την κλείσουν οι φτωχοί ενώ οι πλούσιοι έχουν το βαρέλι τους γεμάτο.
    Στις παροιμίες είναι γνωστό το "Ο ποντικός στην τρύπα του δε χώραγε και κολοκύθια μάζευε" γι αυτούς που  προσπαθούν πάνω από τις δυνάμεις τους.
    Η έκφραση 'Εβγαλε το φίδι από την τρύπα" σημαίνει ότι κατάφερε το πολύ δύσκολο. 
   Θα κλείσω κάποιες τρύπες λέμε όταν  εννοούμε ότι θα μπαλώσω κάποιες υποχρεώσεις  Στον κινηματογράφο, έμεινε αξέχαστο το γουέστερν  « Για ένα τρύπιο δολάριο » με τον Τζουλιάνο Μοντγκόμερυ (1965) και κάναμε ουρές να το δούμε.
  Πάντως ότι και να πούμε, οι κυριότερες τρύπες είναι  δύο. Η «μία τρύπα στο νερό» που κάνει ο Κατρούγκαλος  και η άλλη τρύπα που είναι και η σπουδαιότερη αλλά δεν τη γράφω διότι  μου τη διέγραψε η λογοκρισία της εφημερίδας. Και είναι και η πιο ενδιαφέρουσα γαμώτο μου. Εννοώ τη … σκουληκομυρμηγκότρυπα μη σκεφτείτε τίποτε άλλο !!!
                                           ΣΤ.ΙΝΤΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια: