Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Γνωμη 30 / 7 / 16


   

                                                      ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

   ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

 

  Θάλαττα – θάλαττα. Μυρίων κάθοδος..Ουκ έστιν άρσεν ή θήλυ, νεαρά ή μπαμπόγρια, πλούσιος ή πένης, παντρεμενος  ή ανυμέναιη ,μπεμπέκα,  χήρα ή ζωντοχήρα, εποχούμενη ή πεζοπορούσα που να μη βρίσκεται παρά θιν αλός!

    Η θάλασσα είναι μια θηλυκή αγκαλιά .Ο ουρανός  είναι γαλάζιος. Οι νεαρές είναι θεόγδυτες. Οι επιθυμίες χτυπάνε κόκκινο. Η το πιεσόμετρο έτοιμο να κλατάρει και η γερουσία του καφενέ συνεδριάζει εκτάκτως παραθαλασσίως αφ ενός  λόγω καύσωνος αφ ετέρου λόγω θεάματος . Ο Χρηστάρας καθαρίζει κάθε τόσο τα γυαλιά του. Τώρα που έγινε η θάλασσα γιαούρτη χάσαμε τα κουτάλια, αφορίζει!

   Ο Τσίπρας με την κουστωδία του πάνε στην Πάρο αεροπορικώς. Η μεσοαστική οικογένεια πάει στη πλαζ  λεωφορειακώς. Οι μπουρζουάδες…κουρσαρικώς και ο Λεβέντης στη βουλή…κυβερνητικώς Φυσικά ο κύριος εφοπλιστόπουλος με την κοιλίτσα του, τη φαλακρίτσα  και τη νερά του σύζυγο πάνε σε κάποιο κοσμικό νησί …κοττερικώς. Τουτέστιν όλοι βολεύονται μια χαρά κι εμείς όπως -  όπως!!!

    Πάω να ντυθώ λέει η μαντάμ και …γδύνεται. Ένα τριγωνικό πανάκι μπροστά κι ένα κορδονάκι εξ οπίσω με ένα φιογκάκι που  σε βάζει  σε πειρασμό: Να το λύσω – να μη το λύσω. Α ρε ζωή μπαμπέσα και κακούργα. Κάποτε είχαμε δόντια και δεν  είχαμε … μήλο να δαγκώσουμε Σήμερα που γέμισε ο τόπος …μήλα δεν έχουμε δόντια και οι μασέλες δε φτουράνε στην περίπτωση!!!

  - Πως με βλέπετε – ρωτάει φιλάρεσκα η μανταμίτσα από το διπλανό τραπέζι.

  -.Γλακτομπούρεκο !

  Τσακίζεται ο Μένιος να της βρει καρέκλα να καθίσει στο τραπέζι μας να την κεράσουμε. Θα πιείτε ένα ουζάκι, να ανοίξουμε μια …σαμπάνια;

 - Α όχι ευχαριστώ με περιμένει ο Λάκης να βουτήξουμε-λέει και μας δείχνει έναν  παιδαρά που της κάνει νόημα: Έλα λοιπόν!

  Αχ Θεέ μεγαλοδύναμε. Όλα τα έργα εν σοφία εποίησες εκτός από ένα. Τι χρειαζόταν τα γεράματα; Να βλέπεις κάτι τέτοιες   και σού `ρχεται να χωρίσεις την Αριστέα  και να πάρεις ετούτη δω να σε ταϊζει πρωί βράδι λουκουμάδες  με ρακόμελο.

 -Θα της τα ρίξω –λέει ο Μεμάς.

 Κάτσε φρόνιμα βρε. Διότι καλά να σου πει όχι, αν όμως σου πει ναι, τι κάνεις ; 

   Ε και-δευτερολογεί ο φίλος. Αν είναι να πεθάνεις  σε μια τέτοια αγκαλιά χαλάλι της.  Θα ανεβείς στον ουρανό και θα σου ανοίξουν διάπλατα τις πύλες του παραδείσου. Περάστε κύριε, δικός σου ο Παραδεισος πρόσεχε μόνο τον… όφη »

  Το έλεγε  η γεροντολόγος η Ασλάν που κουράριζε τον Καραμανλή! Οι άντρες πρέπει να παντρεύονται μικρές για να ξανανιώνουν. Κάτι ήξεραν οι Αιγύπτιοι που έβαζαν τους Φαραώ να κοιμούνται με 12 πιτσιρίκες  στο κρεβάτι  για να αισθάνονται νέοι.

   Καλοκαίρι-Βερναδέικα μπιτς. Ο χρόνος τρέχει. Η ηλικία έτρεξε προ πολλού. Οι δυνάμεις ξέμειναν. Οι εξετάσεις του γιατρού από το κακό στο χειρότερο και οι πειρασμοί σε πολιορκούν  λες και το  κάνουν επίτηδες να σου θυμίζουν τι είχες και  τι έχασες

 - Από μυαλό ;

 - Κουκούτσι!

   Είναι και η καρδιά. Ένα ντουλάπι χάπια. Για την πίεση, για το ζάχαρο, για τη χοληστερίνη, για τον προστάτη, για τους ρευματισμούς τα αρθριτικά και να προσέχετε –λέει ο γιατρός το… βιάγκρα στην ηλικία σας με μέτρο !!!

  Η  Ελλάδα απολαμβάνει στις παραλίες τα μπάνια του λαού με σαγιονάρες, βερμούδες και μπικίνι. Μερικές με εξώλαιμα, εξώπλατα και έξω φόρα καμπάνα τα εντός, εκτός και επί τα  παραμέσα. Ξαπλωμένες δίπλα- δίπλα γιαγιά –μαμά κόρη και εγγονή. Όλες οι ηλικίες, όλα τα μεγέθη, όλα τα βάρη και όλες οι εμφανίσεις. Φάλαινες  αλλά και χέλια. Συλφίδες αλλά και μερικές με…πορτ μπακγάζ!

 Το Δημόσιο αργεί εκτός από τις εφορίες που ξαγρυπνάνε. Κάτι λέει η τηλεόραση για τις δόσεις, τα κόκκινα δάνεια τις τράπεζες τις ρυθμίσεις .Θα αρχίσουν και οι πλειστηριασμοί. Έξαλλος ο Παμίνος  βάζει τις φωνές. Αμάν πια με τη τηλεόραση .Αφήστε να απολαύσουμε το ουζάκι μας, να χαρούμε την ομορφιά που κυκλοφορεί  στου γιαλού τα βοτσαλάκια και από Σεπτέμβρη βλέπουμε Ο Θεός είναι μεγάλος.

- Μα δε λέμε για το Θεό. Για τον Τσίπρα λέμε!!!

                          Σταύρος Ιντζεγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: