Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΓΝΩΜΗ 25 / 7 / 16


     

                                                       ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ

 

    Τσίπρας :Νικήσαμε μεν , χάσαμε δε !

   Μητσοτάκης:  Χάσαμε μεν, νικήσαμε δε !

  Δηλαδή λέει ο Παμίνος ο ένας νίκησε χάνοντας κι ο άλλος έχασε νικώντας. Παρ` το αυγό και κούρευτο !  

  Με 179 ψήφους υπέρ, ψηφίστηκε η απλή αναλογική (νίκη της κυβέρνησης)  η οποία όμως δε μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές αλλά από τις μεθεπόμενες, άρα ήττα της κυβερνητικής πρότασης που αλλιώς τα περίμενε κι αλλιώς της βγήκαν καθώς τα 200 κουκιά έμειναν ευσεβείς πόθοι. Το αν ήταν σωστή η πρόταση ή όχι   άλλου παπά Βαγγέλιο. Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατο.

    Ξενυχτισμένος μας έρχεται  ο φίλος  στην πρωινή συνέλευση της  γερουσίας του καφενέ. Με τη τσίμπλα στα μάτια ακόμη  σελεμίζει καφέ και τσιγάρο, καθόσον λέει περίμενα να δω την ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή και να απολαύσω λόγους – διαλόγους –ατάκες και καρφιά και το μόνο αξιοσημείωτο  ήταν ο Λεβέντης που τα είχε βάλλει με την κυρία Γενηματά για να καταλήξει ως μαινόμενος ταύρος κατά του κ. Σκανδαλίδη. Από τις απολαυστικότερες στιγμές του Ελληνικού κοινοβουλίου. Κρίμα που δεν τον άφησαν να ορμήξει να δούμε θέαμα

    Και λοιπόν ρωτάμε; Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν απαντάει. Ούτε φωτιστήκαμε – ούτε σκοτιστήκαμε. Δεν υπάρχουν πια οι μεγάλοι που ξενυχτούσαμε να τους ακούσουμε. Απέσβετω λάλον  ύδωρ. Οι μεγάλοι τελείωσαν.Ετουτοι εδώ αντί να μιλάνε για πολιτική βρίζουν ο ένας τον άλλον. Ακούγαμε τον Κανελλόπουλο να αγορεύει ή τον Γεώργιο Παπανδρέου τον Γέρο της Δημοκρατίας και μαθαίναμε όχι μόνο πολιτική αλλά και Ελληνικά. Καθαρά ωραία ελληνικά. Καταλάβαινες γιατί πράγμα  μιλάνε. Σήμερα ακούς βουλευτές από το βήμα της βουλής και αναρωτιέσαι τι λένε ή τι ήθελαν να πούν! Χώρια που διαβάζουν από χειρογράφου. Κάποτε εθεωρείτο ρητορική ανεπάρκεια  και  προσβλητική της προσωπικότητας του βουλευτή η από χειρογράφου ανάγνωση.  Κάποιες φαρμακόγλωσσες  μάλιστα λένε ότι τους τα δίνει έτοιμα το κόμμα και τα διαβάζουν όπως θα διαβάζανε : Επιστολής Παύλου το ανάγνωσμα!

   Ακούγαμε και τότε πολιτική  με αντεγκλίσεις  και φραστικές  επιθέσεις, που όμως δεν ξεφεύγανε από το ύφος της ρητορικής  ευπρέπειας. Χαιρόσουν να τους ακούς και μάθαινες όχι μόνο πολιτική άλλα και  ιστορία. Ακούγαμε από το βήμα της βουλής τον ανεξάντλητο  σε γνώσεις και μνήμες με αναφορές διανθισμένες με  ιστορία και παράδοση, ακόμη και λογοτεχνία , τον  αξέχαστο Αθανάσιο Κανελλόπουλο βουλευτή Ηλείας και Υπουργό συντονισμού και λέγαμε να μη τελειώσει.

    Όπως και να έχει, κοινή διαπίστωση ότι  στις συμπληγάδες του ΝΑΙ και του ΟΧΙ βρέθηκαν την Πέμπτη που πέρασε κόμματα και αποκόμματα, νεοφώτιστοι του κοινοβουλίου και παλιές καραβάνες που παίζουν στα δάχτυλα τη τέχνη να λες πολλά χωρίς να λες τίποτε. Το γνωστό Άλλα αντ` άλλα και της Παρασκευής το γάλα. Για άλλα αναφέρεται  ο ρήτορας , για άλλα απαντάει από κάτω η αντιπολίτευση!

   149 γραμμένοι να ομιλήσουν οι περισσότεροι θυμίζοντας με τα όσα είπαν ,ξείπαν, αναθεμάτισαν, έβρισαν, την περίφημη συνεδρίαση του 1893, όπου ο Θεόδωρος Δηληγιάννης είχε πει το αμίμητο λες και το είπε για μας σήμερα. «Οι περιπεπλεγμένες υποθέσεις  του ημετέρου κράτους κύριοι βουλευτές περιεπλέχθησαν εις έτι περιπλοκοτέραν περιπλοκήν». Και δεν είχε άδικο καθώς  149 βουλευτές  άλλοι διαβάζοντας λες και διάβαζαν έκθεση  3ης λυκείου και άλλοι  μπερδεύοντας σοφίες και ελληνικούρες κατηγορούσανε  τους προηγούμενους .

   Κοινή διαπίστωση ωστόσο, είναι,  ότι εκείνο που απασχολεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση δεν είναι το να πείσουν το λαό ότι αυτοί είναι οι καλύτεροι και οι μόνοι να τον βγάλουν από την κρίση, αλλά ότι οι άλλοι  είναι οι χειρότεροι.

   Ήδη το εκλογικό σύστημα παραμένει το ίδιο και ο νικητής όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών γιατί δυστυχώς η πολιτική ιστορία της Ελλάδας  διδάσκει ότι άλλο η θεωρεία της απλής αναλογικής και άλλο και άλλο η πράξη της κυβερνησιμότητας. Οι κυβερνήσεις συνεργασιών στην Ελλάδα ουδέποτε μακροημέρευσαν Θα έχουμε πάντα ανάγκη  ένα μπόνους για τον πρώτο. Σημασία έχει το ποιος θα είναι ο πρώτος. Και μόνο αυτό.

   Σταύρος Ιντζεγιαννης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: