Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΓΝΩΜΗ


                                                   ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
   ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΌΣ…

   Κι απάνω που συνηθίσαμε τις καρπαζιές μας έριξαν προχτές και δυο χαστούκια!
 Περί δραχμής ο λόγος στο ναι μεν αλλά , έτσι στο …κουβέντα να γίνεται και άλλα εννοούσα και δηλαδή θέλω να πω …αν!!! Βέβαια η γιαγιά έλεγε όπου βλέπεις καπνό υπάρχει φωτιά. Κι όχι δηλαδή ότι δεν ήταν καλά με τη δραχμή, αλλά, άλλα χρόνια εκείνα. Είχες  χιλιάρικο στην τσέπη και ήσουνα πασάς στα Γιάννενα. Με 200 δραχμές έπινες καφέ στην καφετέρια κι έδινες και 10 δραχμές πουρμπουάρ στη σερβιτόρα που σου χαμογελούσε και έσκαγε δυο λακκάκια στα μάγουλα κι αν μάλιστα της έδινες 20 σου έφερνε διπλό παξιμάδι. Σήμερα θέλεις  2 ευρώ που σημαίνει  750 δραχμές χωρίς  το φιλοδώρημα.
   Να γυρίσουμε πίσω; Αμ δε! Διότι αυτό δε σημαίνει ότι θα ξαναβρούμε τις ίδιες ισοτιμίες (που νομίζουν πολλοί!) αλλά θα κατρακυλήσουμε πιο  κάτω δεδομένου ότι η Ελλάδα καταναλώνει τα περισσότερα εισαγόμενα και το…χαβιάρι θα γίνει τέσσερις φορές ακριβότερο. Άντε να το κόψεις απάνω που το συνηθίσαμε για πρωινό!!!
   Για την ιστορία όμως, αξίζει να θυμηθούμε λίγο την παλιά δραχμή σαν μνημόσυνο σε μια αξεχαστη εποχή. Μετά πνευμάτων …απωλεσθέντων λοιπόν!!!
     Η πρώτη νομισματική μεταρρύθμιση έγινε  επί  Όθωνος στις 8 Φεβρουαρίου 1833 και αντικατέστησε τον φοίνικα που είχε καθιερώσει ο Καποδίστριας  το 1828 (θεός σ`χωρεσς την ψυχούλα του. Προσπάθησε να φτιάξει Ελλάδα  αλλά δεν ήξερε με τι λαό είχε να κάνει)
   . Η καθιέρωση της δραχμής το 1833 ήταν ακόμα μια προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να συνδέσει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αχ αυτοί οι αρχαίοι πρόγονοι, καλοί δε λέω, αλλά μας βγάλανε την πίστη ανάποδα, με εκείνα τα  αρχαία ρητά που μας κληροδότησαν και άντε να θυμάσαι ποιός έγραψε την… Ομήρου Οδύσσεια
    -Κύριε – κύριε ο… Θεμιστοκλής
    Από τότε  μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2002, η δραχμή ήταν το νόμισμα του  Ελληνικού κράτους  
  Οι πρώτες δραχμές  κόπηκαν στη Βαυαρία σε μήτρες που κατασκεύασε στο Μόναχο ο Κόνραντ Λάνγκε, μετέπειτα διευθυντής του Ελληνικού Βασιλικού Νομισματοκοπείου. Παρόλο που το βασιλικό διάταγμα έχει ημερομηνία 8 Φεβρουάριου 1833, στην πρώτη δραχμή αναγράφεται το έτος 1832, το έτος δηλαδή ανάρρησης στο θρόνο του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας.
   Στις 30 Μαρτίου 1841 το προνόμιο της έκδοσης νομίσματος δόθηκε στην Εθνική Τράπεζα ( με πρώτο διοικητή τον Γεώργιο Σταύρου) μέχρι το 1927 που ιδρύθηκε η τράπεζα Ελλάδος 
   Κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η δραχμή γνωρίζει την μεγαλύτερη κατάρρευση στην ιστορία της λόγω
του υπερπληθωρισμού που δημιουργήθηκε ένεκα  των συνθηκών της εποχής. Τυπώθηκαν χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία ακόμα και δισεκατομμυρίων δραχμών, των οποίων η ανταλλακτική αξία ήταν μηδαμινή. Μια οκά ψωμί είχε ένα σακί χαρτονομίσματα.Το 1944 εκδόθηκε το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία χαρτονόμισμα που κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα. Είχε ονομαστική αξία 100 δισεκατομμυρίων δραχμών!!!
   Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, έγιναν δύο νομισματικές μεταρρυθμίσεις έτσι, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι ένα σταθερό νόμισμα. Τον Νοέμβριο του 1944 με την πρώτη μετακατοχική μεταρρύθμιση η παλιά και υποτιμημένη δραχμή αντικαταστήθηκε με μια νέα με ισοτιμία που ορίστηκε σε 50.000.000.000 παλιές δραχμές για καθεμία νέα.
  Η μεγάλη υποτίμηση της δραχμής κατά 50% έναντι των υπολοίπων νομισμάτων στις 9 Απριλίου 1953 ήταν ένα γεγονός τεράστιας σημασίας για την ελληνική οικονομία, που είχε ως εμπνευστή τον Υπουργό Συντονισμού της κυβέρνησης Παπάγου, Σπύρο Μαρκεζίνη. Η ισοτιμία της δραχμής άλλαξε από 1:15.000 σε 1:30.000 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, γεγονός που σε βάθος χρόνου λειτούργησε θετικά στη νομισματική σταθερότητα και τη βελτίωση του εξωτερικού εμπορίου. Ωστόσο η κυβέρνηση  κατηγορήθηκε για το ότι είχε μεθοδεύσει με τέτοιο τρόπο την υποτίμηση, ώστε κάποιοι, αποθησαυρίζοντας δολάρια, να δουν την περιουσία τους να διπλασιάζεται σε μια νύχτα.
   Την 1η Ιανουαρίου 2001 υιοθετήθηκε το ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2002 εισήχθη επίσημα το ευρώ σε κυκλοφορία ως νόμισμα παράλληλα προς τη δραχμή ως την 1η Μαρτίου, οπότε και η ελληνική δραχμή έπαψε να αποτελεί νόμιμο χρήμα στην Ελλάδα.
Τι λένε τώρα; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!!!
                        Σταύρος Ιντζεγιαννης


Δεν υπάρχουν σχόλια: