Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ !!!

Κι απάνω που πίναμε ήσυχοι τον καφέ μας και ζαχαρώναμε και τη καινούργια σερβιτόρα, τι του ήρθε του Λεωνίδα, να ρωτήσει τον Στελάρα, ο οποίος ως συνταξιούχος βοηθός ιεροψάλτη και καντηλανάφτης κατά περίπτωση, θεωρείται ο πλέον μορφωμένος της παρέας- ποιος ήταν ο Καλλικράτης που ακούμε συνέχεια να λένε.
Το οποίον παίδες- λέει από όσο θυμάμαι, καθ` όσον το συμβάν στη γειτονιά μεταξύ Αγίας Φωτεινής και Αγίας Αικατερίνης –βοήθειά μας οι Άγιες Δυνάμεις- ο Καλλικράτης ήταν μπαταζανάκης του Κώστα του γιαπιτζή που συγγένευε με τον Χρηστάρα τον άντρα της Θάλειας του περιπτερά –του πρώτου ξάδερφου της Ζωής του Τίριγκα του θυρωρού, ο οποίος είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο τη κουμπαρα του και θεωρήθηκε γρουσουζιά ένεκα το λάδι που είχε βάλλει και σου λέει η θρησκεία αυτά δεν είναι σωστά. Γι` αυτό άλλωστε και μετά από τρία χρόνια χώρισαν– το είχε δει και η γιαγιά η Σουλτάνα στον καφέ .«Σε τρία τέρμινα σε βλέπω να παίρνεις δρόμο από τα προσφυγικά για την Αθήνα κατά Κοκκινιά μεριά» Και να δεις που βγήκε .
Ο Καλλικράτης λοιπόν, ήταν αυτός που παρά τρίχα να σφάξει τον κουρέα τον Αρσένη –τον αδερφό του Μηνά του γκαβού-ο οποίος ήταν η πέτρα του σκανδάλου. Το οποίον δώστε βάσει .
Ο Καλλικράτης τον καιρό που ήταν ολίγον έγκυος η Φωφώ, η γυναίκα του, είχε αγωνία, για το αν θα βγει αρσενικό καθ ΄όσον ντροπή αυτός
1,65 μέτρα άντρας να κάνει θηλυκό, άσε που κάθε βράδυ έβλεπε τον μακαρίτη τον πατέρα του τον Ευτέρπη –θεός σ`χωρες την ψυχούλα του- που του φώναζε, πρόσεξε μωρέ, να κάνεις αρσενικό να μου βγάλεις το .όνομα, να μη χαθεί η δυναστεία των Παπαχατζηαλμπάνογλου που ήταν λέει στο Αϊβαλί πριν την καταστροφή του `22 οι φημισμένοι κοντραμπατζήδες ( κοντραμπατζής ο λαθρέμπορος ).
Αρσενικό σίγουρα, του `λεγε του Καλλικράτη ο Αρσένης ο κουρέας -επισκευάζονται ομπρέλες -βάζονται βδέλες και ετοιμάζονται ματζούνια δια πάσαν νόσον και πάσαν ανομίαν. Αρσενικό σίγουρα σου λέω δε βλέπεις την κοιλιά της που είναι σουβλερή. Να σκίσω το δίπλωμά μου
-Σίγουρα βρε Αρσένη – ρώταγε ο Καλλικράτης;
-Σίγουρα, αλλά για περισσότερη σιγουριά θα σου φτιάσω μια αλοιφή και θα αλείψουμε τη κοιλιά της μόλις μπει στον έκτο μήνα και από εκεί και πέρα το αρσενικό το έχεις στα χέρια σου κι όλας, να το βγάλεις Ευτέρπη να ησυχάσει κι ο μακαρίτης στον τάφο του .
Έφτιαξε και την αλοιφή –πήρε και τέσσερα τάλαρα-.Διότι « δεν είναι εύκολα αυτά καθ` όσον πρέπει να μείνει τρία βράδια σε σταυροδρόμι με φεγγαράδα και μετά να την ακουμπίσεις σε πρωτογέννητο αρσενικό μέχρι το πολύ δυο χρονών και έτρεχα σε όλα τα προσφυγικά να βρω παιδί αλλά τσιμουδιά, να μη το μάθει άλλος κανείς, γιατί πρέπει να πάει αμίλητο μέχρι τη έγκυο».
Και όλα καλά, έσκασε τα τάλαρα ο δόλιος ο Καλλικράτης και επάνω που γέννησε η Φωφώ βγαίνει η νοσοκόμα και του λέει «κορίτσι να σου ζήσει η πριγκίπισσα»
Κορίτσι; Βουτάει μια μαχαίρα ο Καλλικράτης να σφάξει τη Φωφώ –τι θα πω μωρή στον πατέρα μου που θα ρωτάει το βράδι στον ύπνο μου-αλλά κάποιος τον συμβούλεψε, αντί για τη Φωφώ, να σφάξει τον Αρσένη που δεν του έφτιαξε καλά την αλοιφή . Και νάτος ο Καλλικράτης να ψάχνει σ` όλα τα προσφυγικά , σώνει και καλά σφάξει τον Αρσένη αλλά που, εκείνος κρυμμένος ολόκληρη εβδομάδα στα Ταμπάχανα στης πρώτης ξαδέρφης του. Χαμός Κι απάνω που ορμάμε να καρπαζώσουμε τον Στελάρα πετιέται από το διπλανό τραπέζι ο κυρ Ανέστης συνταξιούχος δάσκαλος και μας εξηγεί τέλος πάντων.
Ο Καλλικράτης ήτο ο αρχιτέκτων οποίος μαζί με τον Ικτίνο έχτισαν τον Παρθενώνα ( άρχισε το 448 και τελείωσε το 438 πΧ) κατ` εντολή του Περικλή . Και μάλιστα Ο Καλλικράτης είχε αναλάβει τη χωροταξία γι αυτό και οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση πήραν το όνομά του. Ήταν φίλοι του Φειδία ο οποίος διακόσμησε τις μετώπες του Παρθενώνα και έφτιαξε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία για το οποίο κατηγορήθηκε ότι έβαλε λειψό το χρυσάφι στα γένια και τα σανδάλια του Θεού.
Αυτά για την ιστορία του αρχαίου Καλλικράτη. Όσο για τον Καλλικράτη των προσφυγικών παρά τρίχα να αυτοκτονήσει όταν έκανε την τρίτη κόρη του συνέχεια αλλά γλίτωσε γιατί αυτή τη φορά του έφτιαξε τη σωστή αλοιφή η γριά κοτέτσαινα και βγήκε ο Ευτέρπης Παπαχατζηαλπάνογλου ο νεώτερος και σώθηκε το σόι των κοντραμπατζήδων του Αϊβαλί
Σταύρος Ιντζεγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: