Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Εν κατακλειδι
ΚΑΤΑ …ΚΑΠΝΟΥ !!!

Στο εδώλιο ξανά το τσιγάρο. Οριστική και αμετάκλητη η απαγόρευση σε δημόσιους χώρους. Χωρίς παραθυράκια ο νόμος =Λοβέρδος
------------------------------------------
Τα τσιγάρο είναι ο τελειότερος τύπος απόλαυσης. Τελειώνει πριν το χορτάσεις –Όσκαρ Γουάιλντ
----------------------------------
Όταν στα χρόνια της πρώιμης εφηβείας ,κάπου στα 14 δηλαδή, καπνίσαμε μετά φόβου πατρός , το πρώτο μας τσιγάρο - κατά κανόνα κλεμμένο από το πακέτο του , θριαμβολογούσαμε, πιστεύοντας ότι είχαμε κουρσέψει το ένα από τα δύο μεγάλα κάστρα του αντρικού κατεστημένου και γινόμαστε άντρες.
Το άλλο βέβαια ήταν το ξύρισμα, πάνω στο μόλις χνουδιασμένο μας πρόσωπο , για να ξεχωρίσει το μουστάκι , σύμβολο κι αυτό του άντρα του πολλά βαρύ !
Το τσιγάρο, δεν είχε ακόμη συνδεθεί τόσο με την υγεία όσο με την ηθική και οι πατεράδες εκείνης της εποχής , δε χωράτευαν σε ό,τι θεωρούσαν έξω από τα κατεστημένα πρότυπα και κανείς τους βέβαια δε μπορούσε, στο αδιαφιλονίκητο της εξουσίας τους, να παραδεχθεί πως όντας ο ίδιος καπνιστής , γινόταν παράδειγμα και για τα παιδιά του. Ιδιαίτερα για τους αρσενικούς που έχοντας πάντα τον πατέρα σαν μοντέλο ζωής , προσπαθούσαμε παντί τρόπο να του μοιάσουμε. Να γίνουμε δικαιωματικά ο διάδοχος .Ο άντρας !
Ποιος τολμούσε να κατηγορήσει τον πάτερ φαμίλια σαν παράδειγμα για αποφυγή .
Όσοι έχουν διαβάσει ή δει το έργο του Άντων Τσέχωφ --οι βλαβερές συνέπειες του καπνού - θα θυμούνται την αμηχανία του αρχιδικαστή Ευγκένι Πέτροβιτς να μαλώσει τον γιο του τον Σεριόζα που έκλεβε από το συρτάρι του πατέρα του καπνό και κάπνιζε, ο μπόμπιρας των 7 χρόνων. Τελικά μη θεωρώντας σωστό να τον μαλώσει για μια κακή συνήθεια που είχε και ο ίδιος, αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων, να τον μαλώσει όχι γιατί κάπνιζε αλλά γιατί… έκλεβε τον καπνό !
Είπα για τα αρσενικά γιατί -τω καιρώ εκείνω -ο φεμινισμός δεν είχε κηρύξει ακόμη τη δεύτερη μεγάλη του επανάσταση που άρχισε λίγο πριν ή λίγο μετά την μεταπολίτευση και όπου οι γυναίκες, στην προσπάθειά τους να ισοπεδώσουν όχι μόνο λόγω αλλά και έργω τις διαφορές των δύο φύλλων, επισημοποίησαν τα παντελόνια, αγόρασαν διπλά - τριπλά τα πακέτα με τα τσιγάρα , καθιέρωσαν σαν τρόπο ομιλίας της απελευθερωμένης γυναίκας τη χυδαιολογία , βρίζοντας εν πολλοίς σαν προπολεμικοί λεμβούχοι, μέχρι να φτάσουμε στην τελευταία δεκαετία όπου στην τελική τους έφοδο πλέον, κατέλαβαν και το τελευταίο ανδρικό, οχυρό. Δηλαδή την πρωτοβουλία στο ερωτικό παιχνίδι όπου κυριαρχούν πλέον κατά τρόπο καταλυτικό, εν ονόματι πιθανόν και του ότι η Εύα ήταν η πρώτη διδάξασα το καμάκι.
Είναι γνωστή αυτή η πονεμένη ιστορία που αφορά τη χαζομάρα του Αδάμ, λες και δεν υπήρχε άλλο φρούτο στον παράδεισο, παρά μόνο το… μήλο!!!
Το νέο μοντέλο, από τα δεκατρία και όχι στα δεκαπέντε όπως εμείς ,χρειάζεται να γνωρίζει πολεμικές τέχνες, να βλαστημάει σαν Ιταλός φορτηγατζής και να θεωρεί ανδρισμό το να κάνει όσο δυνατόν γρηγορότερα έρωτα , με την άπραγη, αλλά ερωτικά βιαστική -ίσως και βιαστικότερη από αυτόν-κοπελίτσα - συμμαθήτρια κατά κανόνα.
Το τσιγάρο- στριφτό μάλιστα-αποτελεί μαζί με τον έρωτα τρόπο ζωής. Πριν λίγο καιρό σε γνωστή καφετέρια ,τρεις κοπελίτσες γύρω στα 16, συζητούσαν –καπνίζοντας δίκην αράπη- δυνατά τις ερωτικές τους εμπειρίες και ομολογώ πως- καθισμένος στο διπλανό τραπέζι- άκουσα για το …σεξ όσα δεν είχα μάθει σε εξήντα χρόνια.
Φυσικά δεν ισχύει πια το κρυφό κάπνισμα του πρώτου τσιγάρου στην τουαλέτα , που - ας το ομολογήσω είχε εκείνη την απόλαυση του απαγορευμένου.
Χρειάστηκε μισός αιώνας για να ανακαλύψαμε ότι ο καρπός της γνώσης - πιο σωστά ο καπνός της γνώσης- είχε την ετικέτα καρκίνος - καρδιοπάθεια-πνευμονικά οιδήματα κι ένα σωρό άλλα με ποικίλες ονομασίες και περισπούδαστα επιστημονικά ονόματα ων ουκ έστιν αριθμός περιπλοκών, επιπλοκών και διαπλοκών και την ανάγκη αντί να γράψουμε: βλάπτει την υγεία, καλύτερα να ζωγραφίσουμε επάνω στο πακέτο έναν πελώριο καρκίνο. Μια εικόνα χίλιες λέξεις !
Στο κάτω, κάτω αν δεν μπορείτε με άλλον τρόπο να το κόψετε, πετάξτε το πακέτο και καπνίστε τράκα από τους φίλους σας. Είναι μοναδική ευκαιρία ,να γλιτώσετε και από το τσιγάρο και από… τους φίλους !!!

Στ.Ιντζεγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: