Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Εν κατακλειδι
ΤΙ ΓΙΟΡΤΆΖΟΥΜΕ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ
(Έκθεσις του Στ. Ιντζεγιάννη μαθητού της Α οχταταξίου)
Εν Πάτραις τη 26 Μαρτίου 1950


Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την εθνική εθνεγερσία του έθνους. Την ημέρα αυτή δηλαδή το 1821 λίγο μετά την παρέλαση ή πριν τη δοξολογία δε θυμάμαι ακριβώς οι Τούρκοι πολιόρκησαν την Πάτρα που την διοικούσε ένας Γερμανός και τους κυνήγησε μέσα στο κάστρο και από εκεί στα Καλάβρυτα όπου ύψωσε τη σημαία με το λάβαρο της Ωραίας Πύλης στο κοντάρι της. Έτσι μαζεύτηκαν στο βουνό όλοι οι καπεταναίοι με τα καράβια τους κι ορκίστηκαν να διώξουν τους Τούρκους στην κόκκινη μηλιά. Μετά από αυτό πήγαν στην Αγία Λαύρα όπου ορκίστηκαν στο ιερό λάβαρο της σημαίας του ευαγγελίου να πεθάνουν όλοι μαζί με το ευαγγέλιο ανά χείρας και το όπλο παραπόδα αφού υπερασπιστούν την τιμή της γυναίκας τους και των παιδιών τους. που κινδύνευαν από τον Ομέρ Βρυώνη ο οποίος ήθελε να καταλάβει την πλατεία Γεωργίου, η οποία λέγετε έτσι διότι εκεί πρέπει να πολέμησε ο βασιλέας Γεώργιος μετά που διώξανε τους Τουρκαλβανούς .
Αυτού υπήρξε και ένας Δεσπότης Γερμανός, ο οποίος όμως ήταν των παλαιών Πατρών δηλαδή ήταν στην Πάτρα της παλιάς εποχής πριν έρθει ο Χριστός στην Πάτρα και δεν παίζει ρόλο γιατί εμείς γιορτάζουμε την Πάτρα μετά Χριστόν. Τώρα τι δουλειά είχε Γερμανός Δεσπότης στην Πάτρα, δεν ξέρω, θα σας γελάσω. Σίγουρα υπάρχει κάποιο λάθος γιατί το βιβλίο τα λέει μπερδεμένα .Λέει για παράδειγμα ότι οι Έλληνες βαράγανε τους Τούρκους.. Αν είναι δυνατόν μια χούφτα άνθρωποι να τα βάλανε με ολόκληρη αυτοκρατορία.
Πάντως οι Πατρινοί ζητήσανε ενισχύσεις και ήρθε ο Μάρκο Μπότσαρης από το Σούλι που βρίσκεται λίγο πιο δίπλα από τον Γλαύκο μαζί με τη ηρωική Δέσπω και τον Κίτσο Τζαβέλα στο Σαραβάλι, μαζί με τον Κολοκοτρώνη και βάλανε μπαρούτι στα θεμέλια της πόλης για να τινάξουν το κάστρο στον αέρα, αλλά πρόλαβαν ο Ιταλοί που ήρθαν από την Ιταλία και βομβάρδισαν την Πάτρα αεροπορικώς, μάλλον με αεροπλάνα φαντάζομαι κι εκεί έγινε ένα μπέρδεμα διότι αμέσως μετά οι Τούρκοι που ήταν έτοιμοι να παραδοθούν το αναβάλανε γιατί αρπάχτηκαν οι δικοί μας μεταξύ τους για το ποιος θα είναι ο πρωτοκαπετάνιος. Κατόπιν αυτού ο Κολοκοτρώνης αποσύρθηκε και ήρθε αντιπροσωπεία από τη Καλαμάτα η οποία επέμενε πως πρέπει πρώτα να παραδοθεί η Καλαμάτα στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τον Κολοκοτρώνη και μετά να γίνει η έπαρση της σημαίας στα Καλάβρυτα και μετά αργότερα όταν θα ελευθερωνότανε η Ελλάδα, μπορούσαν με την ησυχία τους να γίνει η ορκωμοσία στη πλατεία Αγίου Γεωργίου και να ορκιστούν όπως γίνεται κάθε χρόνο. Γι` αυτό καθυστέρησε η απελευθέρωση της Πάτρας 7 ολόκληρα χρόνια μέχρι το 1828.
Αυτό είναι που γιορτάζουνε το 1821.
Ο μαθητής Στ Ιντζεγιάννης
Από κάτω ο καθηγητής είχε γράψει για τον πατέρα μου Σας έχω πει και άλλοτε πως ο γιος σας δεν τα παίρνει τα γράμματα. Στείλτε τον να μάθει τέχνη. Σιγά που θα του το `δειχνα εγώ
Θα νομίζετε ότι κατόπιν αυτού ήταν που καθυστέρησα να βγάλω το γυμνάσιο. Όχι η αιτία ήταν που με απέβαλαν για άλλο λόγο.
Στην παρέλαση με είχαν βάλλει τελευταίο διότι ήμουν κοντός και δεν ήθελα να πάω. Ψήλωσα αργότερα. Μην είσαι κουτός μου είπε ο πατέρας μου και με συμβούλεψε τι να κάνω.
Παραφύλαξα λοιπόν και την ώρα που κοντεύαμε να περάσουμε μπρος από τους επισήμους καθυστέρησα το βήμα μου και βρέθηκα διμοιρίτης
στην επόμενη τάξη μπροστά από τον κανονικό διμοιρίτη. Κάτι να πήγε να πει ο γυμναστής, αλλά είχαμε φτάσει μπροστά στην εξέδρα με τον δεσπότη και τον Υπουργό και δε γινόταν να με τραβήξει. Σήκωσα το χέρι ψηλά οδηγός προς παρέλασιν – κεφαλή δεξιά και παρήλασα διμοιρίτης μπροστά από τον διμοιρίτη καμαρωτός και με χειροκρότησαν κιόλας.
Αυτό ήταν που καθυστέρησα μερικά χρόνια αλλά πάντως σε πείσμα όλων έβγαλα το οχτατάξιο κι αυτό είναι που μετράει
Στ. Ιντζεγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: