Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΌΓΟΣ 13/10/12


ΚΑΘ ΟΔΟΝ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ… ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ



Άναψε ο γιαλός και κάηκαν τα ψάρια – λέει ο λαός. Η συζήτηση πήρε ψηλούς τόνους και γύρω από τη φιλολογούσα συντροφιά της καφετέριας μαζεύτηκε κόσμος .

Θέμα τα επεισόδια στο θέατρο «χυτήριο» στην Αθήνα, όπου μια θεατρική ομάδα ανέβαζε ένα έργο που διακωμωδούσε στις προεκτάσεις του τη ζωή και το έργο του Χριστού.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Επενέβη η «Χρυσή Αυγή», προκλήθηκαν επεισόδια και το θέμα που συζητήθηκε στην ολομέλεια της καφετέριας ήταν η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Όχι τα επεισόδια, για τα οποία είμαστε αντίθετοι, χώρια από το ότι φέρανε και το αντίθετο αποτέλεσμα. Ερέθισαν την περιέργεια και διαφήμισαν ανέξοδα την παράσταση.

Καταργείται η ελευθερία του λόγου, υποστήριξε η μία πλευρά. Άλλο ελευθερία , άλλο ασυδοσία απάντησε η άλλη.

Διότι άλλο είμαι ελεύθερος να λέω ότι θέλω και άλλο είμαι ελεύθερος μέχρι εκεί που δεν προσβάλω τον άλλον ή που δεν προσβάλω τα ιερά και τα όσια του απέναντί μου.

-Υπάρχουν όρια που δεν μπορεί να τα υπερβαίνει κανείς; ή ο συγγραφέας είναι ελεύθερος να χλευάζει , με το πρόσχημα της ελευθερίας του λόγου και της σκέψης ;

Φυσικά ευθύς εξ αρχής έγινε η διευκρίνιση, ότι κανείς μας δε συμφωνεί με ακραίες ενέργειες. ,είτε αυτές προέρχονται από τα δεξιά είτε ανήκουν στα αριστερά. Και πιο πολύ είπε ο απόστρατός στρατηγός είμαστε κατά της βίας απ` όπου κι αν προέρχεται και για όποιο λόγο. Απαραίτητη η διευκρίνιση.

Η ελευθερία του λόγου λοιπόν το θέμα. Υπάρχει ή όχι; Και ποια είναι ; από αρχίζει και ως που φτάνει. Υπάρχουν όρια ή είναι απολύτως ελεύθερος να λέει κανείς ότι του κατέβει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν;

Συλογάται καλύτερα , όποιος ελεύθερα συλογάται. Ρήγας Φεραίος.

-Ναι- είπε ο Θωμάς το μειράκιον της παρέας. Συλογάται, αλλά και είναι ελεύθερος να εκφράζεται ; Δηλαδή μπορεί εγώ εν ονόματι της ελευθερίας του λόγου να σας βρίσω τη μάνα και τον πατέρα;

Τη μάνα μου όχι είπε γελώντας ο Νώντας. Για τον πατέρα μου τι να σου πω, άντρας είναι ας καθαρίσει για πάρτη του. Αλλά η μάνα μου όλα κι όλα.

Γελάσαμε βέβαια, αλλά η κουβέντα μπήκε σε άλλη διάσταση. Δε βρίζεις ατιμωρητί τη μάνα ή την οικογένεια γατί τη θεωρείς ιερή. Και τον Χριστό, τη Θεοτόκο, τη θρησκεία του άλλου; Δεν τη θεωρείς

Ιερή; Μπορείς ανενόχλητα να τη βρίζεις ή να τη διακωμωδείς ;

Τι θα έλεγε ο συγγραφέας του έργου αν κάποιος από την πλατεία εν ονόματι της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης του έβριζε τη γυναίκα του ;

Δεν θα οργίζετο; Ενδεχομένως και να χειροδικούσε ή να τον παρέπεμπε στη δικαιοσύνη επί εξυβρίσει;

Και γιατί εφ όσον δε δέχομαι να μου βρίσουν τη μάνα θα πρέπει να μείνω αδιάφορος όταν μου βρίζουν τη θρησκεία που όλοι μας ασχέτως σε τι πιστεύουμε θεωρούμε το ιερότερο και μη διαφιλονικούμενο ;

Να το ξαναπούμε όλα αυτά δεν έχουν σχέση με τις ενέργειες και τη συμπλοκή έξω από το θέατρο. Απλώς αυτά ήταν η αφορμή, για να καθορίσουμε τι ακριβώς θεωρούμε ελευθερία του λόγου και ποια είναι αν υπάρχουν ή όχι τα όριά της.

Κάπου διάβαζα μια σκέψη του Λακορνταίρ.(Ανρί Λακορνταίρ ; Γάλλος ιερωμένος, δημοσιογράφος, πολιτικός και ακτιβιστής) Η ελευθερία είναι το δικαίωμα να κάνεις ότι δεν βλάπτει τον άλλον -και κατά προέκταση συμπληρώνω εγώ- ότι δεν προσβάλει τα ιερά και τα όσια του άλλου.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια ανοχή σε ότι αφορά τη διακωμώδηση ή και την ύβρη ακόμη των ιερών προσώπων και συμβόλων. Βρίζουμε ανενόχλητα-ή χλευάζουμε ότι ιερό και όσιο με πρόσχημα την ελευθερία του λόγου και βλέπουμε σε εφημερίδες-περιοδικά- θέατρο-κινηματογράφο – ραδιόφωνο ή σε ομιλίες να διασύρονται τα ιερά σύμβολα όπως ο σταυρός ( η θρησκεία) ή η σημαία( η πατρίδα)

Όσο αντίθετοι είμαστε με κάθε βιαιότητα, αλλά τόσο το ίδιο μας βρίσκει αντιθέτους και η ασυδοσία του λόγου. «Το να σκέφτεται κανείς ελεύθερα είναι ωραίο. Το να σκέφτεται σωστά είναι ωραιότερο»(Επιγραφή στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα-Σουηδία).

- Τελικά που καταλήξατε ρωτάει η κόρη μου

- Ψηφίσαμε ομόφωνα ,ναι στην ελευθερία του λόγου αλλά όχι και στην ασυδοσία του. Ναι στον λόγο όχι στον…παράλογο!!!

Σταύρος Ιντζεγιαννης

Υ.γ : Ο Σταύρος Ιντζεγιάννης παρουσιάζει κάθε Δευτέρα περίπου στις 11 παρά τέταρτο το βράδι στο κανάλι ΛΫΧΝΟΣ την εκπομπή ΤΕΡΙΡΕΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: