Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Γνωμη 24/12/2012

Εν κατακλείδι


EΝΑ ΑΣΤΕΡΙ –ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ



Ένα αστέρι Ένα παιδί Η χριστουγεννιάτικη ιστορία .

-Που είναι η φάτνη ; Πως θα βρω το αστέρι να μου δείξει το δρόμο για να βρω το Χριστό-ρώτησε το παιδί.

Έξω στην αυλόπορτα Δυο τρίγωνα ,μια φυσαρμόνικα κι ένα άδειο κοσερβοκούτι έχουν σκαρώσει μια αυτοσχέδια χορωδία. Δροσερές παιδικές φωνές που ακόμη και με την παραφωνία τους στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Να τα πούμε ;Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλη.

Που θα βρω το αστέρι να μου δείξει το δρόμο για τη φάτνη ρώτησε το παιδί.

-Δεν υπάρχουν πια φάτνες αγόρι μου. Οι .άνθρωποι ζουν στα τσιμεντένια κλουβιά των πολυκατοικιών .Γεννούν σε μαιευτήρια. Ζεσταίνονται με καλοριφέρ κι αντί να ψάλλουν μόνοι τους τα κάλαντα, βάζουν το μαγνητόφωνο να τους τα πει.

Εκεί στη μακρινή Ανατολή οι Μάγοι ασχολούνται με το πετρέλαιο .Ταξιδεύουν με υπερηχητικά τζάμπο τζετ και προσκυνούν το χρήμα .Ο χρυσός πια δεν δωρίζεται. Χρησιμοποιείται σα μέσον διαφθοράς, ακολασίας και αλληλοσπαραγμού. Για την απόκτηση του γίνονται εγκλήματα που κι αυτά πάλι εξιλεώνονται με το ίδιο μέσον. Μαμωνάς γαρ

Ακόμη και οι ταπεινοί ποιμένες της Χριστουγεννιάτικης σκηνής έχουν αλλάξει. Οι τωρινοί βοσκοί φορούν κομψά ρούχα .Ζεσταίνονται σε πολυτελή χειμαδιά και αρμέγουν τα ζωντανά τους με μηχανήματα.

-Και ο Ηρώδης;

-Ο Ηρώδης; Ποιος νοιάζεται πια για τα νήπια; Η οικονομική εξαθλίωση, η καταδυνάστευση των ισχυρών πάνω στους αδύνατους η ανισοκατανομή του πλούτου, όλα αυτά ένας σύγχρονος Ηρώδης μας απειλεί κάθε στιγμή .Σε κάθε βήμα , σε κάθε γωνιά , σε κάθε εκδήλωση, ένας Ηρώδης παραμονεύει για να σφετερισθεί την ειρήνη του κόσμου. Ηρώδης ο καθένας μας για τον διπλανό του





Τι απόμεινε από το χριστουγεννιάτικο ιστορία.; Από την γέννηση του Σωτήρα που άλλαξε τη μορφή του κόσμου κι έδωσε την ελπίδα, φωτίζοντας το σκοτάδι Τι απόμεινε από την «Επί του όρους ομιλία» που θέσπισε νέους κανόνες για την αιώνια ζωή. Την επίγεια και την επουράνιο.

« Μακάριοι πραείς-Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην-Μακάριοι οι ελεήμονες-Μακάριοι οι καθαροί την καρδίαν-Μακάριοι ειρηνοποιοί…»

Που βρίσκονται οι ειρηνοποιοί των μεγάλων πολιτικών και κυρίως οικονομικών και αμυντικών συσχετισμών; Και ποιός τους εμπιστεύεται πια ;

Δυο χιλιάδες χρόνια μετά από τη γέννηση του Χριστού το σκηνικό έχει αλλάξει τόσο που αμφιβάλλεις αν ιστορεί το ίδιο πράγμα, αν εκφράζει την ίδια ιδέα, αν μνημονεύει τον ίδιο ερχομό .

Οι άνθρωποι γιορτάζουν την απέριττη γέννηση μέσα σε πολυτελέστατες εκκλησίες όπου οι αντιπρόσωποι του Χριστού τον υμνούν μέσα από μεγάφωνα γεμάτα παράσιτα και θόρυβο. Οι επίτροποι στο παγκάρι μετρούν κάθε τόσο την είσπραξη κι ο νεωκόρος τσακίζεται κάθε δέκα λεπτά να σβήσει τα κεριά για να μην καούν λίγο παραπάνω και χαθεί η είσπραξη .

Στα σπίτια δίνουν Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν όπου οι κύριοι χαρτοπαίζουν βλαστημώντας κάθε τόσο την τύχη τους .Οι κυρίες καπνίζουν σαν αράπηδες κουτσομπολεύοντας και τα νεαρά βλαστάρια των καλών οικογενειών ερωτεύονται στις σκοτεινές γωνίες του σπιτιού . Πιο ενδιαφέρον έχουν τα ρεβεγιόν σε κάποιο ακριβοπληρωμένο κέντρο όπου οι καλλιτέχνιδες Σούλα, Ρούλα, Κούλα επιδεικνύουν την τεχνική του στριπ τιζ μέσα από τα θυμιατά των τσιγάρων και την υμνωδία της μπουζουκοορχήστρας.. Οι έμποροι ανεβοκατεβάζουν τις τιμές ανάλογα τη ζήτηση και τα τηλεοπτικά κανάλια διαφημίζουν τις δήθεν εκπτώσεις και προσφορές . Στις μεσοαστικές οικογένειες όπου το εναπομείναν δώρο -τελευταίο μια και από 2013 καταργείται κι αυτό οριστικά -προσπαθούν να ισοσκελίσουν έσοδα-έξοδα,οργισμένοι που δεν ισοσκελίζονται.

Τι μπορεί τάχα από όλα αυτά να θυμίζει την άφιξη του Χριστού ; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη θεία γέννηση. Με την ταπεινή φάτνη. Με την Παρθένο ,το θείο βρέφος . τον Ιωσήφ ;

Ένα αστέρι ένα παιδί. Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία .

Που μπορώ να βρω τον Χριστό – ρώτησε το παιδί

Ίσως μέσα στην καρδιά σου αγόρι μου. Μόνο εκεί κατοικεί Μα βιάσου τώρα που είσαι παιδί. Γιατί όταν μεγαλώσεις θα ψάχνεις και αλλοίμονο δε θα μπορείς να τον βρεις πουθενά

Καλά και ειρηνικά Χριστούγεννα αναγνώστες μου

Σταύρος Ιντζεγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: