Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Καθ οδον-εκκλησιολόγος

                                                                        ΚΑΘ ΟΔΌΝ
   ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ;

  Βαστάει κόλα και χαρτί-χαρτί και καλαμάρι. Το καλαμάρι έγραφε και το χαρτί μιλούσε !!!
  Όσο κι αν ψάχνω, δεν μπορώ να βρω μεγαλύτερη παρεξήγηση στον Χριστιανικό κόσμο. Ο Άγιος Βασίλειος, ήταν μια μορφή ασκητική. Λεπτός, ξερακιανός, μελαμψός ,με τεράστια μόρφωση. Σπούδασε στην Αθήνα, αστρονομία, φιλοσοφία, φιλολογία ρητορική, ιστορία, ιατρική,  γεωμετρία, γραμματική και φυσικές επιστήμες. Μοίρασε την τεράστια πατρική του περιουσία  στους απόρους .Τεράστιο το φιλανθρωπικό του έργο : Ίδρυσε γηροκομεία, παιδικούς σταθμούς, συσσίτια για τους φτωχούς, σώζοντας χιλιάδες ενδεείς από την πείνα και το κρύο.
  Τι σχέση μπορεί να έχει αυτός με τον Σάντα Κλάους ,τον καλοθρεμμένο, χοντρομπαλά ,χαζοχαρούμενο Σκανδιναυό  Αϊ Βασίλη που, ντυμένος στα κόκκινα γυρίζει με το έλκυθρό του από καμινάδα σε καμινάδα να μοιράσει τα δώρα του.
   Να τα πούμε;
   Παραμονή Χριστουγέννων η πιτσιρικαρία της πολυκατοικίας επιμένει: Χριστός γεννάται σήμερον.
  Ο μικρότερος  δεν είναι ούτε τριών ετών. Φασαριατζής, φωνακλάς, θρασύς, αστείος. Η μασκώτ της πολυκατοικίας. Λετά (λεφτά λέει μια και δεν μιλάει ακόμη καθαρά) Λετά. Οι άλλοι κάπως  μεγαλύτεροι προσπαθούν να πουν τα κάλαντα: Εν τω σπηλαίω τίκτεται…
  Τι προτιμάς –ρωτάω τον μπέμπαρο; Λεφτά ή γλυκό;
  Τα αθώα παιδικά μάτια γυρίζουν μια προς εμένα και μια προς την υπόλοιπη κομπανία. Μεγάλο το δίλημμα. Λεφτά ή γλυκό;
  Αχ παιδικά χρόνια αχ !
  Πρέπει να είμαστε στην τρίτη δημοτικού. Να τα πούμε στη δασκάλα μας., πρότεινε κάποιος. Θα μας δώσει δίφραγκο ( δίφραγκο= 20 καραμέλες !!!) ήταν βλέπετε η εποχή που τα πάντα για μας είχαν αντίκρισμα καραμέλες ή  κουλούρι!!!
  Ένας γλυκός άγγελος η δασκάλα μας η Ναταλία μας  δέχτηκε με ολάνοιχτη αγκαλιά, μας κάθισε στο σαλόνι (Απαραίτητο το σαλόνι τότε  σε κάθε σπίτι πριν γίνει … «το καθιστικό» living room επί το Ελληνικότερο και αφού τα είπαμε « οι Ουρανοί αγάλλονται χαίρει η Κτίσις όλη…» μας έδωσε και από μια δραχμή για τον καθέναν (Σημ: Μεγάλο ποσόν για την εποχή. Μία δραχμή =1κουλούρι ) και μετά ρώτησε πονηρά « τι προτιμάτε, να σας φιλέψω από έναν κουραμπιέ ή να σας βάλω έναν βαθμό παραπάνω , που τα έχετε κάνει μούσκεμα στην έκθεση.
 Το βαθμό είπαν όλοι. Εσύ Σταυρούλη- με ρώτησε καθώς δε μίλαγα. Έσκυψα το κεφάλι και είπα ντροπαλά : τον κουραμπιέ !!!
  Το θυμήθηκα καθώς τα μάτια του πιτσιρικά με κοιτάζανε με αν ύφος σα να λέγανε …δε γίνεται και τα δύο :
                                       Σταυρος Ιντζεγιαννης
   
ΝΤΡΟΠΗ

   Είχα σκεφτεί να κρύψω την οργή που με έπιασε Χριστούγεννα ανήμερα αλλά μου είναι αδύνατο να συγκρατηθώ και θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας μια και αναρωτιέμαι μη τάχα και κάνω εγώ λάθος ή μας έλειψε πια και η μια στάλα ντροπή που μας έχει μείνει. Αν μας έχει μείνει!
  Χριστούγεννα βράδι που όλες οι χριστιανικές  οικογένειες είμαστε μαζεμένοι στο γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι γιορτάζοντας  τη μεγάλη Δεσποτική γιορτή της ενανθρώπισης του Σωτήρος του κόσμου. Την ώρα που η ορθοδοξία και ο ελληνισμός άρρηκτα δεμένα ψάλλουν τη γέννηση του Χριστού ο Αντ-1  Ελληνικό Χριστιανικό υποτίθεται κανάλι προβάλλει από το μεσημέρι μέχρι το βράδι Τουρκικά σήριαλ με τον Σουλειμάν και την Αϊσε ή δεν ξέρω πια άλλη και πως τη λένε ; Καμαρώστε χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα. Φτού σας  ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!
  Και δεν είναι το μόνο. Παραμονή Χριστουγέννων που βλέπαμε με θλίψη και πόνο ψυχής τις ατελείωτες ουρές των Ελλήνων που περιμένανε  να πάρουν ένα πιάτο φαγητό από τα συσσίτια που οργανώσανε η Εκκλησία , ο Δήμος και άλλοι φορείς, την ίδια ώρα, χωρίς λύπη και  χωρίς αιδώ  κάποια Αθηναϊκά κανάλια διαφημίζανε και συμβουλεύανε τις νοικοκυρές πώς να μαγειρέψουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι  αστακό   ή σολωμό ανοιχτής θαλάσσης ή φτερό καρχαρία της Καραϊβικής με εξωτικά καρυκεύματα. Και δε βρέθηκε ένας  από τους υπευθύνους των προγραμμάτων ( αυτό το υποτίθεται ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο)να τους τραβήξει το αφτί. Να τους φτύσει ; ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!
 Μετά λέμε γιατί βουλιάζουμε ή γιατί πάμε κατ`ανέμου .
  Το ψάρι βρωμάει απ` το κεφάλι λέει ο λαός με τη σοφία του και δυστυχώς ή πνευματική και όχι μόνο ηγεσία του τόπου…όζει!!!
 Επήρα και ξαναπήρα τηλέφωνα αλλά δεν απαντούσε κανείς. Προφανώς απολαμβάνανε το ….χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τον  Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή (ιστορικά τον μεγαλοσφαγέα) .

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: