Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ-22-2-2013




ΚΑΘ ΟΔΟΝ

 
ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ

 
Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος.

 
Να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος, προτείνει ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ Άνθιμος και αντ` αυτού να ορκίζεται ο μάρτυς στην τιμή και στη συνείδησή του. Τώρα πως ο άνθρωπος που δε σέβεται το Θεό θα σεβαστεί τη συνείδησή του και την τιμή του δε μας το εξηγεί ο σεβαστός Ιεράρχης. Χώρια που η συνείδηση –κατά την άποψή μου- δεν είναι άλλο παρά, ο έλεγχος του Θεού στην καθημερινότητά μας. Ο έλεγχος των πράξεών μας σύμφωνα με τον ηθικό κανόνα που θέσπισε με το Ευαγγέλιό Του ο Κύριος και είναι αποδεκτός ως οδοδείκτης στη γήινη διαδρομή μας.. Και τι είδους τιμή έχει ο άνθρωπος που δε σέβεται τους γραφτούς ή άγραφους ηθικούς κανόνες που θέσπισε, όχι μόνο το Ευαγγέλιο, αλλά και η κοινωνία, για την αναγκαστική συμβίωση των ανθρώπων στο πέρασμα των αιώνων και οι οποίοι άλλαξαν και οργάνωσαν την κοινωνία από αγέλη σε κοινωνία ανθρώπων, με το σύνταγμα –στην ευρύτητα του όρου-που καθιέρωσαν οι «Δέκα Εντολές»του Μωσαϊκου νόμου και συμπλήρωσε ο Ιησούς Χριστός ξεκαθαρίζοντας ότι :Μη νομίσητε ότι ήλθον καταλύσαι τον νόμον ή τους προφήτας. Ουκ ήλθον καταλύσαι αλλα πληρώσαι αυτούς(επί του όρους ομιλία )

 
Οι άνθρωποι που δε διστάζουν να ορκιστούν ψέματα στο όνομα του Θεού, θα διστάσουν να ορκιστούν στο όνομα της τιμής τους ή της συνείδησής τους ;

 
«Ου λήψει όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω» ή εντολή και σ` αυτό στηρίζεται ο Μητροπολίτης Άνθμος ο Αλεξανδρουπόλεως, αλλά και στο ότι ασύστολα η πλειονότητα των μαρτύρων, ορκίζεται στο δικαστήριο ψευδώς, παλαμίζοντας (κατά την έκφραση της θειά-Γιαννούλας) το Ευαγγέλιο. Αθεόφοβοι μεταφορικά και κυριολεκτικά!!!

 
(Σχετικά έχει ένα θαυμάσιο άρθρο ο Ανδρέας Φλογεράς στην ηλεκτρονική εφημερίδα του «Έρευνα Αιγίου .www.ereyna-aigio.gr)

 
Είναι γεγονός ότι ο θρησκευτικός όρκος, δεν εμπόδισε –φευ- τους ανθρώπους να ψευδομαρτυρήσουν, γιατί ερμηνεύουν την περίπτωση κατά το συμφέρον τους ή κατά τη φιλία τους ή κατά τη γνώμη τους ή κατά την υποχρέωση που έχουν έναντι του κατηγορουμένου ή του μηνυτή !

 
Ορκίζομαι στην εμπορική μου τιμή, είχε πει ο μακαρίτης ο πατέρας μου που τον είχαν μηνήσει για αγορανομική παράβαση (υπήρχε τότε αγορανομία η οποία ήλεγχε την αγορά και υπέβαλε μηνύσεις για αισχροκέρδεια , σήμερα δεν υπάρχει τίποτε).

 
Άστη την εμπορική σου τιμή του είπε ο δικαστής ( τον είχε και άχτι γιατί ο μακαρίτης , φοβερός ταβλαδώρος, τον κέρδιζε πάντα στο τάβλι) και βάλε το χέρι σου στο Ευαγγέλιο. Τι να `κανε ο δύστυχος, προκειμένου να μη πληρώσει το πρόστιμο παλάμισε το Ευαγγέλιο και γλίτωσε από την ποινή, αλλά όχι και από τη μάνα μου. Θεοφοβούμενη η συγχωρεμένη απειλούσε μέχρι και με διαζύγιο. Ευτυχώς μεσολάβησε ο παπά –Κώστας (Άρτα 1946) και με μια γενναία δωρεά στην εκκλησία του Παντοκράτορα όπου είμαστε ενορίτες, του έδωσε άφεση αμαρτιών. « Λιγότερο θα μου στοίχιζε το πρόστιμο σχολίασε ο μακαρίτης γελώντας, να το ήξερα δε θα ορκιζόμουνα»

 
«Μα το Δη» ορκιζότανε και οι αρχαίοι, δείγμα ότι ο όρκος υπήρξε πάντα κατοχύρωση έναντι του ψεύδους έστω με τις πολλές αμφιβολίες σχετικά με τον φόβο Θεού που κουβαλάει ο καθένας μας. Ακόμη και οι Μωαμεθανοί ορκίζονται στο κοράνι.

 
Είναι γεγονός, ότι κάποιοι βγάζανε μεροκάματο ως ψευδομάρτυρες, οι οποίοι όμως όντας γνωστοί πια στη δικαστική έδρα, λίγες φορές ξεφεύγανε τη τσιμπίδα του νόμου για ψευδορκία.

 
Η στήλη δεν έχει βέβαια ούτε τις θεολογικές γνώσεις ούτε το κύρος για να προβάλλει μια έγκυρη γνώμη. Μόνο η Ιερά σύνοδος μπορεί να αποφανθεί επί του προκειμένου, συνυπολογίζοντας τα υπέρ και τα κατά.

 
Σκέφτομαι απλώς , κατάργησε το ένα , κατάργησε το άλλο,(Τον όρκο, το σταυρό από το κοντάρι της σημαίας, την εικόνα του Χριστού από τη αίθουσα διδασκαλίας ,τη γλώσσα μας που τη ρεζιλεύουμε με τα greeklish και ένα σωρό άλλα) στο τέλος τι θα μείνει από την ταυτότητά μας;

 
Δυστυχώς η παγκοσμιοποίηση -που τώρα σιγά – σιγά ανακαλύπτουμε τα αρνητικά της- επιμένει να μας αλλοτριώσει χτυπώντας εκεί που πονάμε .αλλά ν` αρνηθούμε τον όρκο και να τον αντικαταστήσουμε με το «λόγω τιμής κύριε πρόεδρε ,αλήθεια λέω»μου μοιάζει… χαζοχαρούμενη κοροϊδία.

 
Τι λέτε ;

 
Σταύρος Ιντζεγιάννης

 

 

 

 

 

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: