Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΓΝΩΜΗ 4-3-2013

Εν κατακλείδι


ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ



Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης.

Την 1η Μαρτίου οι μανάδες μας, μας φοράγανε μια κόκκινη και άσπρη κλωστή στο δάχτυλο ή στον καρπό για να μη μας κάψει ο ήλιος. «Ο που έχει κόρη ακριβή του Μάρτη ο ήλιος μη τη δει» Πλούσιος σε λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία ο Μάρτης. Δίγνωμο τον θέλει ο λαός. «Τον Μάρτη ξύλα φύλαγε μη κάψεις τα παλούκια»

Το 1902- Συμπληρώθηκαν ΙΟΟ χρόνια από τη γέννηση του Βικτώρ Ουγκώ. Το 1862 έγραψε τους « Άθλιους» ένα από τα δημοφιλέστερα -πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα όλων των εποχών, όπου εξετάζονται ,η ιστορία, η πολιτική, η ηθική ο νόμος, η θρησκεία , η αγάπη, ο έρωτας και η ανθρώπινη φύση, Αν ζούσε σήμερα, θα ξανάγραφε τους άθλιους αφιερωμένους στους συνταξιούχους του ΙΚΑ ή του Δημοσίου εν Ελλάδι

Το 1905- πεθαίνει ο Ιούλιος Βερν. Δεν πρόλαβε να δει ότι ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες έγινε μια εύκολη πραγματικότητα. Ένα κλικ στον υπολογιστή και γύρισες όλο τον κόσμο και μάλιστα με λεπτομέρειες που δεν θα τις έβλεπε ο Φιλέας Φογκ .

Μάρτης 1910 - Εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ όταν εμποδίστηκαν να μεταβούν στη Λάρισα για το αγροτικό συλλαλητήριο. Δεν είχαν αποκτήσει ακόμη τρακτέρ!!!

Μάρτης 1911. Στη βουλή, ο βουλευτής Μπουφίδης αποκαλεί χυδαίους τον Παλαμά και τον Δελμούζο διότι υποστηρίζουν τη δημοτική. Απαντώντας ο Λορέντζος Μαβίλης είπε το ιστορικό : «Δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα αλλά χυδαίοι άνθρωποι » Σήμερα δυστυχώς υπάρχουν και χυδαίοι άνθρωποι και χυδαία γλώσσα !!!

Το 1913 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γεώργιος Α από τον Αλέξανδρο Σχοινά . Ορκίζεται Βασιλεύς ο Κωνσταντίνος και αλλάζει η στάση της «Αντατ » που τον θεωρεί γερμανόφιλο

Μάρτης 1917.Ο Τσάρος Νικόλαος καθαιρείται και δολοφονείται με όλη του την οικογένεια. Η παγκόσμιος ιστορία αλλάζει.

Μάρτιος 1918 γελά όλη η Ελλάδα. Στον- τότε- βασιλικό κήπο ένας γερό μπισμπίκης κολλάει σε μια νεαρούλα. Πανέξυπνη η τύπισσα του λέει ναζιάρικα .Μου δίνεται ένα εικοσάρικο (πολλά λεφτά τότε) να σας δείξω που έκανα την εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας. Πανευτυχής ο γέρος ( που ούτε αστράγαλο δεν έβλεπες τότε) της δίνει το εικοσάρικο και εκείνη του δείχνει, Να εκεί απέναντι στο νοσοκομείο στο τρίτο όροφο!!!

Το 1921 Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Δ. Γούναρης .Διατάζεται γενική επιστράτευση. Αρχίζει η αντιστροφή μέτρηση που θα τελειώσει με την Μικρασιατική καταστροφή τον Αύγουστο το `22 και την προσφυγιά 1 εκατμ. Ελλήνων και την δίκη και εκτέλεση των έξη στο Γουδί !

Το 1922 Διχοτομείται το χαρτονόμισμα. Ο Υπουργός οικονομικών Πρωτοπαπαδάκης παίρνει ένα ψαλίδι και κόβει στο υπουργικό συμβουλίο το χαρτονόμισμα στη μέση. Οι 100 δραχμές γίνονται 50 !

Μάρτης του 1936. Ο Βενιζέλος είναι νεκρός .8 Μαρτίου στις 8 το πρωί από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το 1939 Οι Γερμανοί εισβάλουν στη Πράγα. Ο Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος !

Μάρτης 1941.Λίγο πριν την επίθεση των Γερμανών εναντίον της Ελλάδος ο Γ. Βλάχος γράφει στην «καθημερινή» την περίφημη επιστολή του στον Αδόλφο Χίτλερ στην οποία καταλήγει. « Εξοχότατε, οι Έλληνες αφού έμαθαν όλους τους λαούς πώς να ζουν, θα τους μάθουν τώρα και πώς να πεθαίνουν».

Μάρτης 1952..Στις δημοτικές εκλογές οι γυναίκες ψηφίζουν από 25 αντί των 30 ετών που ίσχυε μέχρι τότε

1952 Η πρώτη τεχνική καρδιά σε νοσοκομείο της Φιλαδέλδειας.

1953 – Πεθαίνει ο…πατερούλης Ιωσήφ Στάλιν. Ετών 73.Η ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης αρχίζει να κλείνει τον ιστορικό της κύκλο

1957 Ιδρύεται η ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα)Μετέχουν οι πρώτες 6. (Γαλλία-Ιταλία-Δ.Γερμανία-Βέλγιο- Ολανδία – Λουξεμβούργο) Σήμερα με 27 μέλη όλοι διερωτώμαστε πόσο ακόμη θα αντέξει η Ε.Ε !

1964 ο Χρουτσώφ παραιτείται από την προεδρία της ΕΣΣΔ. Θα πεθάνει λησμονημένος το 1971.

1964 - 6 Μαρτίου .Πεθαίνει ο βασιλεύς Παύλος και στις 9 Μαρτίου ορκίζεται βασιλεύς ο Κωνσταντίνος ετών 24 .

1967.Δίωξη για το ραδιενεργό νερό του Καματερού που έκανε όλη την Ελλάδα να τρέχει να «θεραπευτεί !» από τον καρκίνο.

1978.Πεθαίνει η «τραγουδίστρια της νίκης».Σοφία Βέμπο. Παιδιά της Ελλάδος παιδιά …καληνύχτα!

Μάρτης 1985.Στη Ε Σ.Σ.Δ ο Γκορμπατσώφ διαδέχεται τον Τσερνιένκωφ και διαλύει το όνειρο του Υπαρκτού Σοσιαλισμού με την Περεστρόικα και την Γκλάσνοστ (αναδιαρθρωση και διαφάνεια) που θα εφαρμόσει το 1988. Αλέκα βάστα άμυνα !

Καλημέρα και καλή εβδομάδα !

Σταυρος Ιντζεγιαννης








Δεν υπάρχουν σχόλια: