Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Εκκλησιολόγος -Σάββατο 15-06-13




ΚΑΘ ΟΔΟΝ

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ;



Ποιος είδε το Θεό και δε φοβήθηκε!

Έλεγα τη Δευτέρα που πέρασε στην εκπομπή μου στον «Λύχνο»

ότι χρειάζεται κάποιος έλεγχος σε όλα αυτά που ανεξέλεγκτα διαφημίζει ή λέει ή προβάλλει( ακόμη χειρότερο ) η τηλεόραση. Χρησιμοποίησα μάλιστα –ω του θράσους !-τη λέξη λογοκρισία.

-Λογοκρισία; Πως τολμάς κύριε , με εγκαλεί φίλος ο οποίος μάλιστα δημοσιογραφεί σε τηλεοπτικό σταθμό. Που βρισκόμαστε; Στη Σοβιετική Ένωση επί Στάλιν ή στη Ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ ή στη χούντα του Ιωαννίδη; Εδώ έχουμε Δημοκρατία.

Ομολογώ ότι καταντράπηκα .Βεβαίως ούτε ποτέ μου πέρασε η ιδέα να προσβάλλω τη Δημοκρατική ελευθερία, αλλά εννοούσα ότι θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος έλεγχος στο τι διαφημίζεται ή τι προβάλλεται. Λχ πως απαγορεύτηκε η διαφήμιση των σιγαρέτων. Όσο για τις κοτσάνες (sic) που λέγονται ή γράφονται στη μικρή οθόνη όπου η ανορθογραφία ή και η ασυνταξία δεν έχει πια τα όριά της ,αυτά δε θεραπεύονται δεδομένου ότι πολλές από αυτές λέγονται από εθνοπατέρες οι οποίοι ως γνωστόν απολαμβάνουν ασυλίας!!!

Αφορμή για όσα είπα ήταν το ότι ο γιος ( Β προς Γ λυκείου) μοναχογιός ειρήσθω εν παρόδω, γνωστής μου οικογενείας απαίτησε –μάλιστα απαίτησε- απειλώντας να εγκαταλείψει το λύκειο ( το φροντιστήριο για την ακρίβεια) ακόμη δε και να αυτοκτονήσει ( άκουσον- άκουσον) εάν δε του αγοράζανε το νέο κινητό που διαφημίζει η τηλεόραση και το οποίο διαθέτει ό,τι φανταστεί κανείς από παροχές. Διαδύκτιο, είσοδο σε εφημερίδες, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, χάρτες της Ελλάδος, μουσικές, μέχρι μεταφραστή γλώσσης και ένα σωρό άλλα ων ουκ έστιν αριθμός ! Μαζί δε με όλα αυτά έχει και την τιμή του: 596 ευρώ παρακαλώ. 596 ! Δηλαδή όσα η σύνταξη ενός συνταξιούχου του ΤΕΒΕ . Λεπτομέρεια θα μου πείτε .Ίσως !!!

Η δική μου συμμετοχή –με κάλεσαν-ήταν να συμβιβάσω τα ασυμβίβαστα. Διότι η μαμά (Αχ μαμά, αχ μαμά) όπως συμβαίνει –και θα συμβαίνει πάντα-υποστήριζε το γιο από το φόβο της φυσικά, όχι ότι έβλεπε λογική την απαίτηση, μην κάνει καμιά…καμιά κουταμάρα και πηδήσει από τον έκτο. Παιδιά είναι , δε μπορείς να είσαι βέβαιος για το πώς σκέφτονται και πόσο-κυρίως αυτό-εύκολα παρασύρονται. Πρόκειται για θαύμα της τεχνολογίας λέει ο γιος

-Πώς να του το πάρω διαμαρτύρεται ο φίλος μου –έμπορος στα πρόθυρα της πτώχευσης-όπου να`ναι το κλείνει το μαγαζί. Δε φτάνει τα όσα δίνω για να μη του στερήσω το φροντιστήριο και όχι μόνο. Το φαγητό του, τα ωραία του ρούχα, τα βιβλία του ακόμη και το κάποιο χαρτζιλίκι του. Στερώ τον εαυτό μου και από τα πιο στοιχειώδη για να μη του λείψει τίποτε και να μου ζητάει και νέο κινητό γιατί το διαφημίζει η τηλεόραση πανάθεμά τη σε μια εποχή που θα πούμε το ψωμί- ψωμάκι.

Αν πάθει κάτι το παιδί μου –απειλεί και η μαμά-να ξέρεις θα σκοτωθώ και εγώ!!!

Ποιόν να υποστηρίξεις;

Ευτυχώς της έκοψε και πήγε στον πνευματικό της, ο οποίος με την πείρα του –οικογενειάρχης φαίνεται κι αυτός- φώναξε το νεαρό και τα …βρήκανε !!!

Το …ρεζουμέ! Έλεγα ότι θα πρέπει επί τέλους να μπει κάποιος φραγμός σε όλα αυτά τα «πειρασμικά»που στην εποχή της κρίσης που περνάμε είναι άστοχα. Κατά το ίδιο τρόπο εκμαυλίστηκε η πάσα καταναλωτική κοινωνία και καταχρεώθηκε η Ελλάδα όλη ,διότι κανείς δε φρόντισε -τουναντίον μάλιστα με τις κυβερνητικές ευλογίες- να βάλλει ένα φραγμό και παίρναμε ασυλλόγιστα καταναλωτικά δάνεια για να πάρουμε τηλεόραση τοίχο σε τοίχο ή να πάμε Χριστούγεννα στο Σαιν Μόριτς ή να κάνουμε δεξιώσεις με κόκκινα χαλιά και 700 καλεσμένους λες και είμαστε οι κληρονόμοι του Ωνάση!!!

-Κλείστε την τηλεόραση, λένε.

Όχι δεν την κλείνουμε. Έχει τον τρόπο της να σου κάνει πλύση εγκεφάλου. Ξέρουν αυτοί που τα προβάλλουν. Το πρόβλημα είναι να την ελέγξουμε. Κατά τον ίδιο τρόπο που ελέγχεις-ή προσπαθείς για να ακριβολογούμε- τα ναρκωτικά, το ίδιο ναρκωτικό και η τηλεόραση !

Δυστυχώς λέει φίλος πολύξερος είναι ότι αυτά βολεύουν την εκάστοτε εξουσία όπως και με το χρηματιστήριο αν θυμάστε, για να ποδηγετούν τον λαό και να τον κοιμίζουν από για πραγματικά του προβλήματα. Δυστυχώς!!!

Σταύρος Ιντζεγιαννης



Δεν υπάρχουν σχόλια: