Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Γνωμη 29/10/13



                                                     ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ   
  
  ΤΣΑΝΤΗΡΙ ΤΣΑΝΤΗΡΑΚΙ ΜΟΥ

  Πως ήθελα να έχω δύο και τρία και τέσσερα παιδιά. Συλλογή από παιδιά έκανα η τσιγγάνα. Αθιγγανίς, είπε ο δικηγόρος της. Άλλος την είπε Ρομά. Πες τη γύφτισσα χριστιανέ μου, να καταλάβουμε τοι σόι πράμα  είναι αυτή, που κάνει συλλογή από παιδιά λες και είναι σπιρτόκουτα! Φοβάσαι μη τυχόν και προσβάλλεις τη γυναίκα που δεν φοβάται να προσβάλλει τις αθώες ψυχές δεκατάσσερων αγγελουδιών.
  Βέβαια ο καυγάς για το πάπλωμα –λέγανε παλιά-δεδομένου ότι με τη συλλογή παιδιών  αποκτούσε αυτομάτως και συλλογή επιδομάτων .Αν άκουσα καλά γύρω στις 11 χιλιάδες όχι αστείο ποσό. Ούτε βουλευτής να ήτανε!
   Και μετά έρχεται ο διοικητής του ΟΓΑ και λέει ότι αν αποδειχθεί ότι κακώς έπαιρνε τα προνοιακά επιδόματα θα της ζητηθούν πίσω ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα.
   -Κι αν δεν τα πληρώσουν – ρώτησε ο δημοσιογράφος.
    -Θα προβούμε σε κατάσχεση.
   Μπράβο κύριε Διοικητά. Θα της κατάσχετε το…τσαντήρι!!! Αυτό κι αν είναι για το βιβλίο Γκίνες.
    Μήπως πιο σωστό θα ήταν να υποχρεωθούν οι υπάλληλοι των ληξιαρχείων, μηδέ και των προϊσταμένων τους εξαιρουμένων, να τα πληρώσουν, για να μάθουν άλλη φορά να προσέχουν και να ρωτάνε που το βρήκαν το παιδί, που το δηλώνουν δύο χρονών και μάλιστα όχι ένα και δύο αλλά κάθε τέσσερις μήνες και άλλο; Διότι μπορεί ο νόμος να έχει κάτι πελώριες τρύπες αλλά τους νόμους τους ερμηνεύουν οι άνθρωποι και οι άνθρωποι έχουν υποχρέωση να ξεχωρίζουν  το νόμιμο από το ηθικό. Ή κάνω λάθος;
   Ανθεί το εμπόριο των παιδιών, όπου άλλα χαρίζονται, άλλα πουλιούνται και μερικά τα δίνουν σα δώρο στις επισκέψεις! Χαίρετε  χρόνια πολλά αντί για τούρτα σας φέραμε δώρο τον Κωστάκη .Μπορείτε να τον πουλήσετε ή να τον βάλλετε  να ζητιανεύει! Σίγουρα πράγματα και αποδοτικά. Άσε που επιστρέφονται κιόλας αν διαπιστωθεί ότι το εμπόρευμα δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές
   - Με γέλασες μάστορα,το παιδί έχει πρόβλημα στα μάτια .Πάρ`το πίσω και φέρ` τα λεφτά
   Πήγε η άλλη στη γειτόνισσα: Κυρά-Χαλίλενα μήπως σου περισσεύει κανένα παιδί να τα κάνω δώδεκα για να βγάλω το επίδομα και σου το επιστρέφω σύντομα. Έτσι απλά. Όπως θα ζητάγαμε την ομπρέλα «να μη βραχώ και σου την επιστρέφω».
  Μεγάλο εμπόριο η ιστορία στην οποία δύσκολα να βρεθεί άκρη δεδομένου ότι με τους Αθίγγανους (τσιγγάνους, Ρομά, Γύφτους όπως και να τους πείτε) τα πράγματα είναι  μπλεγμένα.  
  Χάριζαν ο ένας στον άλλον τα παιδιά όπως εμείς θα κάναμε  για το σκυλάκι μας. Έχω ένα σκυλάκι το θες;
  Και δεν είναι μόνο το επίδομα που δεν είναι ευκαταφρόνητο αλλά τα νοικιάζουν η μια οικογένεια στην άλλη και τα πηγαίνουν στους δρόμους, στις πλατείες, έξω από την εκκλησία και τα βάζουν να ζητιανεύουν, κάποια δε και να κλέβουν θυμίζοντας την περίπτωση του Όλιβερ Τουίστ το περίφημο μυθιστόρημα του Ντίκενς Που πρωτοεκδόθηκε το 1836 και έχει ξεπεράσει από τότε τις 200 εκδόσεις σε όλο τον κόσμο και όπου ο αρχηγός μιας συμμορίας που αρπάζει παιδιά, βρίσκει τον Όλιβερ που το έχει σκάσει από το ορφανοτροφείο και  μαθαίνει τον μικρό να κλέβει έως ότου ο Όλιβερ από τύχη βρίσκει τις αληθινές του ρίζες.
  Στο πρόσωπο του Φέιγκιν  και του Μπιλ Σακς που είναι οι αρχηγοί της  συμμορίας βλέπουμε όλους αυτούς τους απίθανους τύπους της τσιγγάνικης περιθωριακής υποκουλτούρας (διότι υπάρχει τσιγγάνικη κουλτούρα  και μάλιστα πολύ ενδιαφέρουσα) που ζει βουτηγμένη στην παρανομία και εκμεταλλεύεται την ανοχή και το μπάχαλο των δημοτικών υπηρεσιών όπου κάποιοι τους από άγνοια , κάποιοι άλλοι από αδιαφορία, κάποιοι από τυπολατρία δεν μπορούν να  διακρίνουν μέχρι που φτάνει το νόμιμο και από εκεί και πέρα αρχίζει το ύποπτο και το επιλήψιμο..
  Ωστόσο για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να ομολογήσουμε ότι όλη αυτή η ιστορία απέδειξε ότι χριστιανικότερο κράτος από την Ελλάδα δεν υπάρχει, αφού το Ελληνικό Δημόσιο ερμηνεύει κατά γράμμα την ευαγγελική εντολή «μη γνώτω η δεξιά τι ποίει η αριστερά σου»
  Κάτι ήξερε ο μακαρίτης ο Κονδύλης (δεκαετία του `30- ο οποίος είχε πει. Αν ήξερα τι ζώα είναι οι Έλληνες θα τους κυβερνούσα από δεκανέας !!!
   Ε όχι και…ζώα!!!
                       Σταύρος Ιντζεγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: