Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΓΝΩΜΗ 13/12/13





                                               ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
      ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

     Ήλθαν, είδαν, απήλθαν και τους ξαναφέραμε παρακαλώντας. Για την τρόικα ο λόγος, διότι λέει η Ελλάδα χρειάζεται επιτήρηση, περί του τι τα κάνουμε τα λεφτά που μας δίνουν και πως θα ξοφλήσουμε τα όσα τους χρωστάμε. Άρα πρέπει να μας επιτηρούν « όχι ένεκα περί δια κακίαν αλλά λόγω επειδή» έτσι και πάρουμε λεφτά στα χέρια μας τα κάνουμε «φτερό στον άνεμο». Άρα χρειάζεστε λένε  επιτήρηση.
   Σιγά τη φοβέρα. Χέστηκε η φοράδα στ αλώνι έλεγε η γιαγιά καθόσον κομμάτι… «ανθυρόστομη»!!!Μια ζωή ο άνθρωπος είναι σε επιτήρηση , για καινούργιο μας το λένε;
   Όταν είμαστε πιτσιρικάδες είχαμε την επιτήρηση της κυρίας Τούλας μιας ανύπαντρης μεγαλοκοπέλας που μάζευε τα παιδιά της γειτονιάς - με το αζημίωτο φυσικά- για να γλιτώνουν οι μανάδες μας  από το μπελά μας, Κάτι σαν παιδικός σταθμός της γειτονιάς
   Καλή, χρυσή η κυρά Τούλα-  αλλά ήταν  όλο μη και μη. Μην παίζεται με τα χώματα. Μη φτύνεται χάμω. Μη  σκαλίζετε τη μύτη σας .Μην παίζεται με το πουλάκι σας (λες και είχαμε κι άλλο παιχνίδι  να παίξουμε;) ώσπου μια μέρα δασκαλεμένος από τον πατέρα του ο Βασιλάκης της κυρά Μάχης της περιπτερούς σήκωσε το χέρι του :Κυρία –κυρία εσείς γιατί παίζετε με τα πουλάκια των άλλων; Έγινε χαμός. Ο Βασιλάκης έφαγε το ξύλο της χρονιάς του και το «νηπιαγωγείο»διαλύθηκε αδόξως,.
  Στο Δημοτικό σχολείο είχαμε την επιτήρηση της μάνας. Πλύνε τα χέρια σου, κάνε την προσευχή σου .Πιε το γάλα σου. Από εκεί με διώξανε επειδή σήκωνα το φόρεμα της Ρηνούλας να δω τι φόραγε από κάτω και η μάνα της έβαλε λυτούς δεμένους να με διώξουν. Και ήταν άδικο, γιατί η Ρηνούλα μόνη της μου έδειχνε: Κοίτα έχω καινούργιο βρακάκι!
  Μεγαλώσαμε κάποια φορά, πάλι επιτήρηση. Αυτή τη φορά στο στρατό. Ένας λόχος πτυχιούχοι ή τελειόφοιτοι πανεπιστημίων υπό τη επιτήρηση του Τσαμίγκου ενός επιλοχία τελείως, μα τελείως ,αγράμματου που μας είχε βγάλει την πίστη  : Στραβάδια ,καθίκια, κερατάδες, μαλ… ο στρατός ρε είναι σχολείο γαμ…
 Συνενοηθήκαμε κι όταν έλεγε κλίνατε επί δεξιά , κλίναμε επ` αριστερά εμείς .
-Δεξιά είπα ρε μαλ…
-Δεξιά είναι κύριε επιλοχία. Πήγαινε ο Ζαχαράκης- τελειωμένος ψυχίατρος- στη  θέση του Τσαμίγκου και του έδειχνε : Ορίστε . δεξιά είναι. Μ` αυτό το χέρι δεν κάνουμε τον σταυρό; Τάχανε ο Τσαμίγκος πως γίνεται το δεξί γι αυτόν- που ήταν απέναντί μας- να είναι αριστερά για μας. Παραλίγο να του στρίψει , Φάγαμε στέρηση εξόδου μια βδομάδα και μας στείλανε επιλοχία ένα …ομοφυλόφιλο πτυχιούχο της Παντείου, μέχρι που τον πήδησε ό οδηγός του βυτιοφόρου – ένας βαρύμαγκας Πειραιώτης - και τους πέρασαν στρατοδικείο και τους δύο.
  Έδωσε ο θεός  απολυθήκαμε –ερωτευτήκαμε και επειδή  φοβηθήκαμε μήπως ήταν η μοναδική γυναίκα στον κόσμο την παντρευτήκαμε .Μπήκαμε εις ζυγόν γυναικείον. Εκεί να δεις επιτήρηση – λέει ο Παμίνος.
- Γιατί άργησες ; Με ποια γύριζες; Τι σημάδι είναι αυτό στο λαιμό; Γιατί αλλάζεις σώβρακο  κάθε τόσο !
   Απόκοντα και η πεθερά : Που θα πάτε; Γιατί δε με παίρνετε κι εμένα στη δεξίωση του Νομάρχη; Γιατί τρώτε με τους φίλους σας ;
  Κάποτε έκανε λάθος διάγνωση ο γιατρός και είπαμε πως θα μας άφηνε χρόνους, καθώς «είναι ζήτημα ωρών» είπε κι απάνω που έψαχνα να βρω μαύρη γραβάτα,  ακούω στον ύπνο μου  φωνή εξ ουρανού.
  - Τέκνον μου, ποιος σου είπε πως θα φορτωθώ εγώ τους δικούς  μπελάδες. Τι μου τη στέλνεις επάνω.
 -Άγιε Πατέρα- είπα. Δεν στη στέλνω εγώ. Εσύ την παίρνεις .
  Έγινε μια σιωπή και μετά η φωνή είπε σιγανά «Έχεις δίκιο, ακόμα και ο Θεός κάνει λάθη. Θα το διορθώσω» Και η κυρία Χρυσάνθη …ζωντάνεψε!!!
  Το ίδιο θα συμβεί και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποια στιγμή θα καταλάβουν το λάθος τους. Ο Έλληνας δεν μπαίνει σε λογαριασμό ούτε με επιτήρηση ούτε χωρίς  επιτήρηση. Χρωστάμε  ε, και; Ψηλά το κεφάλι αδέρφια. Όποιος έχει θα χάσει. Έτσι και μας κόψουν την πίστωση ποιος θα αγοράζει τα μεταλλαγμένα τους ;Τους συμφέρει να μας ταϊζουν και θες με επιτήρηση θες χωρίς , θα μας ταϊζουν εις τον αιώνα τον άπαντα !!!
                               Σταύρος .Ιντζεγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: