Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΓΝΩΜΗ 20/12/13



                                           Εν κατακλειδι
    MEA CULPA

    Μωραίνει Κύριος  ον βούλεται απωλέσαι
-------------------------
      Άνθρωπος είμαι έκανα λάθος είπε ο κύριος (δηλαδή τι κύριος , αλλά τέλος πάντων!) πρώην υπουργός ο οποίος για να γλιτώσει τις 2.200 για την πινακίδα του αυτοκινήτου του (παρά τα 27 διαμερίσματα που δηλώνει στο πόθεν έσχες), κυκλοφορούσε με πλαστές πινακίδες. Και ήταν και υπουργός μεταφορών κάποτε. Σκέψου τι άνθρωποι μας κυβερνούσαν. Ο ένας Άκης ο άλλος Μιχαλάκης !!!   
    Ανθρώπινο το λανθάνειν θα πείτε. Σωστά. Εδώ  ακόμη κι ο Θεός  κάνει λάθη απόδειξη ότι έφτιαξε τη γυναίκα και σα να μην έφτανε το ένα  λάθος έκανε και δεύτερο. Την έφτιαξε τόσο ωραία, τόσο επιθυμητή αλλά και τόσο  παμπόνηρη που  από τότε  μας έχει βάλλει κάτω από τα φουστάνια της και δε λέμε να ξεκολλήσουμε από πάνω της .
   Γνωστό το τραγούδι: «από ένα λάθος του μπαμπά μας γεννηθήκαμε κι αν δεν του μοιάζουμε,  συνέβη κάποιο… λάθος στη μαμά μας »!
    Και δεν είναι ο μόνος.
-Γιατρέ μου συγχαρητήρια. Το φάρμακο που δώσατε στην πεθερά μου απεδείχθη σωτήριο.
   -Α, ναι; Και πως πάει η ασθενής μας;
    -Την κηδέψαμε  προχθές !
    Είναι γνωστό  ότι η φήμη των γιατρών κυκλοφορεί στα σαλόνια ,τα λάθη τους  στα νεκροταφεία !  
  Η ιστορία της  ανθρωπότητας είναι γεμάτη λάθη μόνο που τα λάθη των ιατρών και των στρατηγών είναι  από αυτά που δεν διορθώνονται.
    Στα τραγικά λάθη της ιστορίας  δύο ηγέτες έκαναν το ίδιο λάθος επετέθηκαν στη Ρωσία χωρίς να υπολογίσουν τον επερχόμενο χειμώνα. Ο Ναπολέων και ο Χίτλερ. Για να αποδειχθεί ότι μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι.
  Στη δική μας πολιτική ιστορία ο μακαρίτης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής  έφερε τον επίσης μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου το 1961  και τον έκανε πρόεδρο και διευθυντή του Κέντρου   προγραμματισμού και οικονομικών ερευνών (ΚΕΠΕ)  παρά την πολιτική αντίθεσή του με την ένωσηΚέντρου.. Που να φανταστεί τη συνέχεια. Ήταν λάθος του αλλά ο Καραμανλής ουδέποτε το παραδέχθηκε.
   Στην ιστορία μας επίσης ή  ηγεσία του ΚΚΕ έχει παραδεχθεί επισήμως πλέον ότι το ο εμφύλιος (το δεύτερο αντάρτικο) υπήρξε λάθος τακτικής ενώ μπορούσε να κερδίσει περισσότερα συμμετέχοντας στις εκλογές μόνο που τα λάθη τα καταλαβαίνουμε .όταν πια τα έχουμε κάνει και τα πληρώνουμε ακριβά.
    Μea culpa είχε πει και  ο μακαρίτης ο Ανδρέας ο οποίος έγραφε στα παλιά του παπούτσια την κοινή γνώμη αλλά αναγκάστηκε να παραδεχθεί το λάθος του .Δεν ήταν άλλωστε ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος .
    Τον Φλεβάρη του 1995, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Community, στην Tampa, οι φοιτητές θα παρακολουθούσαν τον ακρωτηριασμό ενός κατεστραμμένου ποδιού που έπρεπε να αφαιρεθεί. Ο 52χρονος Willie King, μπήκε στο χειρουργείο, τον ετοίμασαν για την επέμβαση και ξεκίνησε η διαδικασία. Κάποια στιγμή όμως, ένας φοιτητής που κοίταζε τον φάκελο του 52χρονου, μέσα στο χειρουργείο φώναξε έντρομος να σταματήσουν. Είχαν ακρωτηριάσει λάθος πόδι, γιατί ο καθηγητής θέλησε να εφαρμόσει μια νέα τεχνική και γύρισε τον ασθενή μπρούμυτα οπότε το αριστερό πόδι το γερό βρέθηκε δεξιό , όπως έδειχνε η ακτινογραφία και του το έκοψε. Ήταν όμως αργά, ο 52χρονος King, είχε χάσει και τα 2 του πόδια. Η συνέχεια δόθηκε στα δικαστήρια. Το νοσοκομείο κατέβαλε αποζημίωση 900.000 δολαρίων ενώ 250.000 δολάρια του κατεβλήθησαν και από τον υπεύθυνο χειρουργό καθηγητή.
   Στην οικογενειακή μας ιστορία όταν ή θεία Χαρίκλεια έκανε τσακωτό τον θείο Μίμη να βγαίνει από το διαμέρισμα της  ζωντοχήρας, ο τύπος,  διάσημος μουρντάρης, ζήτησε γονατιστός  συγνώμην  μπροστά σε όλους. Αγάπη μου άνθρωπος είμαι, έκανα  λάθος Όταν όμως πέθανε και χρειάστηκε να πουλήσει η θεία τη γκαρσονιέρα  που είχαν στην πλατεία Βουδ, απεκαλύφθη ότι την είχε χαρίσει στη ζωντοχήρα  χρόνια πριν για τις …καλές της υπηρεσίες !!!
    Πήγε ο στρατηγός τα ούρα του στον  μικροβιολόγο και το απόγευμα που πήγε να πάρει την απάντηση του ήρθε κεραμίδα στο κεφάλι : Στρατηγέ μου   συμβαίνει κάτι περίεργο, του είπε μασώντας τα λόγια του ο γιατρός. Τα ούρα σας δείχνουν ότι είστε …έγκυος.
    -Φτου σου γαμώτο και του έλεγα του ανθυπολοχαγού να προσέχει!!!
    Ανθρώπινα τα λάθη λοιπόν. Έσφαλα θα πληρώσω είπε ο κύριος Λιάπης και πήγε να περάσει Χριστούγεννα στη Κουάλα Λουμπούρ. Όχι θα κάτσει να σκάσει!!!        
                         Σταύρος Ιντζεγιάννης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: