Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟς 15/12/13



                                                       Καθ οδόν   
    ΜΑΓΕΙΡΕΙΟΝ Η ΕΛΛΑΣ

   Βρήκαν την εποχή –λέει η θεία Σεβαστή –που δεν μπορεί να χωνέψει το ότι όλη η Ελλάδα μαγειρεύει στις τηλεοράσεις την ώρα που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις και η πάσα Ελλάς ετοιμάζεται να σφίξει το ζωνάρι της και να θυμηθεί την Καραγκιόζια φιλοσοφία «θα  φάμε θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε»
  Και νάταν τουλάχιστον φαγητά που να τρώγονται κομμάτια να γίνει. Αλλά  μπιφτέκι γεμιστό με … πορτοκάλι και γαρνιρισμένο με φραγκοστάφυλλα ή βακαλάο με τυρί φιλαδέλφια. Άσε πια το ορντέβρ τα βουτηγμένα σε …ουίσκυ με χτυπημένο αυγό. Μη χειρότερα.   
  Χάθηκε μέρες που είναι και  Σαρακοστή να μαγειρέψουν μια ελληνική –Ελληνικότατη φασολάδα ή αρακά ή μπάμιες ή μελιτζάνες ιμάμ,.
   Φαγητά της ελληνικής μας κουζίνας από αυτά που μαγείρευε η συγχωρεμένη και γλύφομε τα δάχτυλά μας κι όλο βάλε μου κι άλλο-βάλε μου κι άλλο. Δε  μπορώ να σας χορτάσω πια έλεγε η καψερή.
   Μια μέρα πως έγινε και άρπαξε λίγο το φαγητό .Το φάγαμε βέβαια αλλά δε ζητήσαμε δεύτερο πιάτο. « Δόξα τω Θεώ – είπε και έλεγα πως δε θα μας φτάσει. Άλλη φορά θα το αφήνω να «πιάνει» για να μη τρώτε πολύ!!!
  Ελληνική ή έστω Ανατολίτικη κουζίνα μ` όλο που είναι βαριά με τα βούτυρα και τα μπαχαρικά της.
   Σαρακοστή μας νήστευε θέλαμε δε θέλαμε και δε σήκωνε λοβιτούρες και τάχα μου «ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει»
 - Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις- έλεγε
   Βέβαια ο πατέρας καμιά φορά με τους φίλους του στο ουζερί όπου μαζευόντουσαν όλοι οι έμποροι έτρωγε κανένα μεζεδάκι .
  Κάποτε που τον έπιασα στα πράσα μου είπε γελώντας: Μην το πεις της μάνας σου κι από εμένα ότι θέλεις. Φυσικά έπεσε τάλιρο ολοστρόγγυλο και γυαλιστερό.Μιλάμε για 1939 όπου το τάλιρο για παιδικά χέρια ήταν  ολόκληρος θησαυρός.
   Είχε – λέει το ανέκδοτο- φωνάξει ο Κολοκοτρώνης τους ναυάρχους για σύσκεψη και καθώς ήταν χειμώνας και έκανε κρύο τους πρόσφερε από ένα πιάτο τραχανά.
-         Τί είναι αυτό – ρώτησε ο Κόρδικτον.
-         Αυτό είναι τσάι ελληνικό – του απάντησε ο γέρος του Μοριά.
 Έφαγαν ζεστάθηκαν ευχαριστήθηκαν και ζήτησαν κι  άλλο. Την άλλη μέρα  στη φρεγάτα του ο ναύαρχος ζήτησε να του φέρουν τσάι αλλά όχι από το συνηθισμένο των Αγγλικών αποικιών. Να μου φέρεις είπε στον   καμαρότο από το τσάι του Κολοκοτρώνη! 
  Άλλη εποχή -θα μου πείτε, άλλοι άνθρωποι. Σήμερα η Ελλάδα αφού απόχτησε όλα τα κουσούρια των Ευρωπαίων βάλθηκε να φάει και τα φαγητά τους που μπορεί να είναι εντυπωσιακά οπτικά αλλά Θεέ μου δεν τρώγονται με όση καλή θέληση κι αν έχεις. Απόδειξη πως όταν έρχονται πέφτουν μονοί διπλοί στα δικά μας …Οριεντάλ!!!
  Ωστόσο για άλλο ξεκινήσαμε. Στα τόσα που μαγειρεύουν ας μαγειρέψουν και κάτι σαρακοστιανό πολύ περισσότερο που λένε πως η πιο υγιεινή διατροφή είναι η των νηστειών της Ορθοδοξίας
   Καλή όρεξη λοιπόν και με μέτρο !
                              Σταύρος Ιντζεγιάννης 




Δεν υπάρχουν σχόλια: