Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΓΝΩΜΗ 20/1/14



                               ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ   
 ΔΙΑΦΘΟΡΑ

     Ω τριακόσιοι σηκωθείτε και ξαναέλθετε σε μας τα παιδιά σας θελ` ειδείτε πως ρεζίλεψαν εσάς
-----------
     Η σύλληψη της ημέρας ,η κατάχρηση του εβδομάδας , η απάτη του μήνα , η διαφθορά του χρόνου, οι μίζες του αιώνα.
    Κάθε ημέρα και ένας καινούργιος οδηγείται  σε προανάκριση (κρατάει και χαρτοφύλακα στα  χέρια να μη φαίνονται τάχα οι χειροπέδες και χάσει την αξιοπρέπεια του !!!)   Μια ατελείωτη αλυσίδα αλληλοσυνδέσεων και λογαριασμών οφ σορ όπου ο ένας έτρωγε, ο άλλος τσέπωνε, ο τρίτος αποταμίευε και ων ουκ έστιν αριθμός, αρχή και τέλος..
   Χιλιάδες ο ένας, εκατομμύρια ο άλλος Δις ο τρίτος. Η διεθνής των τρωκτικών που τους βγάζαμε το καπέλο. Καλημέρα κύριε Διευθυντά.
 Πως είσθε κύριε Διοικητά ;
   700 Τρις εκατομμύρια υπάρχουν κατατεθειμένα στις Παρθένες νήσους
Τι παρθένες δηλαδή που αυτές αποδεικνύονται… οίκος ανοχής των δισεκατομμυριούχων. Με πρώτους τους Κινέζους, Α ρε Μάο πήγες αγκαλιά με το κόκκινο βιβλίο σου κι εσύ!!!
   Απορεί ο Χρηστάρας :Με πόσα μηδενικά γράφετε το Τρις; Για σκέψου δηλαδή την ειρωνεία του πράγματος. Όσα πιο πολλά μηδενικά έχεις τόσο πιο πλούσιος είσαι. Τόσο πιο «κύριος !» να λες
   Γύρω – γύρω όλοι στη μέση οι εκατομμυριούχοι. Αυτοδημιούργητοι όλοι τους,  μετά την μεταπολίτευση όπου κατάφεραν χάρη στο μυαλό τους –και με την έλλειψη μυαλού των άλλων-να αναρριχηθούν και σήμερα υποκλινόμαστε μπροστά τους. Τα σέβη μου κύριε Υπουργέ.
  Μα πως γίνεται –απορεί ο αφελής της συντροφιάς. Δεν υπήρχε έλεγχος ή ήταν  όλοι στο κόλπο. Καθημερινά και κάποιος άλλου μοστράρεται ως εν δυνάμει απατεώνας.
     Μιλάμε για εκατομμύρια πια και όχι για χιλιάδες την ώρα που εμείς προσπαθούμε να οικονομήσουμε τα λεφτά για το χαράτσι .Μία είκοσι δηλαδή. Μεροδούλι- μεροφάει – κι αυτό αν υπάρχει- απλώνοντας το χέρι. Τον άρτον ημών τον επιούσιον δως ημίν σήμερον.
  Μα πως τα κάνουν τα λεφτά –αναρωτιέται ο Χρηστάρας .Κότες είναι και γεννάνε. Ο μακαρίτης ο Ωνάσης είχε πει «το βασικό είναι να κάνεις το πρώτο σου εκατομμύριο. Από εκεί και πέρα έρχονται μόνα τους» Δηλαδή για τα καθ ημάς. το δύσκολο είναι να κάνεις την πρώτη σου κομπίνα ή να αρπάξεις την πρώτη σου μίζα. Από εκεί και πέρα συνηθίζεις και  έτσι και άρχισες δε σταματάς. Άσε που δε σ`αφήνουν κιόλας  διότι ο ένας κρατάει τον άλλον.
 - Κερνάς καφέ- ρωτάει,
  Δώσε βάση  δευτερολογεί, Βάζει το χέρι του στην τσέπη ο ένας και τραβάει τα χιλιάρικα όπως ο μάγος τους λαγούς από το καπέλο του .Κάνεις έτσι εσύ και μετράς τα ψιλά σου αν βγαίνουν να πάρεις ένα κρουασάν του εγγονού σου που σου κλαίγεται «παππού τι μου έφερες» ;
  Χρωστάς μισό  χιλιάρικο και σου στέλνει η εφορία ειδοποιητήριο «θα σου κατάσχουμε το σπίτι» Απατεώνας ο άλλος κλέβει μέχρι και της Παναγίας τα μάτια και δεν τον πειράζει κανείς. Γιατί ;
  Διότι σου λέει-εσένα κλέβω; Το κράτος κλέβω, χαράς τα μπρόκολα Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω! Όριστε; Ούτε χαλίκι δεν πέταξαν, όχι κοτρώνα.
  Έρχεται ο άλλος και σου μοστράρει μια βαλίτσα γεμάτη χιλιάρικα. Μια υπογραφή κύριε και όλος αυτός ο θησαυρός γίνεται δικός σου. Πάρε βρε ζώον που χαραμίστηκες  μια ζωή μεροδούλι – μεροφάει. Δε βλέπεις τον  τάδε; Πως νομίζεις ότι κυκλοφορεί με πόρσε; Με τον ιδρώτα του; Από το μισθό του; Λάθος. Τα λεφτά του κράτους τρώει. Το ότι σε τελευταία ανάλυση κλέβει όλους μας, γιατί αυτά που λείπουν τα πληρώνουμε εμείς, είναι μια άλλη ιστορία, ποιος το σκέφτεται έτσι; Πάρε σου λέει  να παντρέψεις την Αννούλα σου , να πάρεις κι ένα μονόπετρο στη γραμματέα σου που σου τρώγεται « Όλο στη γυναίκα σου παίρνεις .Εμένα  που σου κάνω όλα τα… κόλπα τη βγάζεις με παγωτό χωνάκι»
 Εκεί είναι που σε τουμπάρει κι έτσι κι αρχίσεις δε σταματάς. Δε σ` αφήνουν να σταματήσεις διότι βρίσκεσαι στη φάκα και το κλειδί το κρατούν οι ίδιοι που σε βάζουν να κλέψεις.   
  Και η φυλακή; Οι χειροπέδες ;Το ρεζιλίκι;
  Σώπα βρε. Τα λεφτά είναι σφουγγάρι τα σβήνουν όλα, Οι περισσότεροι έξω είναι και κυκλοφορούν κύριοι και όταν γίνουν εκλογές θα σου  ξαναζητήσουν την ψήφο σου. Ψηφίστε μας λαέ να… φάμε και τα υπόλοιπα  Αμφιβάλλετε;
 
                         Σταύρος Ιντζεγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: