Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ 15-3-14



                                                     Καθ οδόν       
 
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ
 
    Πόσο κοστίζει η ζωή
    στη Δύση στην Ανατολή ;
    Στη Δύση μια θαλασσοταραχή
    Μια σφαίρα μόνο στην Ανατολή
    ------------
     Επτά νεκροί μεταξύ των οποίων 2 παιδιά είναι ο θλιβερός  απολογισμός του ναυαγίου, ανοικτά της Μυτιλήνης, όταν  ανετράπη  λόγω της επικρατούσης θαλασσοταραχής, η  βάρκα που τους μετέφερε. Για λαθρομετανάστες  ο λόγος που προσπαθούσαν να  μπουν στην Ελλάδα και εγκαταλειφθήκαν στην τύχη τους- όπως συμβαίνει συνήθως-μόλις  μπήκαν στα Ελληνικά νερά, προερχόμενοι από πού αλλού; Από την «καλή μας γείτονα !» Τουρκία .
    Θέμα ρουτίνας θα πείτε. Καθημερινά κάποιος  ή κάποιοι λαθρομετανάστες πνίγονται στα γαλάζια νερά του Αιγαίου που τείνει να μετατραπεί σε υγρό τάφο μεταναστών, καθώς εγκαταλείπονται στην τύχη τους, από τους δουλέμπορους που  τους μεταφέρουν.
    -Ρουτίνα;
    Είναι η ανθρώπινη ζωή  ένα αντικείμενο που υπόκειται στη λογική της ρουτίνας ; Του συνηθισμένου; Του ανάξιου να ασχοληθείς ; Ένας άνθρωπος λευκός , μαύρος, κίτρινος , άνδρας, γυναίκα, Ευρωπαίος Αμερικανός, Ασιάτης, παιδί, έφηβος ή ηλικιωμένος ένα πλάσμα  Θεού που ζει κινείται υπάρχει με τη συγκατάθεση του Υψίστου και να αντιμετωπίζεται η ζωή ή ο θάνατός του σαν μια υπόθεση άνευ σημασίας; Σαν ρουτίνα !
    Δυσκολεύομαι να συναινέσω . Δυσκολεύομαι να συμφωνήσω  με τον φίλο, που διαβάζοντας την είδηση στον πρωινό καφέ μας, υπογράμμισε με κάποια δόση δυσφορίας «ωχ αδερφέ είναι είδηση κι αυτή. Καθημερινά οι δουλέμποροι μεταφέρουν και μάλιστα έναντι πανάκριβου κομίστρου κάποιους φτωχοδιάβολους που προσπαθούν να  ζήσουν»
  -Ναι να ζήσουν. Κι αυτό είναι που κάνει την κάθε περίπτωση ξεχωριστή, γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή οντότητα. Είναι δημιούργημα του Θεού, δεν είναι κατασκεύασμα μιας ανθρώπινης μηχανής, Δεν είναι αντικείμενο.
   Και δεν έχει σημασία αν είναι οικονομικοί μετανάστες, ή πολιτικοί  φυγάδες ή  φυγόδικοι του ποινικοί  δικαίου. Ένοχοι ή αθώοι. Ότι και να είναι, είναι άνθρωποι. Όπως  σεις, όπως εγώ , όπως εμείς.
    Μεγάλο το θέμα της μετανάστευσης  δύσκολα μπορεί να αναλυθεί ή να κριθεί.
   Ανθεί το σύγχρονο δουλεμπόριο με τεράστια κέρδη –καθώς λένε οι ειδήμονες και θα ζει όσο θα υπάρχουν από τη μια μεριά οι δυστυχισμένοι που θα κυνηγάνε ένα όνειρο σε μια ελεύθερη χώρα ή μπορεί και μια ασυλία κι από την άλλη  κάποιοι αδίστακτοι εκμεταλλευτές του ανθρώπινου πόνου ή της ανάγκης. Άνθρωποι ανάλγητοι που θα χρησιμοποιούν τη δυστυχία του άλλου για να πλουτίσουν οι ίδιοι. Ένας υπόκοσμος που τρέφεται όπως οι ύαινες, από την ανθρώπινη δυστυχία.
   Υπολογίζεται σε εκατομμύρια ό τζίρος. Λένε πως η λαθραία μεταφορά μεταναστών στοιχίζει  από χίλιες έως δύο και τρεις χιλιάδες ευρώ–ανάλογα το ποιοι  και πώς σε περνούν, που σε πάνε και με τι βαθμό ασφαλείας. Διότι δεν πρόκειται για μεμονωμένους  διακινητές. Υπάρχει  ένα ολόκληρο δίκτυο που παίρνει μέρος και όπου ο καθένας από το πόστο του εξασφαλίζει τη λαθραία μεταφορά. Μια μαφία– καθώς είναι η σύγχρονη  επωνυμία της οργανωμένης παρανομίας - η οποία ανάλγητη πλουτίζει από τον ανθρώπινο πόνο.
   Κακός μας δαίμονας, στην περίπτωση της από το Αιγαίο παράνομης διακίνησης, η Τουρκία που τους  διώχνει –ίσως και τη συμφέρει για να  απαλλαγή από  αντιφρονούντες ή φυγόδικους ή δυστυχισμένους που θα πρέπει να  περιθάλπει. Το σπουδαιότερο πάντως κίνητρο – λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα – είναι το ότι από εκεί αρχίζει η αφαίμαξη των δυστυχισμένων  που προσπαθούν να διαφύγουν και οι οποίοι πληρώνουν το μερίδιο τους μέχρι τα παράλια στους Τούρκους  μεσολαβητές πριν καταβάλουν το δεύτερο τίμημα των …διοδίων που ίσως είναι και το σπουδαιότερο, γιατί και δίνουν ότι έχουν και δεν έχουν αλλά παίζουν και τη ζωή τους κορώνα, γράμματα. Συνήθως οι δουλέμποροι τους  φέρνουν μέχρι τα Ελληνική νερά  και τους εγκαταλείπουν φροντίζοντας με κάποιο τρόπο να ειδοποιηθούν οι ελληνικές αρχές και  -τι άλλο να κάνουν;-να τους συμμαζέψουν.
  Πόσο πουλιέται η ζωή, στη Δύση στην Ανατολή !
  Μια εβδομάδα ακούμε για το μπόινγκ που εξαφανίστηκε. Δελτία  ειδήσεων, πρωτοσέλιδα, τηλεοπτικές εκπομπές ρωτάνε τι έγινε  το αεροπλάνο. Κανείς δε ρωτάει τι έγιναν οι 232 επιβάτες. Ζουν; πεθάνανε;
232 ψυχές ποιος τις αναφέρει πέρα από τους συγγενείς    τους ;
Από το πρωί έως το βράδι άλλο δε ακούμε. Το αεροπλάνο αναφέρουν. Για το αεροπλάνο μιλάμε, αντί να λέμε για τους 232 επιβάτες.
 Πέστε μου. Πόσο πουλιέται η ζωή στη Δύση στην Ανατολή ;
                    Σταύρος Ιντζεγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: