Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΓΝΩΜ,Η 21/2.14



                                                          
                                                      ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

    ΕΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΟ  ΕΙΣ ΚΑΘΕΤΗΡΑ  ΕΝΑΝ
  
    Καρνάβαλε κι αποκριά. Στην τελική  του ευθεία το καρναβάλι, Γι` αυτό λέω να το ρίξουμε έξω. Αρκετά μας μαυρίζουν  την καρδιά οι ειδήσεις πρωί-βράδι. Ελάτε να γελάσουμε.
   Βρήκα ανάμεσα σε χαρτιά και αποκόμματα  εφημερίδων  που γεμίζουν τα συρτάρια μας, μια είδηση που αξίζει, να σας φτιάξω το κέφι Δευτέρα πρωί, να πάει καλά η εβδομάδα!
  Πήγε να παντρευτεί με τον καθετήρα στο πλάι του, γιατί ήταν η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου (Καθημερινή  1978)
     Έφυγε από το νοσοκομείο , όπου τον ετοίμαζαν για  εγχείρηση , για να προλάβει να χορέψει τον χορό του Ησαϊα  , την ημέρα των ερωτευμένων.
-         Γιατρέ μου πετάγομαι δυο λεπτά να παντρευτώ και γυρίζω να μου αλλάξεις καθετήρα .
 Το ζευγάρι που συζούσε επί εφτά χρόνια  αποφάσισε να νομιμοποιήσει τις σχέσεις του  στο παρά πέντε .Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
 « Ανέστη μου δεν ξέρεις τι…μας βρίσκει. Δε με παντρεύεσαι να μη χάσω τη…σύνταξη ;»
Πρακτικό μυαλό οι γυναίκες,  σκέφτονται τη μέλλουσα ζωή για τον άντρα τους και την παρούσα για τον εαυτό τους .Απόδειξη  ότι στην γαμήλια τελετή οι γυναίκες φοράνε  λευκά ενώ οι άντρες …κατάμαυρα !
  «Χριστόφορε γιατί μου το ΄κανες αυτό » - ωρύεται η χήρα  μπροστά στο φέρετρο .
Ακόμα κι εδώ τον εαυτό της σκέφτεται - σχολιάζει ο φίλος μου.
  Βλέπετε όλες οι τραγωδίες τελειώνουν με ένα θάνατο . Όλες οι κωμωδίες αρχίζουν με έναν γάμο. Λόρδος Βύρων .
     Παλιά όταν η γυναίκα  ζούσε με την πατρική επιτήρηση λέγανε ότι η γυναίκα παντρεύεται για να αποκτήσει την ελευθερία της , ο άντρας για να τη χάσει..Στον γάμο έλεγε ο Όσκαρ Γουάιλντ .οι γυναίκες δοκιμάζουν την τύχη τους . Οι άντρες την παίζουν κορώνα – γράμματα. Είχε δίκιο αυτός που είπε : Ο γάμος είναι η πιο κουτή πράξη, που κάνουν οι πιο έξυπνοι άντρες .
   Μοναδική η περίπτωση του  ερίφη που πέταξε τα σωληνάκια , φόρεσε το παντελόνι του πάνω από τις πυτζάμες  και πήγε να παντρευτεί .Ιδού ο νυμφίος έρχεται ,
Τον είδε ο παπάς και κούνησε το κεφάλι του : Έσονται οι δύο εις καθετήρα έναν .
- Πάτερ , λατρεύω τη γυναίκα μου.
- Μη θορυβείσαι τέκνο μου.Ουδείς αναμάρτητος !
Ασυνήθιστη βέβαια η περίπτωση του ανθρώπου, που ενώ συζούσε επί εφτά χρόνια, θυμήθηκε να την παντρευτεί , λίγο πριν από την εγχείρηση  .- Παπά μου δεν θέλω να πάω στην κόλαση , ανύπαντρος
- Έννοια σου  ευλογημένε μου. Και ζωντανός εκεί θα ζήσεις !
Απορεί κανείς. Μα επί τόσα χρόνια δε σκεφτότανε τον γάμο , έπρεπε να φτάσει στο χείλος του ..γκρεμού για να το πάρει απόφαση ; Έλα ντε !Με τα πολλά στη φυλακή και με τα λίγα μέσα- είπε ο άνθρωπος : Αποθανέτω η ψυχή μου μετά του άλλου…φύλου .
Ο ιδανικός γάμος έχει πει ο Νίτσε είναι ανάμεσα σε ένα κουφό και μία τυφλή. Αυτός για να μην ακούει τη γκρίνια της και αυτή για να μη βλέπει τα ξεπορτίσματά του.  Η συγχωρημένη η γιαγιά έλεγε Η επιτυχία ενός γάμου περνάει  μέσα από την κουζίνα, η αποτυχία του μέσα από τα οικονομικά τους Αν και διάσημος μισογύνης ο Ανατόλ Φρανς (πέθανε ωστόσο τύφλα στο μεθύσι  στην αγκαλιά μιας γυναίκας) έλεγε  ότι οι άντρες  ζητάνε να παντρευτούν μια γυναίκα να τους ανέχεται Οι γυναίκες  έναν άντρα  να τους τρέφει..
    Πάντως για να συνοψίσουμε το ιδανικό του άντρα είναι να βρει μια έμπειρη…παρθένα .Της γυναίκας ένας πάμπλουτος νεαρός!
   Υπάρχουν βέβαια  και οι αντίθετες απόψεις  .Απόδειξη ότι όσοι χωρίζουν ξαναπαντρεύονται .Μερικοί μάλιστα την ίδια γυναίκα (το άκρον άωτον της διαστροφής ε;) Όπως  και να έχει όμως, το πρόβλημα γάμος θα εξακολουθεί να είναι το δεύτερο μετά τον τετραγωνισμό του κύκλου πρόβλημα άλυτο.Όσοι παντρεύονται ζηλεύουν τους ανύπαντρους ενώ οι ανύπαντροι  τους παντρεμένους . Βρίσκεις άκρη ;
                            Στ  Ιντζεγιάννης

 Υγ Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Στ. Ιντζεγιάννη «Ανατολικά του Βορρά» Πωλείται στα κεντρικά βιβλιοπωλέια. Σ.Ι






























Δεν υπάρχουν σχόλια: