Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΓΝΩΜΗ 28/2/14





                                                     ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

      ΝΗΣΤΕΥΕΙ Ο ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
   
   Καλή Σαρακοστή από χτες .Αποκριά τέρμα. Όσοι νέοι, καιρός να μαζευτείτε σπίτι. Εμείς οι παλαιοί έτσι κι αλλιώς, σπίτι, κρεβάτι, εκκλησία. « Νηστεία και προσευχή» παραγγέλλει ο εκκλησιαστής.  Νηστεύει ο δούλος του Θεού γιατί φαϊ δεν έχει, λέγανε παλαιά, τότε που ο κόσμος νήστευε όχι μόνο γιατί το έλεγε η εκκλησία, αλλά κυρίως γιατί δεν είχε. Πάσχα Χριστούγεννα  το κρέας οι φτωχοί, μια φορά το δεκαπενθήμερο οι πλούσιοι, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο αυτό, τώρα  που ο τόπος γέμισε ψησταριές και σουβλάκια. Είναι γνωστό το ανέκδοτο του σπαγκοραμμένου  που όταν του είπε η γυναίκα του να αγοράσουν κρέας απόρησε. Πότε κιόλας ήρθε  το Πάσχα! 
   Καθαρή Δευτέρα χτες,. Και όσα εν βίω ήμαρτον ως αγαθός και ελεήμων Θεός  συγχώρησον
   -Ο Θεός μπορεί να συγχωρεί στον ουρανό, αλλά εδώ στη γη εγώ δε συγχωρώ με τίποτε, είπε του Παμίνου η κυρά Χαρίκλεια, που γύρισε σε τσακίρ κέφι και με κοκκινάδι στον γιακά!!!
   Άντε να της εξηγήσεις –απολογείτε ο φίλος- ότι με φίλησε η κόρη της μανάβισσας γιατί τη …δάνεισα δυο κατοστάρικα! «και μην το πείτε της μαμάς  κύριε Παμίνο κι εγώ… ότι θελήσετε!!!
   Στον απόηχο του καρναβαλιού το χρονογράφημα. Το φιλοσοφούμε στον πρωινό καφέ, με βαρύ γλυκό και όχι !.
  Κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο, λέγανε οι παππούδες μας. Γλεντήσαντες ή μη, χορέψαντες ή όχι, αρτιθέντες ή  απλώς επιθυμίσαντες, «φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο» που λέει ο λαός, καιρός να μαζέψετε τα μυαλά σας  και να μπείτε σε μια εκκλησία να ανάψετε κερί: Απόστρεψον το πρόσωπόν Σου από των αμαρτιών μου! Πέστε και κανένα «σ`αγαπώ» στη γυναίκα σας. Ψυχούλα έχει κι αυτή .Ξέρει ότι είναι ψέματα, αλλά όσο και να πεις, της αρέσει. Άλλωστε μπροστά στα ψέματα που σας αραδιάζει αυτή καθημερινά, ένα  ψεματάκι δικό σας τι αξία έχει. Όπως έλεγε και ο Σοπενάουερ η συζυγική ευτυχία στηρίζεται σε δύο πράγματα. Στην ικανότητα του ενός να λέει ψέματα και στην τέχνη του άλλου να κάνει ότι δήθεν τα πιστεύει. Από εκεί και πέρα …όποιος γελάσει τον άλλον!!!  
  Το διηγείται ο Χρηστάρας και σπάμε πλάκα. Γνώρισε μια παλαβιάρα Ρουμάνα 40 χρόνια νεότερή του και όταν ξάπλωσαν του είπε.
  -Να βάλουμε καλού -κακού το πιεσόμετρο να παρακολουθούμε και την πίεσή σου, μη μας βρει κανένα κανένα  κακό και δεν έχω και άδεια παραμονής .Σκέτη ξεφτίλα δηλαδή !!! 
  Το φιλοσοφεί η παρέα στον πρωινό καφέ συζητώντας, τι άλλο, αναμνήσεις από την εποχή που είμαστε νέοι και τραγουδούσαμε στους δρόμους. «Δεν πάω σπίτι μου απόψε, θα χαρώ την όμορφη  βραδιά»
  Η μόνη δικαιολογία που την παραδέχεται και η εκκλησία είναι ότι: Ουκ έστιν άνθρωπος ος ζήσεται και ουχ` αμαρτήσει. Εξ άλλου κακά τα ψέματα, τι αμαρτία εμείς, τώρα και πίσω. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Όταν είμαστε νεαροί. Ακόμη και το καρναβάλι στην εποχή μας κατάντησε μια ανιαρή υπόθεση, από τότε που καταργήθηκε η μάσκα  και οι μασκαράδες κατάντησαν θέμα πολιτικών και πολιτικής.!
   Καθαρή Δευτέρα σημαίνει κάθαρση σώματος και ψυχής, αλλά πώς να ξεφύγεις από τις αναμνήσεις μιας νιότης, που κύλησε ανέμελη παρ` όλο  που τα χρόνια ήταν μιζέρικα και δεν είχαμε τις ανέσεις που έχουμε  σήμερα. Εκείνο το καρναβάλι, εκείνα οι χοροί, εκείνο το ξεφάντωμα στους δρόμους που τραγουδούσαμε «Έλα μια νύχτα ν`      αλητέψουμε να πιούμε και να μπερμπαντέψουμε»»Το μπουρμπούλι. Τα ντόμινα. Οι  μουσικές
    Πόσο μακριά είναι όλα αυτά. Χτες στον καφενέ θυμηθήκαμε  νεανικές τρέλες. Έχει δίκιο ο Όσκαρ Γουάιλντ «Απόλαυση είναι ότι τελειώνει πριν το χορτάσεις»
     Πάμε να φύγουμε  είπε κάποια στιγμή ο Μηνάς και μπήκαμε να ανάψουμε κερί την Ευαγγελιστρία. Μέσα στη ησυχία της εκκλησίας μ` εκείνη την ακαθόριστη μυρωδιά του λιβανιού και τους Αγίους ένα γύρω να παραστέκουν σοβαροί και ελεήμονες, η ευεργετική σιωπή έρχεται να καθαρίσει τις σκέψεις, να γεμίσει την ψυχή με μια πρωτόγνωρη αγαλλίαση και να γεμίσει τα μάτια από φως ιλαρό αγίας δόξης.
  Δεν ξέρεις πόση ανάγκη το είχα αυτό το πρωινό κερί στην εκκλησιά –μου είπε. Έχει δίκιο ο εκκλησιαστής .Κάθαρση όχι μόνο σώματος  αλλά ψυχής κι αυτό μόνο εδώ μέσα μπορείς να το πετύχεις.
-Ψέματα ;
                            Σταυρος Ιντζεγιαννης







  




Δεν υπάρχουν σχόλια: