Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΓΝΩΜΗ 28/4/2014




                                   ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
     -ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ
    - ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ

     Καλά περάσαμε τη Λαμπρή μόνο που φέτος συνέβησαν ανάποδα. Ενώ πρώτα  έρχεται η σταύρωση και μετά η Ανάσταση φέτος πρώτα  γιορτάσαμε την Ανάσταση και μετά θα ακολουθήσει, λένε, η…Σταύρωση και εν συνεχεία η εβδομάδα των Παθών.
  Γιορτάσαμε χθες και τη γιορτή της  συζυγικής…απιστίας (!) του Θωμά γαρ – χρόνια μας  πολλά- και τελικά δεν έμεινε μία. Που τα ξοδέψαμε; Να μας έλειπε και το αρνί και η σούβλα και τα χρόνια πολλά και τα ξεπορτίσματα. Και σου έλεγα  μη ξανοίγεσαι- λέει η συμβία μου. Είδες  εκείνη την ξανθιά που σε γλυκοκοίταζε η ξετσίπωτη  κι άρχισες τα χουβαρνταλίκια. Κέρνα και ξανακέρνα. Άντε να βγάλουμε το μήνα με δανεικά πάλι !   
   Δεν έχει και άδικο (εκτός από την περίπτωση της ξανθιάς, η οποία όχι που να το παινευτώ, αλλά πώς να το κάνουμε, το κορίτσι έχει …καλό γούστο!)
   Κατά τα άλλα καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε, μερικοί μια μπουκιά  έτσι  για συγχώριο, άλλοι ολόκληρο αρνάκι, πέσαμε και με  τα μούτρα στο κοκορέτσι –τίγκα η χοληστερίνη 3.30–δε βαριέσαι όμως  «βίος ανεόρταστος  μακρύ οδός απανδόκευτος» – που έλεγε ο Δημόκριτος. Δηλαδή απλοελληνικά ότι φας , ότι πιείς κι ότι αρπάξει ο …απαυτούλης σου. Είχε δίκιο ο Καζαντζίδης- ή κάποιος άλλος δε θυμάμαι- που τραγουδούσε , δυο πόρτες έχει η ζωή άνοιξα μια και μπήκα και όταν θέλησα να βγω, κλειστή την άλλη  βρήκα ! Ρίξαμε και κάτι μπαλωθιές ένεκα το έθιμο, που λέει, ένας να πάει στη φυλακή κι άλλος να πάει στο χώμα.
   Προσευχηθείτε για τη γυναίκα μου  είπε ο φουκαράς ο τουρίστας που η γυναίκα του χαροπαλεύει. Και προσευχή κάνουμε και ευχέλαιο, να γλιτώσει η γυναικούλα, εμείς να δούμε πως θα γλιτώσουμε  από τα σκάγια αυτών που από το Χριστός Ανέστη  έχουν ακούσει μόνο το θανάτω θάνατον πατήσας και πατάνε κι αυτοί τη σκανδάλη κι όποιον πάρει ο Χάρος. Παράδοση –λένε. Παράδοση να σπάμε τα μπότια όχι και τα κεφάλια. Ο Άδης επικράνθη – διαβάζει ο παπάς, αλλά κι εμείς δεν πήγαμε πίσω. Επικράνθημεν!
    Όπως και να έχει, θες έτσι, θες αλλιώς, γιορτάσαμε τη Λαμπρή και ξεχαστήκαμε μέσα στη χαρά της Ανάστασης που αποτελεί και τη μεγάλη ελπίδα όλων μας, είτε σε επίπεδο κράτους, είτε σε επίπεδο οικογένειας.  Άλλωστε αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία το ένα επηρεάζει το άλλο. Δεν έχουν οι πολίτες, δεν έχει και το κράτος. Και όταν δεν έχει το κράτος δεν έχουν και οι πολίτες –εκτός  βουλευτών φυσικά !
    Μετά τη Ανάσταση κοινωνήσαμε και μερικοί που ακούσαμε ότι προλαβαίνουμε να μετανοήσουμε και στο δώδεκα παρά πέντε. Τράβα να κοινωνήσεις καλού, κακού λέει η γυναίκα μου, βράδι είναι, οδηγείς-ξέχασες και τα γυαλιά σου-δε ξέρεις τι μας βρίσκει. Δεν έχεις κάνει και διαθήκη!!!
   -Να φας τη γλώσσα σου !!!   
   Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στο Αναστάσιμο μήνυμα του ότι  θα μοιραστεί το πλεόνασμα (μετά τις εκλογές ε;) που άλλους χαροποίησε και άλλους τρομοκράτησε, διότι όπως γνωρίζουμε όσοι αποφοιτήσαμε από την έκτη Δημοτικού, για να δώσεις  σε κάποιον πρέπει να πάρεις από κάποιον άλλον. Κάτι θα περικόψουν πάλι. Άγνωστον  ακόμη τι, πόσο και  από ποιούς.  Η αντιπολίτευση επιμένει ότι  θα το ανακοινώσουν μετά τις εκλογές, για σιγουριά!
  -Λες ;
   Πως να μη τρομοκρατηθεί φίλος μου γιατρός, συνταξιούχος, ο οποίος  εισέπραττε  από τρεις συντάξεις- καθ`ομολογίαν του- 4700 και τώρα  του περικόψανε τις 1500.Για πες μου με ρωτάει είναι δυνατόν να ζήσει κανείς με 3.500.
  -Αδύνατον γιατρέ μου. Το περίεργο είναι όμως ότι μερικοί ζουν και με 800 ακόμη και με 500 και με 350!
 - Τι λες- απορεί. Πως τα καταφέρνουν ; Μπράβο τους.
  Πώς να μη θυμηθείς τη μακαρίτισσα τη Κωνσταντάρα σ` εκείνο το φιλμ: Άτιμη κενωνία άλλους  τους ανεβάζεις και άλλούς τους κατεβάζεις !!!
   Όπως και να έχει η ζωή μπαίνει ξανά στο συνηθισμένο της  ρυθμό –αν μπορεί να το πει κανείς αυτό- καθώς τη μια μέρα διαδέχεται μια άλλη πιο βασανιστική από την προηγούμενη. Η οικονομική κρίση μοιάζει σαν ένα μυθικό τέρας – ένας σύγχρονος Μινώταυρος – που ζει από ανθρωποθυσίες. Το είπε άλλωστε και ο Στουρνάρας όταν ρωτήθηκε για την πορεία της οικονομίας :Προσπαθώ να βγω από τα αδιέξοδα αλλά… δε θυμάμαι από που μπήκα !!!
                       Σταυρος Ιντζεγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: