Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ 17/5/14



                                                                   ΚΑΘ ΟΔΟΝ   
     ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
 
     Χριστός Ανέστη αδελφοί μου
     Αληθώς Ανέστη ο Κύριος  
Προεκλογική η συζήτηση  την πρωινή καφετέρια  όπου η γερουσία του καφενέ εν πλήρη απαρτία, λόγω του προεκλογικού ενδιαφέροντος, έχει βάλλει κάτω τα ψηφοδέλτια, ολόκληρο τραπέζι, 2880 υποψήφιοι και το ψάχνει λεπτομερώς και περιδιαγραμμάτου.
  -Εγώ λέω, αυτός εδώ είναι καλός, σοβαρός και νουνεχής
 - Ποιός  αυτός ; Για ρώτα να δεις. Αυτός δε μπορεί να βάλλει σε σειρά ούτε τα παιδιά του και θα βάλλει ολόκληρο Δήμο; Ξέρεις τι ώρα γυρίζει το πρωί η κόρη του; Με το γαλατά που λέγανε παλαιά! Σκέψου δηλαδή.
 Απορρίπτεται παμπηψεί!
-Έχεις γνώμη για τον τάδε-ρωτάει ο Χρηστάρας  ξεχωρίζοντας ένα άλλο ψηφοδέλτιο.
  -Ω, ω, αυτός; Να σας πω εγώ, επεμβαίνει ο Παμίνος. Ξέρεις τι χρωστάει στην αγορά; Αυτός δεν κουμαντάρει τα δικά του οικονομικά και θα κουμαντάρει τα οικονομικά του Δήμου. Δε λες μη του πάρουνε και το σπίτι που μένει!!!
  -Εγώ προτείνω τον Χ… λέει ο Μεμάς και δείχνει έναν υποψήφιο που ποζάρει χαμογελαστός και …σίγουρος.
 -Α. πα. πα. Ούτε  που να το σκεφτείς. Τον βλέπω την Κυριακή στην εκκλησία. Ανίερος. Ο ψάλτης διαβάζει τον απόστολο κι αυτός κουβεντούλα με τον διπλανό του. Άσε που δεν το έχω δει όσο τον ξέρω να πάει να κοινωνήσει. Δεν έρχεται να λειτουργηθεί αλλά να τον δούνε ότι είναι τάχα χριστιανός!
  -Παίζει ρόλο αυτό;  Είναι κριτήριο;
 - Ε, πως δεν είναι. Ο άνθρωπος που δε σέβεται τον Θεό θα σεβαστεί  τους Δημότες; Για πείτε μου;
  Στο κόσκινο υποψήφιοι Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ένας – ένας. Μικρή η κοινωνία μας, λίγο πολύ γνωριζόμαστε-άσε που  κι αν ακόμη δεν τον γνωρίζεις  προσωπικά, τα σέα και τα μέα του καθενός, από την ώρα που εκτίθεται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) βρίσκονται  σε κοινή θέα και στο στόμα του καθενός.
   Η συζήτηση γενικεύεται χωρίς να το καταλάβουμε και το κοινωνικά σχόλιο (παλιά το λέγανε κουτσομπολιο!) υπογράφει ή διαγράφει ψηφοδέλτια και  υποψηφιότητες .
  -Δηλαδή θα κρίνουμε με βάσει τα κουτσομπολιά για τον έναν και τον άλλον. Τι κάνει στο σπίτι του ή που γυρίζουν τα παιδία του ή  που πίνει καφέ η γυναίκα του; Γειτονιά  θα καταντήσουμε
  Ο κύριος Αγαμέμνων- πάλαι ποτέ ανώτερος νομαρχιακός υπάλληλος και ήδη συνταξιούχος- ο έστιν κατά τεκμήριον σοβαρός, που πίνει το καφεδάκι με παξιμαδάκι κατά την παράδοση, επεμβαίνει από το διπλανό τραπέζι
  - Γειτονιά ; Γιατί όχι; Μακάρι να την είχαμε ακόμη τη γειτονιά που την εξαφάνισε η πολυκατοικία. Τι ήταν η γειτονιά παρακαλώ – ο χωροφύλαξ της ηθικής μεγάλων και μικρών και όχι μόνο, αλλά και του ήθους και της συμπεριφοράς και της βιωτής του καθενός.
   Λειτουργούσε άτυπα μεν-έστω και με τα λάθη ή τις υπερβολές της μερικές φορές- αλλά υπολογίσιμα από όλους. Έκρινε και εκρίνετο.
  Τι θα πει ο κόσμος,- λέγαμε και συμμαζευόμαστε. Προσέχαμε πράξεις  και λόγια, φροντίζοντας μη πέσουμε στο στόμα της γειτονίας  που λειτουργούσε σε μερικές περιπτώσεις σαν οδοδείκτης. Ήλεγχε το κάθε βήμα. Άστοχα μερικές φορές-ίσως, αλλά οπωσδήποτε κριτής. Μπορεί άδικος και κακεντρεχής σε  κάποιες περιπτώσεις, που –ναι έβγαζε και το άχτι του, τα απωθημένα του, τη ζήλεια του, αλλά αυτός ο φόβος σε έκανε να προσέχεις. « μη το μάθει η γειτονιά, καήκαμε» ή «μη πέσουμε στο στόμα  της κυρά Λίτσας και ποιος μας γλιτώνει!»  
 Αυτός ο φόβος έμοιαζε σα φρένο σε παρορμητικές συμπεριφορές. Και πολλές φορές, αυτός ο έλεγχος στάθηκε σωτήριος. Δυσκόλεψε ίσως τα πράγματα, αλλά λειτούργησε και φράχτης για να μη λοξοδρομίσουμε σε μονοπάτια που οδηγούν σε κατακραυγές. Η γειτονιά και ο παπάς της ενορίας ( ενορία μιας παλιάς εποχής) γειτονιά κι αυτός, ο πνευματικός ταγός για όσους υπολογίζαμε τη συμβουλή του και τι συμβολή του στο «χριστιανικώς διάγειν»
-Εγώ λέω να ψηφίσω αυτόν. Ακούω ότι είναι σοβαρός.
- Εσύ ναι. Αλλά για ρώτα και τον παπά – Κώστα, γιατί τον διώξανε από το παγκάρι και μετά μου λες!!!
 Σε δίλημμα η γερουσία του καφενέ. Ζητείται, αδιάφθορος, σεμνός,  οικογενειάρχης, πατριδολάτρης, νουνεχής, θρήσκος, καλλιεργημένος με γνώσεις, με κοινωνική προσφορά με αδιαφιλονίκητη την έξωθι «καλήν μαρτυρίαν».
 -Με άλλα λόγια ψάχνεις για Άγιο;
 -Όχι. Ζητάω Χριστιανό με φόβο και φώτιση Κυρίου. Ζητάω πολλά;
  Εδώ είναι που λένε, απορία ψάλτου …βηξ!!!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗΣ


   

      

Δεν υπάρχουν σχόλια: