Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΓΝΩΜΗ 23/5/14



                                              ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
    ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

  Εδώ που τα λέμε , εγώ τους θαυμάζω. Ήταν όλοι τους ήρωες Κι αυτοί που ψηφίστηκαν κι αυτοί που απέτυχαν. Είτε μπήκαν για πρώτη φορά ή  μια που είχαν την καρέκλα κατοχυρωμένη –ολόκληρη πενταετία-ξανακάθισαν! Ακόμη κι αυτούς που ανεβοκατέβηκαν για τελευταία φορά τη μαρμάρινη σκάλα του Δημαρχείου η το μέγαρο της  ευρωβουλής στις Βυξέλλες κι αποχαιρέτησαν την…Αλεξάνδρεια εγώ τους παραδέχομαι. Μπράβο τους.
  Δεν είναι μικρό πράγμα ,ούτε εύκολο. Ξέρετε, τι αγώνα χρειάζεται μια προεκλογική εκστρατεία  κι ας είναι σε εποχή άγριας λιτότητας που όσο και να πεις περιόρισε τα πολλά ξανοίγματα. Ούτε τραπεζώματα, ούτε κεράσματα, ούτε χουβαρνταλίκια. Και μόνο τη φωτογραφία να  βάλλεις  στις εφημερίδες για μια –δύο εβδομάδες θέλεις του κόσμου τα λεφτά.
  Από εκεί και πέρα, ψηφοδέλτια που θα μοιράσεις στους φίλους, προγράμματα , βιογραφικό –απόφοιτος σχολαρχείου ,που γράφανε οι πατεράδες μας-και φυσικά , να τρέξεις, να παρακαλέσεις, να σφίξεις χέρια –και να θυμάσαι ονόματα, παντρεμένος, ανύπαντρος, με παιδιά, σώγαμπρος, χωρισμένος;- να μιλάς, να λες, να ψιλοτάζεις –είναι και ανεργία βλέπεις –να ιδρώνεις να μαζέψεις πέντε, δέκα φίλους να βγάλεις έναν δεκάρικο, να πεις το ποίημά σου, το παραμύθι σου!
  Και δεν είναι μόνο αυτό. Δε ζούμε στην εποχή του παππού μας που το χαμηλό πνευματικό επίπεδο σου επέτρεπε να πεις ότι αρχαϊκούρα, ή γκραν κοτσάνα σου ερχότανε για να κάνεις εντύπωση. Αλλιώς τα πράγματα τώρα. Λες  θα μοιράσω εισιτήρια  δωρεάν για τους άνεργους, τις ανύπαντρες, τους συνταξιούχους, τις νοικοκυρές , τους κληρικούς, τα παιδιά, τους φοιτητές, τους μαθητές, τις παντρεμένες άτεκνες, τους εργένηδες που συντηρούν γκαρσονιέρα , τους σώγαμπρους, τις πεθερές, τις ιερόδουλες –ψυχή έχουν κι αυτές-τους μετανάστες, τους ποδοσφαιριστές τους ηθοποιούς  και σε ρωτάνε αμέσως που θα τα βρεις τα λεφτά; Εδώ σε θέλω κάβουρα! Άντε να τους κάνεις μάθημα  πολιτικής οικονομίας που αφορά τον Ευρωπαϊκό Νότο και θα τα πληρώνει ο Ευρωπαϊκός βορράς. Να σε ακούσει δηλαδή ο Λαφαζάνης και να σε ξετινάξει «με τη Μέρκελ είσαι κύριε ή με τον Στουρνάρα;»
  Και να είναι μόνο  αυτό. Να σε σταματάει ο άλλος στο δρόμο και να σου ορκίζεται στη ζωή της πεθεράς του ότι θα σε ψηφίσει και να μετράς 1800 ψήφους μέσα στη χούφτα σου –υπερσίγουρους  σου λέω !-και μετά να ανακαλύπτεις ότι δε σε ψήφισε ούτε ο κουνιάδος σου, διότι λέει εγώ μια ζωή αριστερός  δε μπορεί να ψηφίσω καπιταλιστές κι ας σε έχει ρίξει στην προίκα γιατί και το χωράφι  με λιόδεντρα και το τριώροφο τα είχε υποθηκεύσει τρεις φορές και τα έφαγε στα ώπα ,ώπα και σε έχει  ταράξει στα δανεικά     
- Μα αριστερός είμαι κι εγώ-λες!
 -Ναι αλλά  είσαι γιαλαντζί –κάλπικος . Δεξιοκεντροαριστερός !
 Είναι κι αυτό για. Έτσι που ανακατευτήκαμε δημοκρατική αριστερά.  καπιταλιστική αριστερά, ευρωπαϊκή αριστερά, συνιστώσα αριστερά, πούρα αριστερά, ανεξάρτητη αριστερά, κεντροαριστερά, αριστερά της ελιάς, αριστερά της δεξιάς, δεξιά της ελιάς, δεξιά της δεξιάς, κεντροδεξιά της δεξιάς, ανεξάρτητη δεξιά , ελληνοδεξιά της δεξιάς  δεξιά των μεταναστών και δεξιά της  δεξιοαριστεράς και βάλε. Χώρια  οι τάσεις  και οι ανένταχτοι και οι συντεταγμένοι και οι πρώην διαγραφέντες, ανεξάρτητοι πλην …εξαρτημένοι και οι αλληθωρίζοντες μια από δω, μια από εκεί. Βρίσκεις άκρη ;  
  Και καλά αν ψηφιστής. Κάπως θα τα `κονομίσεις στις Βρυξέλες. Αν δε βγεις όμως.;
  Άντε να ακούσεις τον εξάψαλμο από την Ευθαλία που το είχε κομποδέσει ότι θα  πάει στις Βρυξέλλες κι έραβε τουαλέτα για την ορκομωσία «καλέ πως θα εμφανιστώ στο ευρωκοινοβούλιο  όταν θα ορκιστεί ο Νώντας μου  και θα είναι και η Μέρκελ παρούσα να μας χαιρετίσει με τη Μισέλ Ομπάμα» Να έχεις όρεξη ν`ακούς. «Ανεπρόκοπε, άχρηστε, ανίκανε  δε μπόρεσες να πάρεις ούτε χίλιους  ψήφους και εγώ έκανα  τόσα έξοδα και είχα υποσχεθεί και στην Ελενίτσα μας να τη γράψω σε κολέγιο που πάνε όλα τα παιδιά των βουλευτών και βρίσκουν και γαμπρό με τη πρώτη»!!!
  Χρειάζεται κουράγιο ν` αντέξεις. Γι αυτό εγώ τους θαυμάζω. Εκλεγμένοι ή μη, συγχαρητήρια. Ήταν όλοι τους ήρωες. Άλλο είναι που  με  κάνει να απορώ. Πως γίνεται με τόσους ένθεν κακείθεν σωτήρες και η Πάτρα πάει από το κακό στο χειρότερο; Εδώ είναι που λένε: Απορία ψάλτου βηξ
                                     Σταυρος Ιντζεγιαννης
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: